Μάχη για την προεδρία της Κομισιόν

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα κληθεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να εξασφαλίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδίως την εναντίωση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, σε δήλωση του ο Γάλλος πρόεδρος ειπε πως «Το βασικό για εμένα είναι οι άνθρωποι στις πλέον ευαίσθητες θέσεις να μοιράζονται το σχέδιό μας και να είναι οι πλέον χαρισματικοί» συμπληρώνοντας «Είναι σημαντικό για μένα να υπάρξει ισορροπία των φύλων, και να ορίσουμε δύο άνδρες και δύο γυναίκες».

Ενάντια του Βέμπερ έχει ταχθεί και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας,Βίκτωρ Όρμπαν. Ο εθνικιστής δεξιός πολιτικός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέμπερ, έπειτα από μια σειρά σφοδρών συγκρούσεων. Στην ίδια επιλογή βαδίζει κ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Αυτήν τη στιγμή εννέα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν την επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία,οκτώ ανήκουν στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς υποστηρίζοντας τον Μάνφρεντ Βέμπερ,πέντε ηγέτες οι οποίοι ανήκουν στην Κεντροαριστερά, υποστηρίζουν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον Φρανς Τίμερμανς.

Για να καταλάβει την προεδρία της Κομισιόν, ένας υποψήφιος ή μία υποψήφια πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τα 28 κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα κράτη-μέλη αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