Μ. Θεμιστοκλέους: Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία δόση εμβολίου

Πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με δύο εβδομάδες, θα λάβουν όσοι πολίτες έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεάις Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης.

Σχολιάζοντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο εξακολουθεί να είναι ένα καλό εμβόλιο.

Όπως επισήμανε, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης, ενώ σημείωσε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.

«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

No Comments Yet

Comments are closed