Mαρία Σπυράκη: “Ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας συνύπαρξη ΝΔ με Βελόπουλο”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

“Ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας δε μπορεί να συνυπάρξει η Νέα Δημοκρατία του ορθολογισμού ,της επιστήμης και του σαφούς πολιτικού προσανατολισμού στη Δύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο διακινητή των επιστολών του Ιησού που δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθεια του στο «ξανθό γένος», τονίζει στη συνέντευξή της στην “Π” η Μαρία Σπυράκη.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας πως “Οι Έλληνες ξέρουν πως χρειαζόμαστε κυβερνήτη με γνώση και διεθνές αποτύπωμα που να υποστηρίζεται από μια σοβαρή κυβέρνηση με σχέδιο στις περιόδους των κρίσεων”. Για το θέμα των υποκλοπών η κα. Σπυράκη επισημαίνει πως δεν πρέπει να μεινει καμία σκια στην υπόθεση αλλά υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των παθογενειών της ΕΥΠ.
Για τις τουρκικές προκλήσεις υπογραμμίζει πως ο Ερντογάν δεν λαμβάνει υπόψη ότι στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ακροατήριο για αναθεωρητισμό

Θεωρείτε πως αποτελούν «απειλή πολέμου» όλα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα; Μήπως πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει την ενεργοποίηση διεθνών κυρώσεων;
Η επιλογή του κ. Ερντογάν είναι αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και για τον Νοτιοανατολικό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατοπίσει πολιτικά την Τουρκία εκτός Δύσης και αυτή την απόφαση του υπηρετεί μέσω της οξύτατης και απαράδεκτης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ρητορικής.
Και ενώ επιχειρεί να απειλήσει την Ελλάδα και να τρομοκρατήσει την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος υποτιμά ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους στη διεθνή πολιτική σκηνή:
Α:Δεν υπάρχει ακροατήριο για αναθεωρητισμό. Με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία σύσσωμος ο Δυτικός κόσμος αντιτάχθηκε στις βίαιες αλλαγές συνόρων και στην διατάραξη του status quo,όπως αυτό σταθεροποιήθηκε και μετά την ανεξαρτητοποίηση των χωρών που προέρχονται απο την πρώην Σοβιετική Ένωση, ορισμένες εκ των οποίων όπως οι Βαλτικές Δημοκρατίες, είναι ήδη μέλη της ΕΕ. Αποστάσεις από την επιλογή του Πούτιν παίρνουν πλέον και οι αναδυόμενες ισχυρές οικονομίες με πρώτες την Κίνα και την Ινδία οι οποίες προφανώς βλέπουν τα προβλήματα που προκαλεί ,και στις οικονομίες τους, η διεθνής αναταραχή.
Ο κ. Ερντογάν που στοχεύει ακριβώς ακολουθώντας τα βήματα του Πούτιν;
Β:Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της στον Ευρωμεσογειακό χάρτη με ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία οι οποίες αποτυπώνονται στο πεδίο.Οι απειλές του τύπου «θα έρθουμε νύχτα…» μπορεί να συσπειρώνουν το πολιτικό προσωπικό στην Τουρκία αλλά δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρυσμα. Νύχτα ή μέρα ο κ.Ερντογάν θα βρει απέναντι του την Ελλάδα πανίσχυρη και τους συμμάχους της να μην αποδέχονται τον αναθεωρητισμό. Τα μηνύματα που λαμβάνει δημόσια πλέον από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ,ακόμη και τη Γερμανία αλλά και την ΕΕ δείχνουν πως δεν υπάρχει χώρος για ψεύτο τσαμπουκάδες… Αν δεν αξιολογήσει το πεδίο θα υποστεί τις συνέπειες.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκαθάρισε πως θα πάει σε εκλογές στο τέλος της θητείας, ωστόσο έθεσε με σαφήνεια το προεκλογικό διακύβευμα. Υποστηρίζετε λοιπόν πως «Μητσοτάκης ή χάος»;
Το δίλημμα είναι «σταθερότητα ή περιπέτεια». Οι Έλληνες έχουμε εμπειρία από κυβερνήσεις «κουρελού» με μόνο συνδετικό ιστό την εξουσία. Δεν πέρασαν αιώνες από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου, της οποίας είχε προηγηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη… Οι Έλληνες ξέρουν πως χρειαζόμαστε κυβερνήτη με γνώση και διεθνές αποτύπωμα που να υποστηρίζεται από μια σοβαρή κυβέρνηση με σχέδιο στις περιόδους των κρίσεων. Λάθη και παραλήψεις έγιναν και γίνονται αλλά οι κυβερνήσεις κρίνονται από το σύνολο της δουλειάς τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται εντατικά για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Πως θα ζεσταθούμε φέτος τον χειμώνα και πόσο θα το πληρώσουμε;
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει ως τώρα για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,72% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Energy Rescue. Η συγκεκριμένη δαπάνη  είναι η υψηλότερη στην ΕΕ αναλογικά με το ΑΕΠ. Και συνεχίζει με κλιμακωτά μέτρα που κατά τη γνώμη μου θα έχουν θετικότερο αποτύπωμα καθώς είναι πιο στοχευμένα και συνδυάζουν τη στήριξη με την απαραίτητη εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν θα κρυώσουμε. Είναι όμως καθήκον μας να έχουμε αίσθηση του μέτρου και της κατάστασης που βιώνουμε όλοι στην Ευρώπη. Με το θερμοστάτη στους 19 βαθμούς και τη χρήση των συσκευών στο σπίτι, σε ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ηλεκτρισμού συνεισφέρουμε όλοι με υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Στους πολίτες διαμορφώνεται μια εικόνα πως «όλοι ακούνε όλους, όλοι παρακολουθούνται». Είναι έτσι; Αν ήσασταν στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη τι θα κάνατε;
Υπάρχει προφανής ανάγκη να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες της ΕΥΠ και να θωρακιστεί η υπηρεσία με βάση και τον εθνικό της ρόλο. Στη θέση του κ. Ανδρουλάκη θα πήγαινα να ενημερωθώ από το θεσμικά αρμόδιο που είναι ο διοικητής της ΕΥΠ και θα δημοσιοποιούσα όλη τη συζήτηση. Στη θέση του κ.Τσίπρα αντί να δημιουργώ σύννεφα καπνού γύρω από την ΕΥΠ θα κατέθετα προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της. Ο  πρωθυπουργός το έπραξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μέχρι τώρα δεν κατατέθηκε καμία επίσημη θεσμική πρόταση για τη βελτίωση της λειτουργία της ΕΥΠ. Σαν να ήταν όλα καλά όταν άκουγαν το Στέργιο Πιτσιώρλα…

