«ΗΕλλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου, έχει την ατυχία να έχει ως γείτονα την Τουρκία, η οποία δεν διστάζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, και να εκβιάζει και την πατρίδα μου και την ΕΕ, καθώς δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση που υπεγράφη το 2016», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρέμβασή στην 15η Συνεδρίαση της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Εuropol, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, σημείωσες πως «από το 2019 δεν έχει γίνει ούτε μια επιστροφή αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αλματώδης αύξηση των εισροών μεταναστών στην Ελλάδα, λόγω και της έκρυθμης κατάστασης στην Μέση Ανατολή».
Υπονόμευση της συνθήκης Σέγκεν
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα της ουγγρικής προεδρίας και ταλανίζει πολύπλευρα την Ευρώπη, επηρεάζοντας άμεσα και τις πολιτικές εξελίξεις σε χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες παλαιότερα άσκησαν οξεία και άδικη κριτική στις χώρες του νότου, για τη μεταναστευτική τους πολιτική. Μάλιστα, το εκλογικό σοκ ήταν τόσο ισχυρό, που φθάσαμε στο σημείο να τίθεται σε δοκιμασία η συνθήκη Σένγκεν και μακροχρόνιες ευρωπαϊκές κατακτήσεις».
Ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «μετά και τις εκλογές στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει πια χρόνος για καθυστερήσεις, παλινωδίες και μεμονωμένες κινήσεις, που οδηγούν στην υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας, από ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο, όμως, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του, και όχι η υπονόμευσή του».
Η απάντηση της De Bolle
Ο Μ. Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, ζήτησε να πληροφορηθεί «με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί η υποστήριξη της Εuropol στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».
Απαντώντας η Catherine De Bolle σημείωσε ότι «έχουμε το κέντρο διαχείρισης μετανάστευσης στην Europol, που παρακολουθεί της κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αξιόπιστα δεδομένα από τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν είναι επαρκή.
Για εμάς η δέσμη μετανάστευσης που μόλις παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κλειδί διότι θα ενισχύσει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Europol και κρατών-μελών, θα εστιάσει στην ανταλλαγή δεδομένων μετανάστευσης, στη δημιουργία περισσότερων task force και θα είμαστε σε θέση χάριν στην ανταλλαγή αυτή να υποστηρίζουμε περισσότερα κράτη-μέλη στην περιοχή.
Βλέπουμε διάφορες δευτερογενείς ροές που εξακολουθούν να είναι σημαντικές -όλες οι οδοί μετανάστευσης είναι σημαντικές. Το πλαίσιο της συνεργασίας -και της ψηφιακής- και με τρίτες χώρες είναι πολύ σημαντικό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Europol, De Buysscher απάντησε ότι «το θέμα των εσωτερικών ελέγχων στην περιοχή Schengen είναι θέμα αρμοδιότητας των κρατών-μελών. Γνωρίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε στον εντοπισμό των οργανωτικών δομών αυτών των εγκληματικών ομάδων (διακίνησης μεταναστών).
Και είναι πολύ σημαντικό το πεδίο των εσωτερικών ελέγχων Schengen. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αξιολογήσεις Schengen για τις διάφορες χώρες για να δούμε πώς εφαρμόζεται ο κανονισμός Schengen στα διαφορά κράτη-μέλη. Και ενόψει και του συστήματος πληροφοριών Schengen που είναι πολύ σημαντικό για τις αστυνομικές δυνάμεις. Η Europol υποστηρίζει τα κράτη-μέλη και σε αυτές τις αξιολογήσεις. Πάντως, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την καλύτερη εικόνα που μπορεί να έχουμε».
Στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετείχαν οι βουλευτές, Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ, Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ και Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ.