Συνέντευξη στην Αρχοντούλα Τσιλικιώτη
Ο Μάριος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για το Βιοτεχνικό Κόσμο» και νέος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), παραχώρησε συνέντευξη στην «Π» και μίλησε για τα σχέδιά του για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Με επίκεντρο τη στήριξη των τεχνικών επαγγελμάτων και την προώθηση λύσεων για την ενεργειακή κρίση, τη φορολογία και τη χρηματοδότηση, δεσμεύεται να φέρει το Επιμελητήριο πιο κοντά στους βιοτέχνες.
Η «Πρωτοβουλία για το Βιοτεχνικό Κόσμο» κατέκτησε 23 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΘ, με ποσοστό 56,59%, ενώ υπενθυμίζεται πως «Βιοτεχνική Συμμαχία» του Αναστάσιου Καπνοπώλη συγκέντρωσε 31,04% και εξασφάλισε 13 έδρες, ενώ η «Ένωση Βιοτεχνών – Νέοι Ορίζοντες» του Κυριάκου Τσαλταμπασίδη απέσπασε 11,69% και 5 έδρες. Συνολικά, στις εκλογές ψήφισαν 2.207 επιχειρηματίες, με 15 ψηφοδέλτια να καταγράφονται ως άκυρα ή λευκά. Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές διήρκησαν το τριήμερο 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου.
Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα ως νέος πρόεδρος του ΒΕΘ;
Είναι λίγο νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για τις πρώτες προτεραιότητες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σωστή οργάνωση, με μια σωστή διοικητική επιτροπή, προκειμένου να υλοποιήσουμε ή να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε όλα αυτά που είχαμε πει και προεκλογικά. Έχουμε τους επτά τομείς αναφοράς. Σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης;
Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι το είδος της επιχείρησης που κυρίως απαρτίζει τα μέλη μας: τα τεχνικά επαγγέλματα και οι μικρές βιοτεχνίες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η μικρομεσαία επιχείρηση δεν ήταν στον χάρτη των δηλώσεων από την Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς η μικρή και μεσαία επιχείρηση, καθώς και ο αυτοαπασχολούμενος επιχειρηματίας, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.
Το κόστος ενέργειας, η τεχνική εκπαίδευση, το φορολογικό σύστημα και η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων είναι από τα πρώτα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε τη φωνή των βιοτεχνών στα κέντρα λήψης αποφάσεων;
Με προτάσεις προς την πολιτεία, οι οποίες θα συγκροτηθούν αφού αφουγκραστούμε τι ζητάει ο κάθε κλάδος που υπάγεται σε εμάς.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν κοστολογημένες προτάσεις προς την πολιτεία, τέτοιες που να είναι και άμεσα και εύκολα εφαρμόσιμες.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους επιχειρηματίες που σας στήριξαν και σε εκείνους που δεν σας ψήφισαν;
Οι εκλογές τελείωσαν τη Δευτέρα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους ήρθαν και ψήφισαν, όχι μόνο εμάς, αλλά γενικώς. Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχει κανείς που να αναρωτιέται «τι κάνει το Επιμελητήριο για εμένα». Αυτό που θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε είναι να φέρουμε το Επιμελητήριο κοντά στα μέλη του.