Σας προβληματίζει η δημοσκοπική πτώση της ΝΔ; Βλέπω πως όλες οι πόρτες για μετεκλογική συνεργασία που φαίνεται πως θα απαιτηθεί, έχουν κλείσει για τη ΝΔ.
Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα στην επιλογή των Ελλήνων. Μάλιστα μετά τη ΔΕΘ και την αναλυτική παρουσίαση των επόμενων βημάτων από τον πρωθυπουργό αύξησε το δημοσκοπικό της προβάδισμα. Οι Έλληνες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με προτεραιότητες ασφάλεια ,ευημερία και δουλειές και μια κυβέρνηση αλά παλαιά με λεφτόδεντρα και υψηλό ρίσκο αστάθειας για την πατρίδα μας. Αισθάνομαι ότι δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στο 2015…
Και επειδή τελευταία κυκλοφορούν ευφάνταστα σενάρια για συγκυβέρνηση της ΝΔ με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρη: Ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας δε  μπορεί να συνυπάρξει η Νέα Δημοκρατία του ορθολογισμού ,της επιστήμης και του σαφούς πολιτικού προσανατολισμού στη Δύση , με τον Κυριάκο Βελόπουλο διακινητή των επιστολών του Ιησού που δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθεια του στο «ξανθό γένος».

*Δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Πολιτική”, 24-9-2022