Μειώθηκε από το «παράθυρο» το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ!

από Πανοζάχος Δημήτρης
sms

Στα λόγια υπάρχει ακατάσχετο 1.000 ευρώ, όμως στην πράξη το ποσό αυτό μειώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)! Τις τελευταίες μέρες η ΑΑΔΕ προχώρησε στην κατάσχεση μισθών άνω των 1.000 ευρώ εις χείρας τρίτων, πριν δηλαδή γίνει η καταβολή τους από τον εργοδότη στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου.

Η αρχή έγινε με οφειλές δημοσίων υπαλλήλων στη Δ.Ο.Υ. Το αξιοσημείωτο στη νέα πρακτική είναι ότι η μέθοδος που ακολουθείται μειώνει στην πράξη το περιβόητο ακατάσχετο των 1.000 ευρώ του μισθού διότι, κατά την ερμηνεία που δόθηκε για τις συγκεκριμένες κατασχέσεις, στο ποσό των 1.000 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και ο τρέχων Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Αυτό έχει ως συνέπεια ο δημόσιος υπάλληλος του οποίου κατάσχεται ο μισθός, να εισπράττει 61 ευρώ λιγότερα το μήνα, δηλαδή αντί για 1.000 να παίρνει 939 ευρώ.

Με αυτά που ξέραμε μέχρι πρότινος, αν ο δημόσιος υπάλληλος εισέπραττε μισθό 1.500 ευρώ προ της κατάσχεσης, έπρεπε να του κατάσχονται 250 ευρώ (το 50% του μισθού άνω των 1.000 ευρώ) και να εισπράττει 1.250 ευρώ. Όμως τελικά εισπράττει λιγότερα και συγκεκριμένα 1.079 ευρώ.

Στην πρακτική της κατάσχεσης του μισθού το δημόσιο: α) Εξισώνει την παρακράτηση του τρέχοντος ΦΜΥ με τα χρήματα που εισπράττει ο εργαζόμενος, ενώ γνωρίζει ότι ο ΦΜΥ οδηγείται στα δημόσια ταμεία. β) Παραβλέπει ότι ο τρέχων ΦΜΥ είναι στην πραγματικότητα προκαταβολή φόρου έναντι της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος που πραγματοποιείται το επόμενο έτος.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα εφαρμοστεί σύντομα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η μηχανογράφηση της ΑΑΔΕ και η νομοθέτηση της μηνιαίας απόδοσης του ΦΜΥ με ηλεκτρονικό τρόπο κατά εργαζόμενο από τον Μάρτιο του 2019 επιτρέπει στη Δ.Ο.Υ να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρακτική.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι υποψήφιοι φέτος να υποστούν κατάσχεση των μισθών τους πριν αυτοί «εμφανιστούν» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ανεξάρτητα αν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν ή όχι.

Το 2018 γινόταν 470 κατασχέσεις τη μέρα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίες «έσπασαν» ρεκόρ και απέδωσαν στο κράτος περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Το 2019 προβλέπεται ακόμη τραγικότερο για τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ προβλέπεται νέο ρεκόρ εισπράξεων από την ΑΑΔΕ.

Ποιο είναι το κακό από την είσπραξη φόρων; Ότι όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, προτεραιότητα αυτής γίνονται οι συνήθεις «ύποπτοι», που είναι οι μισθωτοί, και όχι αυτοί που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, αυτούς, δηλαδή, τους οποίους η κυβέρνηση δήλωνε… περήφανα ότι θα συλλάβει.