Ματθαίος Αμπατζίδης: «Θέλουμε μια Καλαμαριά πρωταγωνίστρια, μια Καλαμαριά με ποιότητα ζωής»

από Team MyPortal.gr
sms

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς Ματθαίος Αμπατζίδης παραχώρησε συνέντευξη στο MyPortal.gr εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο.  Ασκεί κριτική στον νυν δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη και τον προκάτοχό του Θεοδόση Μπακογλίδη, αναφέρει πως πρώτος στόχος είναι το νοικοκύρεμα της Καλαμαριάς και δεσμεύεται για μια προεκλογική εκστρατεία με «θετική ατζέντα».

 

Κύριε Αμπατζίδη, είστε από τους πρώτους που ανακοινώσατε την υποψηφιότητα σας για το δήμο της Καλαμαριάς. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Η αγωνία μου για το παρόν και το μέλλον της Καλαμαριάς, μιας πόλης που στην κυριολεξία παραπαίει, ρημάζει, προχωρά μετον αυτόματο πιλότο,καθώς ο δήμαρχος της αντιλαμβάνεται τη διοίκηση αποκλειστικά και μόνο ως πεδίο επικοινωνίας. Ένας δήμαρχος των social media, της προβολής και όχι της ουσίας. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πολιτευθώ με θετική ατζέντα, στις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουμε στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης δεν χωρούν στείρες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανατροπές στο δήμο μας είναι μια νέα ομάδα στη διοίκηση με όραμα, σχέδιο και, ίσως το σημαντικότερο, διάθεση για πολλή δουλειά. Αν περπατήσουμε μια μέρα μαζί στην Καλαμαριά, από το Φοίνικα, το Καραμπουρνάκι, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη, μέχρι τη Κηφισιά και το Βότση θα καταλάβετε το γιατί θα ζητήσω τη ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου.

Άρα στο επίκεντρο της πολιτικής σας, τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Ακριβώς. Διότι στα προβλήματα της καθημερινότητας, στα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας, έχουμε μείνει πολύ πίσω, χάσαμε, χωρίς υπερβολή, δυο δεκαετίες.  Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες σήμερα;Μια πόλη που έχει αφεθεί στη μοίρα της, εγκαταλελειμμένη, με σπασμένα πεζοδρόμια, διαλυμένα παγκάκια, κατεστραμμένα παρτέρια, ανύπαρκτο φωτισμό. Με πρόσχημα την πανδημική κρίση ξεχάστηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και η όλη προσπάθεια της νυν δημοτικής αρχής επικεντρώνεται σε ένα μόνο στόχο: στην προβολή τους και στη διαχείριση του χρόνου που απομένει μέχρι την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου του 2023. Την ίδια ώρα, η Καλαμαριά αφήνει αναξιοποίητες τις τεράστιες δυνατότητες της, έχει γυρίσει την πλάτη στη θάλασσα, που θα μπορούσε να είναι πηγή εξωστρέφειας και ευημερίας. Εμείς λέμε πως ο τόπος μας δικαιούται πολλά περισσότερα, να χαράξουμε μια πορεία ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης ώστε να μη μείνει πίσω καμιά γειτονιά, αβοήθητος κανένας συμπολίτης μας. Θέλουμε να αναδείξουμε την υπέροχη ψυχή αυτής της πόλης, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη μοναδική ταυτότητα της, θέλουμε να ζωντανέψει και πάλι αυτός ο τόπος που τόσο έχει αδικηθεί.

