Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Η UNESCO αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημά μας

από Team MyPortal.gr
sms

Μείζον θέμα για το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, διότι όπως ανέφερε υπάρχει βάρβαρη μεταχείριση, λεηλασία και κλοπή

Επισήμανε πως η UNESCO εξέδωσε recommendation, προς την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν παίρνοντας όμως σαφέστατα θέση ότι οι Βρετανοί δεν προσέρχονται στον διάλογο. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών και όχι μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι έγινε ένα βήμα: Αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τα υπόλοιπα γλυπτά που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι δίκαιο και νόμιμο», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Σύμφωνα με την υπουργό το βασικό μέσο πίεσης που έχει η Ελλάδα, είναι η διεθνής κοινή γνώμη, οι διεθνείς οργανισμοί και οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Επίσης, αυτό το οποίο τονίζουμε, και νομίζω ότι βρίσκουμε απήχηση είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο με αποικιοκρατικού τύπου χαρακτηριστικά», σημείωσε.