Μαρία Συρεγγέλα: «Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό στηρίζοντας νέους και οικογένειες»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής του δημογραφικού αναφέρεται η Μαρία Συρεγγέλα στη συνέντευξή της στην «Π».  Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την  Ισότητα των Φύλων, παρουσιάζει τα μέτρα  για τη στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων, όπως η θέσπιση γονικών αδειών, το επίδομα γέννησης παιδιού, μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις.  Επίσης παρουσιάζει και τα μέτρα για τη στήριξη των νέων.

Η κα. Συρεγγέλα σχολιάζοντας τα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που βρίσκονται τελευταία στην επικαιρότητα σημειώνει πως «η αστυνομία και η Δικαιοσύνη κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Οι δράστες συλλαμβάνονται και τιμωρούνται» και προσθέτει πως η σημερινή κυβέρνηση αυστηροποίησε τις για τον βιασμό ανηλίκου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη γυναικών θυμάτων βίας τονίζει πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να στηρίξουμε τις γυναίκες θύματα βίας προσφέροντάς τους δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε όσες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον».

 

Οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα, συγκλονίζουν. Τι κάνει η πολιτεία γι’ αυτές;

Οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό. Οφείλουμε όλοι και όλες να είμαστε σε εγρήγορση και να καταγγέλλουμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών που μπορεί να αντιληφθούμε. Η προστασία κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας.

Να τονίσουμε ότι η αστυνομία και η Δικαιοσύνη κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Οι δράστες συλλαμβάνονται και τιμωρούνται. Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα σε αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας, τον βιασμό ανηλίκου, την εμπορία ανθρώπων, την αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα. Για τον βιασμό ανηλίκου προβλέπεται πλέον ισόβια κάθειρξη, ενώ έχει αλλάξει ο τρόπος εξέτασης των θυμάτων κακοποίησης για να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει την καταχώρηση νομικών υποθέσεων που έχουν σχέση με την παραβατικότητα σε βάρος ανηλίκων στο ποινικό μητρώο των δραστών. Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Πρόκειται για μία ολιστική παρέμβαση για την πρόληψη του φαινομένου και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα.

 

Καλείτε τις γυναίκες «να σπάσουν τη σιωπή» απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού και κακοποίησης.  Πως θα τις προστατεύσετε στην πράξη;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας και κακοποίησης. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να στηρίξουμε τις γυναίκες θύματα βίας προσφέροντάς τους δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε όσες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το Δίκτυο περιλαμβάνει τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 19 ξενώνες φιλοξενίας. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί συμβουλεύουν τα θύματα να ξεφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις και τρίτα πρόσωπα (άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον τους) που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα. Είμαστε στο πλευρό των θυμάτων και βοηθάμε τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

 

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» επεκτάθηκε και σε άλλους δήμους. Πώς θα βοηθήσει τις εργαζόμενες μητέρες και τις οικογένειες;

Η στήριξη της οικογένειας και των εργαζομένων κυρίως μητέρων είναι στις προτεραιότητές μας. Δεν θέλουμε οι γυναίκες μετά τη γέννηση ενός παιδιού να εγκαταλείπουν την επαγγελματική τους πορεία επειδή δεν έχουν βοήθεια με τη φύλαξη του βρέφους τους. Δεν θέλουμε οι μητέρες να μπαίνουν στο δίλημμα οικογένεια ή εργασία.

Γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», μία πρωτοβουλία που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και «απαντά» στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας.

Στην πρώτη φάση μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες. Από το συγκεκριμένο «Μητρώο Επιμελητών» και τη σχετική ηλεκτρονική βάση που θα δημιουργηθεί, οι γονείς θα επιλέγουν «νταντά» για το παιδί τους. Να τονίσουμε ότι προς το παρόν η πλατφόρμα είναι ανοιχτή μόνο για τους/τις επιμελητές/τριες, ενώ θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση οι γονείς.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους, κάνοντας πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση. Με τις «Νταντάδες της γειτονιάς» βελτιώνουμε την καθημερινότητα των γονέων, ενισχύουμε τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και προωθούμε την ισότητα γυναικών και ανδρών στην απασχόληση.

Η γυναίκα σήμερα τυπικά έχει ισότητα με τους άνδρες; Στην πράξη;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της ισότητας των φύλων. Μίας ισότητας που δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές διατυπώσεις, αλλά αντίθετα που, στοχεύει στο παρόν και το μέλλον των γυναικών, μέσα από πολικές που εστιάζουν στο σύνολο της δημόσιας ζωής:  στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης αλλά και γενικότερα στην αγορά εργασίας, καθώς και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις τομεακές πολιτικές.

Να επαναλάβω ότι η πλήρης ισότητα των φύλων δεν περνά μόνο μέσα από τους νόμους ή τον κρατικό έλεγχο. Περνά πρωτίστως μέσα από την ίδια μας την κουλτούρα και τη στάση μας απέναντι στον υπάλληλό μας, στον συνεργάτη μας, στον γνωστό μας. Οφείλουμε όλοι και όλες να καταπολεμήσουμε ριζωμένα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που ευνοούν την ίση και ισότιμη προώθηση των γυναικών και των ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής.

 

Το δημογραφικό αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

Είναι γεγονός ότι το δημογραφικό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση κοιτάει την απειλή του δημογραφικού ζητήματος «κατάματα» και προωθεί μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπισή του.

Προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων, όπως η θέσπιση γονικών αδειών, το επίδομα γέννησης παιδιού, μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας και υιοθετεί στεγαστική πολιτική για να στηρίξει τους νέους και όσους έχουν ανάγκη, διευρύνοντας μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας την ανεκμετάλλευτη περιουσία που έχει το Δημόσιο. Προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και αντιμετωπίζουμε σοβαρά και υπεύθυνα το δημογραφικό πρόβλημα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 05-11-2022)