Μ. Βορίδης για παρουσιά στην κηδεία του τέως βασιλιά: Είχα πρόσκληση – Ελπίζω να μου το επιτρέπετε

από Team MyPortal.gr
sms

Για την ιδιότητα με την οποία παρέστη στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε παρέμβασή του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση εξεπροσωπήθη σε υψηλότατο επίπεδο, από τον αντιπρόεδρο της και την κυρία υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Μενδώνη. Κατά τα λοιπά, αν με ρωτάτε γιατί ή πώς ήμουν εγώ εκεί, σας λέω ότι είχα πρόσκληση από την οικογένεια, με μέλη τής οποίας συνδέομαι κοινωνικώς. Ελπίζω να μου το επιτρέπετε», είπε ο κ. Βορίδης.

«Δεν ξέρω γιατί το συζητάμε αυτό εδώ. Από εκεί και πέρα, μου λέτε αν παρέστην, ως υπουργός Εσωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν παραιτούμαι και επανατοποθετούμαι, κατά τη διάρκεια του βίου μου. Δηλαδή, να πω την αμαρτία μου, όταν πηγαίνω σε μια κοινωνική εκδήλωση, πηγαίνω ως Μάκης Βορίδης αλλά, αν με ρωτήσουν εάν έχω πολιτική ιδιότητα ή κυβερνητικό αξίωμα, η αλήθεια είναι ότι το έχω, εκείνη τη χρονική στιγμή», πρόσθεσε.

Καθώς, από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης τέθηκε ζήτημα ψηφοθηρίας, ιδίως στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση: «Γιατί το θέτετε εσείς; Σας απασχολεί αυτό το θέμα; Ο βασιλεύς της Ισπανίας δεν ψηφίζει στην Ανατολική Αττική, εξ όσων γνωρίζω».

Ως προς την απόφαση της κυβέρνησης, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «ελήφθη μια απόφαση από τον πρωθυπουργό, προφανώς μετά από σταθμίσεις μιας σειράς παραγόντων, νομικών και άλλων».

Καθώς πολλές φορές τις τελευταίες ώρες διατυπώνονται σχόλια ότι η κηδεία του τέως βασιλιά δεν είχε την εικόνα μιας κηδείας ιδιώτη, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να σχολιάσει: «Ακούστε, αν -να χτυπήσω ξύλο- αποβιώσω αύριο, είναι βέβαιο ότι πάντως δέκα-δεκαπέντε αρχηγοί κρατών δεν θα έρθουν στη δική μου κηδεία. Δεν ξέρω για τη δική σας, για τη δική μου λέω. Άρα προφανώς ότι πρόκειται για την κηδεία ενός προσώπου το οποίο διετέλεσε βασιλεύς και συνδέεται οικογενειακά, με πολλούς βασιλικούς οίκους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει. Τι να κάνουμε τώρα; Άρα δεν κατάλαβα, ως προς αυτό, το μέγεθος της συζητήσεως. Διότι αυτό ξεκινά από την Αριστερά που βγάζει ένα αντανακλαστικό για το πολίτευμα που καθόμαστε και συζητάμε. Δηλαδή άσχετα πράγματα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο πράγμα. Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος. Με αυτό έχουμε να κάνουμε. Όλο το υπόλοιπο δεν καταλαβαίνω γιατί το αντιμετωπίζει κάποιος με φόβο».

«Εγώ θα δεχθώ ότι οι πολιτικές και ιστορικές αποτιμήσεις, όταν πεθαίνει ένα πρόσωπο, που έχει διαδραματίσει πολιτικό ρόλο, προφανώς θα γίνουν για όλους. Ανοίγει μια συζήτηση για την ιστορία. Αλλά να πει κάποιος ότι αυτό αποτελεί ενεργό πολιτικό ζήτημα, εεε, δεν αποτελεί ενεργό πολιτικό ζήτημα. Είναι μια συζήτηση ιστορικής αποτιμήσεως», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε ότι δεν είναι κανονικό να γίνεται μια συζήτηση σαν η τελετή να αφορά ως θέμα πολιτειακό.

Με αφορμή μάλιστα εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και καταρρέει, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται σε κανένα δημοσκοπικό εύρημα, και σήμερα δημοσιεύεται «η χιλιοστή δημοσκόπηση που δείχνει ότι πάλι διευρύνεται η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι το ΜέΡΑ25 καρκινοβατεί και δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή ενώ η Ελληνική Λύση εξακολουθεί σε βρίσκεται σε πολύ μικρό ποσοστό».