Μ. Βορίδης: Γιατί πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία

από Team MyPortal.gr
sms

«Η Ρωσία του Πούτιν, ένα αυταρχικό καθεστώς, θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει πολύ καλύτερα τις συνέπειες από τις κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, όσο δηλαδή είχε χάσει η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Αυτό όμως δεν δημιουργεί πολιτική και κοινωνική πίεση στη Ρωσία επειδή δεν υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Μάκης Βορίδης στο πάνελ του συνεδρίου του Economist, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ενεργειακή κρίση είναι απότοκο ενός πολέμου που διεξάγει η Ρωσία όχι απέναντι στην Ουκρανία αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ερώτημα, συνέχισε, είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Ναι, απάντησε ο ίδιος, αν εξηγήσουμε στους λαούς μας ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά ένας πόλεμος και μια γεωπολιτική αναδιάταξη.

Για τον κ. Βορίδη είναι πολύ είναι απλό να εξηγηθεί στους Έλληνες πολίτες, γιατί μας ενδιαφέρει η Ουκρανία και γιατί πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη:

«Η εξήγηση είναι πως εάν δεν ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό θα είναι ένα κακό παράδειγμα για όσους σκέφτονται ότι μπορούν με τη δύναμη να αλλάξουν τα σύνορα» ανέφερε για να υπενθυμίσει πως η Ελλάδα έχει έναν πάρα πολύ επιθετικό γείτονα, την Τουρκία, που απειλεί να ακεραιότητα της.

«Θα θέλαμε οι Έλληνες στην περίπτωση μιας επίθεσης από την Τουρκία που αμφισβητεί την εδαφική της ακεραιότητα να μείνει μόνη της;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε.

«Αν λοιπόν δεν το θέλουμε αυτό τότε κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στις χώρες που δέχονται αυτή την επίθεση» κατέληξε.