Μ. Σαρηγιαννίδου: Ο Ταχιάος θα λάβει ισχυρή εντολή από τους θεσσαλονικείς

Αισιόδοξη πως οι θεσσαλονικείς θα δώσουν ισχυρή εντολή στον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο, δηλώνει η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Μαρία Σαρηγιαννίδου σε συνέντευξή της στο MyPortal.gr.

Ανέλαβε την ευθύνη του Συντονιστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης πριν λίγο καιρό, ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και μιλάει για στη στάση των νέων στην πολιτική, τη συμμετοχή τους στα κοινά και τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, τις θέσεις της νεολαίας της ΝΔ καθώς και το αν η οργάνωση ξεπέρασε τα εσωτερικά της προβλήματα.

Eίστε ευχαριστημένη από την εκπροσώπηση της νέας γενιάς στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια;

Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από τη συμμετοχή των νέων στα ψηφοδέλτια της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο γιατί έχει αυξηθεί αισθητά, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για νέους που έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να συμβάλλουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, επειδή πολλοί από τους υποψηφίους προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ και τους γνωρίζω προσωπικά και αρκετούς από αυτούς πολλά χρόνια, σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν τη γενιά μας επάξια εφόσον εκλεγούν στα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά ακόμη και αυτοί που δεν θα εκλεγούν έχουν να προσφέρουν πολλά με τη συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σας προβληματίζει η πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού χώρου στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

Με προβληματίζει περισσότερο το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των συμβούλων από μία παράταξη, θα εγείρονται συνεχώς ζητήματα που θα εμποδίζουν την ομαλή διοίκηση και διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων του Δήμου. Δεν αντιμετωπίζω, δηλαδή, την πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού χώρου ως πρόβλημα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως ενδεχόμενο πρόβλημα για την επόμενη ημέρα στην Διοίκηση του Δήμου μας. Εξάλλου η εμπιστοσύνη των στελεχών του κεντροδεξιού χώρου στο πρόσωπο του Νίκου Ταχιάου, τον οποίο εμπιστεύτηκε εξ αρχής και ο Κ. Μητσοτάκης, και στους υποψήφιους του συνδυασμό του είναι εμφανής, όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και στην καθημερινότητα της προεκλογικής περιόδου. Είμαι αισιόδοξη ότι ο κ. Ταχιάος θα λάβει ισχυρή εντολή από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και θα καταφέρει ως Δήμαρχος να συσπειρώσει και πάλι τις δυνάμεις του κεντροδεξιού χώρου προς όφελος της πόλης.

Αν και η ΔΑΠ κερδίζει σταθερά τις φοιτητικές εκλογές, η ΝΔ στις νέες ηλικίες υστερεί. Τι φταίει;

Νομίζω πως το ζήτημα της συμμετοχής των νέων στις εκλογικές διαδικασίες δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όλες τις παρατάξεις ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. Υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν μία τάση απαξίωσης της πολιτικής σκηνής του τόπου από τη νεολαία που οδηγούσε σταθερά στην αποχή των νέων από τις κάλπες. Παρ’ όλα αυτά η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ήταν και εξακολουθή να είναι πρώτη, καθώς διεκδικεί ανοιχτές σχολές και σύγχρονα Πανεπιστήμια αντάξια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών και βρίσκεται πάντα δίπλα στον φοιτητή και στα καθημερινά του προβλήματα.

Η ΟΝΝΕΔ, ιδιαίτερα μετά την επανίδρυσή της, έχει κατορθώσει να μετουσιώσει τα ποσοστά αυτά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και στην κοινωνία. Χάρη στην πληθώρα των στελεχών της ΟΝΝΕΔ που δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό και επιστημονικό τους περιβάλλον, αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας και αφουγκράζονται τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, η ΟΝΝΕΔ προτείνει σύγχρονες και εφαρμόσιμες λύσεις στα μικρότερα ή μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα και αυτό έχει βοηθήσει τη ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της στο νεανικό κοινό. Ως στελέχη της ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σε όλα τα επίπεδα, κάτι που είμαι σίγουρη πως θα φανεί στις φετινές εθνικές εκλογές, αλλά και στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ποιες προτάσεις της ΟΝΝΕΔ έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ;

Η ΝΔ συμπεριλάμβανε πάντα τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ στα προγράμματα της και κατ’ επανάληψη οι  προτάσεις μας έχουν γίνει όχι μόνο πάγια ρητορική των προέδρων της ΝΔ, αλλά και νόμοι του κράτους. Οι προτάσεις παιδείας της ΟΝΝΕΔ αποτέλεσαν και αποτελούν το βασικό άξονα της ΝΔ στη διαμόρφωση του προγράμματος παιδείας, ενώ και οι προτάσεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ψηφιακή διακυβέρνηση, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν βρει θετικότατη ανταπόκριση στη ΝΔ.

Νιώθετε πως στη Θεσσαλονίκη έχουν αμβλυνθεί ή αντιμετωπιστεί τα εσωτερικά προβλήματα που υπήρχαν στην οργάνωση ειδικά μετά το Συνέδριο του 2016;

Νομίζω πως η ίδια η καθημερινότητα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των πολλαπλών ταυτόχρονων εκλογικών μαχών, δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικά ζητήματα και δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα να συζητήσουμε. Μετά το συνέδριο του ‘16 υπήρχαν κάποιες διαφωνίες, όπως υπάρχουν σε όλες τις ενεργές–ζωντανές πολιτικές νεολαίες μετά από κάποιες αλλαγές, αλλά με σωστές κινήσεις και τη σύνεση όλων, οι διαφορές αμβλύνθηκαν. 

Η οργάνωση της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των ΟΝΝΕΔιτών έχει ως μοναδικό στόχο να ανταποκριθεί πλήρως στο μεγάλο εύρος υποχρεώσεων που έχει προεκλογικά, κάτι που, νομίζω, ότι κάνει με επιτυχία, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή των νέων στα ψηφοδέλτια, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, την παρουσία μας στα όργανα και στις δράσεις της παράταξης, αλλά και μέσα από την ιδεολογική στήριξη των συνδυασμών με καινοτόμες προτάσεις.

No Comments Yet

Comments are closed