Μάκης Κυριζίδης: Λέω όχι στα κομματικά χρίσματα στην αυτοδιοίκηση

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Αντίθετος στην παγιωμένη λογική των χρισμάτων των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές δηλώνει ο Μάκης Κυριζίδης. Νέος αυτοδιοικητικός, δημοτικός σύμβουλος από το 2014 στο δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλώνει πως “με βρίσκει αντίθετο η λογική των αυτοδιοικητικών χρισμάτων, θυμίζει παλαιοκομματικές μεταπολιτευτικές αντιλήψεις. Άλλωστε επανειλημμένως έχω υπερασπιστεί μια αυτόνομη, ακηδεμόνευτη και αυτοτελής αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας κάθε αιρετού”. Εκφράζει τη διαφωνία του με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση που προωθεί το ΥΠΕΣ, τονίζει πως η “Πρωτοβουλία” είναι υπό διάλυση και πως το 2019 ο Γιάννης Μπουτάρης θα κλείσει τον κύκλο του και στέλνει μήνυμα στους διαφωνούντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας: “οιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτος να συστρατεύεται με τις προτάσεις μας και να συμφωνεί με τις απόψεις μας”.

Πρέπει η Ν.Δ. να επιλέξει εγκαίρως τον υποψήφιο του 2019; Μήπως πρέπει και ο κ. Καλαφάτης να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει; Η δεν είναι ακόμη η ώρα;

Με βρίσκει αντίθετο η λογική των αυτοδιοικητικών χρισμάτων, θυμίζει παλαιοκομματικές μεταπολιτευτικές αντιλήψεις. Άλλωστε επανειλημμένως έχω υπερασπιστεί μια αυτόνομη, ακηδεμόνευτη και αυτοτελής αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας κάθε αιρετού.

Με χαρά διάβασα επίσημες δηλώσεις του Προέδρου της κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την κατεύθυνση και την δέσμευση του ότι η Ν.Δ. δεν θα δώσει χρίσματα στις ερχόμενες εκλογές. Επομένως δεν χρειάζεται να αναζητούμε εκλεκτούς κομμάτων αλλά ικανότερους για να οδηγήσουν την Θεσσαλονίκη μπροστά.

Αναφορικά με τον κ. Καλαφάτη, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει να ασκεί με ενάργεια τα καθήκοντα του ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Η δημοτική ομάδα υπό την καθοδήγησή του είναι συμπαγής, ενεργή και ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Τώρα που θα βρεθεί ο καθένας από εμάς σε μερικά χρόνια θα το κρίνει ο ίδιος και πρώτιστα οι συμπολίτες.

Συμφωνείται με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών ;

Τον τελευταίο χρόνο ως εκλεγμένο μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ αλλά κυρίως ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, είχα την ευκαιρία να επεξεργαστώ μαζί με άλλους εξαίρετους νομικούς και αυτοδιοικητικούς εμπεριστατωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Κυβέρνηση μας γέμισε προσδοκίες για μια γενναία αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς οι ελπίδες ήταν φρούδες καθώς τίποτα σπουδαίο δεν νομοθετήθηκε και ελάχιστες από τις προτάσεις μας υλοποιήθηκαν. Αντίθετα πολλές κυβερνητικές ενέργειες ήταν εχθρικές στην αυτονομία και το αυτοδιοίκητο. Θυμίζω τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων.

Τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς η συζήτηση από την Κυβερνητική πλευρά, έχει περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την απλή αναλογική. Αν και ακόμη δεν παρουσιάστηκε επίσημη πρόταση, διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα λειτουργίας των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή του. Σίγουρα αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν αποτελεί προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση.

Θα υλοποιήσει, εκτιμάτε ο κ. Μπουτάρης την δήλωσή του πως θέλει και 3η Υποψηφιότητα;

Προσπαθώ να αποφεύγω να σχολιάζω δηλώσεις του κ. Μπουτάρη, γιατί αλλάζει άποψη και θέση κάθε 3 ημέρες. Είχε δηλώσει ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να εκλέγονται μέχρι 2 θητείες (τις οποίες συμπληρώνει), μετά ότι θα ναι Δήμαρχος μέχρι τα 100 (άλλες 4 θητείες δηλαδή), μετά ότι θα είναι μέχρι το 2030 (άλλες 3 δηλαδή) και τώρα ότι θέλει ακόμη μία φορά.

Το τι θα κάνει αφορά τον ίδιο και την υπό διάλυση παράταξή του. Εκτιμώ όμως ότι τέλος του 2019 θα κλείσει τον κύκλο του. Δυστυχώς μετά από μια δεκαετία θα αποτιμήσουμε εκατοντάδες επικοινωνιακά τεχνάσματα, άλλα τόσα πυροτεχνήματα, ελάχιστα έργα και μια Θεσσαλονίκη που στις κύριες αυτοδιοικητικές της λειτουργίες (καθαριότητα, υπηρεσίες στους δημότες, εικόνα της πόλης κτλ) θα είναι σε χειρότερη μοίρα από τότε που παρέλαβε τα ηνία της.

Πρέπει να υπάρξουν γέφυρες συνεργασίας των ΕΝΤΑΞΕΙ με τον κ. Ζέρβα ή τους δημοτικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας που διαφοροποιούνται από την διοίκηση;

Οι ΕΝΤΑΞΕΙ προσπαθούμε να ασκούμε ορθά τον ρόλο που μας απένειμαν οι δημότες το 2014, της μείζονος αντιπολίτευσης. Ασκούμε κριτική, εντατικό έλεγχο, καταθέτουμε προτάσεις με γνώμονα να ήμαστε εποικοδομητικοί τόσο για την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου όσο για την πόλη.

Πράγματι πρώην αντιδήμαρχοι και σημαίνοντα στελέχη της Πρωτοβουλίας, αρχίζουν να διαφωνούν με την Διοίκηση Μπουτάρη και να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πλήρης απουσία έργων και σχεδίου. Τους καλωσορίζουμε σε όλα αυτά που από την αρχή της Δημοτικής περιόδου επισημαίναμε. Τότε τους ΕΝΤΑΞΕΙ και κυρίως εμένα, μας λοιδωρούσε και εξύβριζε η διοίκηση.

Ο στόχος μας δεν είναι να εντάξουμε στις τάξεις μας έναν δυσαρεστημένο Αντιδήμαρχο ή σύμβουλο του Μπουτάρη, ούτε αυτάρεσκα να βλέπουμε στελέχη της διοίκησης να προσχωρούν στην ρητορική μας. Ο στόχος είναι το καλό και η πρόοδος της πόλης. Οιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτος να συστρατεύεται με τις προτάσεις μας και να συμφωνεί με τις απόψεις μας. Όσον αφορά τις γέφυρες συνεργασίας, τις χτίζουμε καθημερινά με συμπολίτες που μοιράζονται κοινές ανησυχίες, κοινά οράματα και κοινούς στόχους για την Θεσσαλονίκη.