Είχατε ασχοληθεί και παλαιότερα με τα κοινά στην Καλαμαριά, ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού – Πολιτισμού επί δημαρχίας Θεοδόση Μπακογλίδη, γιατί επιλέγετε τώρα την αυτόνομη κάθοδο;

Κοιτάξτε, σέβομαι τον Θεοδόση Μπακογλίδη, συνεργάστηκα μαζί του. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον πρώην δήμαρχο, πλην όμως, μιλώντας καθαρά πολιτικά, υπήρξε απόλυτα αφερέγγυος σε όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά. Για αυτό ακριβώς το λόγο αποχώρησα από τη δημοτική του ομάδα, καταθέτοντας δημόσια τις διαφωνίες μου. Προσέξτε: Στην Καλαμαριά είμαστε όλοι γνωστοί, εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, εδώ μεγαλώνω τα παιδιά μου.  Δεν μπήκα στην πολιτική για να πλουτίσω, ούτε για να αξιοποιήσω το δημαρχιακό θώκο ως βήμα για να περάσω στη συνέχεια στην κεντρική πολιτική σκηνή.  Διατηρώ τη δική μου τεχνική εταιρεία, έχω το πτυχίο μου στη διοίκηση επιχειρήσεων, το μεταπτυχιακό μου είναι πάνω στη Δημόσια Διοίκηση και Ανάπτυξη, με δυο λόγια, έχω ένσημα, δεν αναζητώ πηγή πλουτισμού στο δήμο Καλαμαριάς. Αυτό που θέλω είναι να ακουστεί είναι η αγωνία των συνδημοτών μου, αυτών που νιώθουν σήμερα απογοήτευση και θυμό, γιατί για μία ακόμη φορά εμπιστεύτηκαν μια δημοτική αρχή και διαψεύστηκαν. Θέλω να δώσουμε λύσεις, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους, θέλω ένα δήμο ασφαλή, καθαρό, προσβάσιμο σε όλους, με πάρκα, με παιδικές χαρές, με αξιοπρεπείς αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, θέλω όλα αυτά που θα χαρακτήριζε κάποιος ίσως «αυτονόητα» αλλά δυστυχώς δεν είναι καθόλου δεδομένα στον τόπο μας.

Πιστεύετε πως μια αυτοδιοικητική μάχη έχει ή πρέπει να έχει και κομματικά χαρακτηριστικά;

Προσέξτε, όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε τις ιδεολογικές μας καταβολές, δεν έχει προκύψει κανείς από πολιτική παρθενογέννεση. Όμως η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί ευρύτερες συμπράξεις, να αφήσουμε -στην πράξη και όχι στα λόγια- τις όποιες κομματικές ταυτότητες στο συρτάρι. Εάν ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου πεισθεί από τον πολιτικό μας λόγο, τις ιδέες μας, το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε, ασφαλώς και θα το συζητήσουμε. Δεν πρόκειται, όμως, επ’ ουδενί να λειτουργήσουμε ως Τοπική κομματική Οργάνωση.  Το Δημαρχείο δεν θα γίνει κομματικό παραμάγαζο. Ο δήμος μας έχει ανάγκη από ευρύτερες συνεργασίες, από συγκλίσεις, από ένα γόνιμο, δημιουργικό διάλογο, έχει ανάγκη από τη συμμετοχή ενεργών πολιτών, έχει ανάγκη από λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες της Καλαμαριάς;

Πως απόλυτη προτεραιότητα μας είναι το νοικοκύρεμα της Καλαμαριάς. Θέλουμε μια Καλαμαριά Πρωταγωνίστρια, μια Καλαμαριά με αναβαθμισμένο ρόλο, μια Καλαμαριά που αξίζει να ζεις, αυτό είναι το ζητούμενο της πρωτοβουλίας μας. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται η συστράτευση όλων, απαιτείται η κινητοποίηση των νέων μας, των επαγγελματιών μας, των επιστημόνων μας, όλων των δημιουργικών πολιτών που θέλουν να προσφέρουν, δεν περισσεύει κανείς από τη μάχη που θα δώσουμε στο προσκήνιο -και μόνο- για το αύριο του τόπου μας. Και δεσμεύομαι δημόσια πως θα πετύχουμε την υπέρβαση, θα γυρίσουμε σελίδα, θα κλείσουμε ένα κύκλο εσωστρέφειας και παρακμής, προτάσσοντας τις αρχές και τις αξίες της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της χρηστής διαχείρισης, των ίσων ευκαιριών.  Με πίστη στις αξίες και στις αρχές μας, δεν υπάρχει κανείς και τίποτα που να μπορεί να μας κρατήσει καθηλωμένους στο χθες!