Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στις κοινές προκλήσεις

από Team MyPortal.gr
sms

«Η Ελλάδα πορεύεται με αίσθημα αυτοπεποίθησης και προσφοράς στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση προς τιμήν του τέως αντιπρύτανη διοικητικών υποθέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έπιασε ξανά το νήμα της ευρωπαϊκής της διαδρομής, απαλλαγμένη από το βάρος των μνημονίων, χωρίς να τείνει συνέχεια το χέρι σαν επαίτης, για να δεχτούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τις εθνικές της ιδιαιτερότητες. Προέταξε έναν συνεπή ευρωπαϊκό λόγο, αντιμετώπισε τις κρίσεις ως ευρωπαϊκές και όχι εθνικές, προτάσσοντας το συνολικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κρίσεων κατάφεραν να γίνουν ευρωπαϊκές πολιτικές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και πιο πρόσφατα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Η φυσική θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη. Πρέπει να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως τις κοινές απαντήσεις σε κοινές προκλήσεις», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια τόσο για το ακαδημαϊκό του έργο όσο και για τη δημόσια παρουσία του, ως εκφραστή ενός συνεπούς ευρωπαϊκού λόγου.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησαν επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Μιχαήλ Τσινισιζέλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του εν λόγω τμήματος Χαράλαμπος Χρυσανθάκης. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.

 

Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

«Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 6 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ανάμεσά τους 60 χιλ. Έλληνες», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή. Ποτέ ξανά!», προσθέτει, ενώ έχει αναρτήσει και μια φωτογραφία του από το Άουσβιτς, που απελευθερώθηκε σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια.