M. Κούπκας: Με αφήνει αδιάφορο ο πληγωμένος πολιτικός εγωισμός κάποιων

από Team MyPortal.gr
sms

Καρφιά” στον Νίκο Ταχιάο, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” με την οποία εκλέχθηκε και εν συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκε για να συμμετάσχει στη διοίκηση του Δήμου, πετάει ο Μιχάλης Κούπκας. Σημειώνει πως στις συναντήσεις της ομάδας εξ αρχής κυριαρχούσε η θέση περί συνεργασιών και πως στη συνέχεια είχε ενημερώσει τον κ. Ταχιάο για την απόφασή του. “Από ‘κει και πέρα η συζήτηση για το πώς πρέπει να επουλωθεί ο πληγωμένος πολιτικός εγωισμός κάποιων, με αφήνει εντελώς αδιάφορο”, τονίζει. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται σίγουρος πως η διοίκηση Ζέρβα θα προχωρήσει και κάνει το πρώτο “ταμείο” των χρημάτων που έχει ο Δήμος και πως αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Θεωρείτε ότι αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του τομέα Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κάθεστε σε «ηλεκτρική καρέκλα»;

Σε κάθε περίπτωση η Αντιδημαρχία Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς και συνεχούς μελέτης. Όμως ως οικονομολόγος και μάλιστα εφοριακός είμαι εκπαιδευμένος στα δύσκολα. Προσωπικά δε με τρομάζουν οι αριθμοί, ούτε και οι λογιστικές καταστάσεις. Γνωρίζω ότι η έννοια της οικονομίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν σχετίζεται με την κερδοφορία ή την αποταμίευση χρημάτων, αλλά με το πώς να διαχειρίζεσαι τα χρήματα με τον καλύτερο και πιο ανταποδοτικό, για τους Θεσσαλονικείς, τρόπο. Πιστεύω μάλιστα ότι η οικονομία είναι η κατεξοχήν ανθρωπινή επιστήμη που μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Τώρα σχετικά με την «ηλεκτρική καρέκλα», τι να σας πω… όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα καλώδιο κάτω από την καρέκλα του γραφείου μου, που να συνδέεται σε πρίζα.

Τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τι κατάσταση βρίσκονται; Υπάρχει «ταμείο»; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει χρέη και υποχρεώσεις;

Ταμείο υπάρχει και μάλιστα πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα είναι ότι τα χρηματικά διαθέσιμα, βάσει νόμων, δεν μπορούν να διατεθούν με τον τρόπο που επιθυμεί η Διοίκηση του Δήμου. Υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης αρκετά εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από δημοτικά τέλη, που υποχρεωτικά όμως μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε θέματα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην περίπτωση των δημοτικών κοιμητηρίων. Αντιθέτως για πολλές δράσεις που αφορούν σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού κ.ο.κ. υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική στενότητα.

Πως λάβατε την απόφαση αν και εκλεχθήκατε με την παράταξη Ταχιάου να συνεργαστείτε με τη διοίκηση του κ. Ζέρβα;

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε όλοι ότι ο Κλεισθένης απαιτεί και προάγει τη συνεργασία και τη σύγκλιση των παρατάξεων. Στη λογική αυτή βρισκόμουν και παρέμεινα μέχρι τέλους δίχως ταλαντεύσεις. Στις συναντήσεις με την ομάδα Ταχιάου από την πρώτη στιγμή είχα εκφράσει την πεποίθηση μου ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος. Και ήταν κάτι που ασπάζονταν οι περισσότεροι. Δεν ξέρω τί άλλαξε, ξέρω μόνο ότι είμαι πολύ σίγουρος με την απόφαση μου να συμμετέχω στο σχήμα διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην Αντιδημαρχία Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από την επιστημονική κατάρτιση και τις επαγγελματικές μου γνώσεις να δώσω ότι καλύτερο μπορώ για την πόλη.

Θεωρείτε εαυτόν «αποστάτη», μιας και ο κ.Ταχιάος έκανε αναφορές για αποστασία;

Αποστάτης θα ήμουν αν υπαναχωρούσα από τις αρχικές μου θέσεις. Παρέμεινα σταθερά σε αυτό που υποστήριζα εξ αρχής. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεσμεύτηκα στους ανθρώπους που με στήριξαν, ότι πρόσημο μου θα είναι η Θεσσαλονίκη και στόχος μου η βοήθεια στην επίλυση των ζητημάτων της. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους λογοδοτώ. Η πρόταση του Κωνσταντίνου Ζέρβα να αναλάβω ένα πολύ νευραλγικό κομμάτι του Δήμου, παρόλο που δεν ήμουν στον συνδυασμό του, ήταν ιδιαίτερα τιμητική για μένα. Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι ενσωματώνονται στο πρόσωπο μου οι προσδοκίες μίας νέας γενιάς ανθρώπων που επιτέλους πρέπει να βγει μπροστά. Πάντως πριν πάρω την τελική απόφαση ενημέρωσα το Νίκο Ταχιάο, ως όφειλα, ότι η πρόταση Ζέρβα με ενδιαφέρει. Από ‘κει και πέρα η συζήτηση για το πώς πρέπει να επουλωθεί ο πληγωμένος πολιτικός εγωισμός κάποιων, με αφήνει εντελώς αδιάφορο. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να προχωρήσει, δεν αντέχει άλλη αναμονή.

Θα μπορέσει μια διοίκηση με τόσες παρατάξεις και με τόσες συνεργασίες να λειτουργήσει, να περάσει θέματα από το Δ.Σ. ή ανησυχείτε;

Δεν ανησυχώ καθόλου. Έχω πολλή εμπιστοσύνη στην ομάδα Διοίκησης και στο Δήμαρχο και γνωρίζω καλά ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα έρχονται επεξεργασμένα και απολύτως τεκμηριωμένα. Οι εισηγήσεις κάθε θέματος αποστέλλονται εγκαίρως σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και υπάρχει η δυνατότητα παροχής διευκρινήσεων ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής στα δύο δημοτικά συμβούλια που προηγήθηκαν όλα τα θέματα πέρασαν με πλειοψηφία.