Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τοποθέτηση του στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης και το “Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης” με την υποστήριξη της εφημερίδας “Πολιτική” και του MyPortal.gr μίλησε με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα σε ένα Fireside chat, ευχαρίστησε για την παρουσία του στο συνέδριο αλλά και για την πραγματοποίηση του για άλλη μια χρονιά, ενω θυμήθηκε μάλιστα πως είχε δώσει το παρόν και το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος τότε του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής και πως είχε πει τότε πως θα μιλήσει ως Θεσσαλονικιός και αυτήν την ιδιότητα θα μιλήσει και σήμερα καθώς είναι η μόνη ιδιότητα του όπως τόνισε που δεν μπορεί να του την πάρει κάνεις τα αξιώματα έρχονται και φεύγουν αλλά αυτή μένει για πάντα.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας επίτροπος σε εκείνο το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης είχε μιλήσει και εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας και ρωτήθηκε για το αν επιβεβαιώθηκε η όχι εκείνη η αισιοδοξία του με τον κ. Σχοινά να τονίζει πως το “2018 η κατάσταση της χώρας που βρισκόταν στον τελευταίο χρόνο των μνημονίων, είχε μόλις βγει από την εντατική αλλά δεν είχε πάρει ακόμα εξιτήριο, η αβεβαιότητα τότε ήταν σε όλα τα επίπεδα πάνω από αυτά της βεβαιότητας” και πως τότε υπήρχε ένα σανίδι να πατήσουμε αυτό των ιστορικών θυσιών που έκαναν οι Έλληνες πολίτες όπως τόνισε για να κρατήσουν την χώρα στην Ευρώπη. Αυτό είπε πως ήταν το μόνο σίγουρο το 2018, καθώς η χώρα τότε είχε χάσει το 25% του πλούτου της αλλά όπως ανέφερε χαρακτηρίστηκα δεν οδήγησε ούτε σε επανάσταση ούτε σε πόλεμο αλλά οδήγησε σε ανάταξη τησ χώρας την οποία ζούμε τώρα και κομμάτι της είναι η Θεσσαλονίκη, ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα come back καθώς έχουν αλλάξει ριζικά τα πράγματα στην πόλη.
Σε ερώτηση για το αν η Θεσσαλονίκη έχοντας προχωρήσει σε ένα επίπεδο οι υποδομές της είναι έτοιμη να έχει θέση στο οικοσύστημα τεχνολογίας που μπορεί να αναπτυχθεί ο κ. Σχοινάς απάντησε λέγοντας πως, “Όταν μιλάμε για φυσικές μεταφορικές υποδομές κα τα δίκτυα πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του flyover και την επέκταση του μετρό στην καλαμαριά ολοκληρώνεται ένας πολύ μεγάλος κύκλος με τα βασικά ζητούμενα της πόλης και πως μένει ο ρόλος της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της πόλης και εκεί θα έχουμε την επέκταση του μετρό, αλλά το βασικό ζητούμενο αυτών των υποδομών στην Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται με το flyover”.
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε και την άποψη πως δεν ξέρει πια ακόμα τσιμέντο αντέχει η πόλη.
Για τις τεχνολογικές υποδομές και αυτές τις τεχνίτης νοημοσύνης ανέφερε ότι τώρα ανοίγει το κεφάλαιο για την Θεσσαλονίκη καθώς και ότι θα πρέπει να έρθει μια επανάσταση σε αυτές τις υποδομές τα επόμενα χρόνια. Καθώς και πως το πόσο μεγάλα πράγματα θα γίνουν στην τεχνολογία δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε, και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα μιας εταιρείας στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε εκεί και πουλήθηκε 1,2 δις σε αμερικανική εταιρεία και αυτό έγινε γιατί υπήρχαν άνθρωποι να δουν τις ευκαιρίες της αγοράς.
Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως η καινοτομία από την φύση της είναι συνδεδεμένη με την εξωστρέφεια και η νοοτροπία της Θεσσαλονίκης έχει αλλάξει και έχει γίνει πλέον εξωστρεφής δίνοντας ένα παράδειγμα για το αντίθετο παρελθόν της πόλης ότι το 2007 το ΔΣ του ΟΛΘ για να πάρει απόφαση για ιδιωτικοποίηση του χρειάστηκε να πάρει κραβάκι από το λιμάνι για να πάει το Macedonia Palace με έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης να είναι πάνω στα κάγκελα του ΟΛΘ και να φωνάζει πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ, και απο τότε έχουν γίνει τόσα έργα με την Θεσσαλονίκη να έχει πάει μπροστά.
Για την προεδρεία της χώρας στην Ευρώπη το 2027 και το νέο ΕΣΠΑ 2028-2034 ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας επίτροπος ανέφερε πως η διαπραγμάτευση του νέου ΕΣΠΑ μπορεί να ολοκληρωθεί σε Ελληνικά χέρια λόγο της Ελληνικής προεδρίας και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει το νέο κοινοτικό πρόγραμμα και τους κανονισμούς που θα το υλοποιήσουν. Όσον αφορά το τι πρέπει να βάλλουμε στο νέο αυτό κοινοτικό πρόγραμμα τόνισε πως δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και πως θέλουμε περισσότερους πόρους στην έρευνα την τεχνολογία την τεχνητή νοημοσύνη οπτικές ίνες, διασύνδεση επιχειρήσεων με την έρευνα επίσης πόρους για την ασφάλεια των πολιτών με έξυπνες τεχνολογίες προστασίας των περιουσιών και των ανθρώπων ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά μέτωπα βάζοντας τα σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, και φυσική να ολοκληρωθεί μια προσαρμογή που ξεκίνησε, αυτή της ριζικής αναδιαμόρφωσης των γεωργικών σχέσεων στην Ελλάδα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι το τελευταίο μαύρο κεφάλαιο αυτού του βιβλίου ώστε πλέον η Ελληνική γεωργία να πατήσει σε σταθερές και υγείας βάσεις είπε.
