Μενδώνη: Εξόχως πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

από Team MyPortal.gr
sms

«Εξόχως πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα» έχει καταστεί «η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Παρθενώνας και Δημοκρατία» στο Μουσείο Ακρόπόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η επιστροφή των Γλυπτών στη γενέτειρά τους καθίσταται επιβεβλημένη λόγω της «ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητάς τους σε αντίθεση με άλλα λεηλατημένα καλλιτεχνικά έργα και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που χαρακτηρίζονται από αυτοτελή, αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη από το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον υπόσταση».

Υπογράμμισε ότι «η βίαιη απομάκρυνση των Γλυπτών από το φυσικό τους περιβάλλον διαρρηγνύει αυτήν την ενότητα. Αποστερεί το εννοιολογικό πλαίσιο, που καθιστά δυνατή την κατανόηση και την ερμηνεία τους, διαστρεβλώνει και αλλοιώνει τα μηνύματα και τους συμβολισμούς του ίδιου του Παρθενώνα και ολόκληρου του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης. Αλλοίωση αυτού του είδους συνιστά καίρια και απαράδεκτη ζημία για κάθε μνημείο και δη για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Γι’ αυτό και «πλέον έχει καταστεί διεθνώς σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πέρα από νομικό, επιστημονικό και ηθικό, ένα εξόχως πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα. Η Βρετανική Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόνο αρμόδιο να χειριστεί το ζήτημα αυτό είναι το Βρετανικό Μουσείο, μολονότι η πάγια στάση του τελευταίου υπαγορεύεται από την απόφαση του Κοινοβουλίου, τη γνωστή ως “British Museum Act” του 1963».

Όσο για την ημερίδα, πραγματοποιείται επ’ ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο μετονομάστηκε σε «Aμφιθέατρο Δημήτρης Παντερμαλής», έπειτα από την απώλεια του Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.