Λοιπόν, έχουμε εκλογές!

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Εδώ και πολλές εβδομάδες με τους περισσότερους απο τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τους οποίους έχω μιλήσει, “βλέπουν” πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Παρά τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματός τους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, βουλευτές αλλά και υπουργοί έχουν ξεκινήσει, ατύπως μεν, ουσιαστικά δε- την προεκλογική δραστηριότητα.

Εισηγήσεις για εκλογές αφήνουν στο Μαξίμου πρωθυπουργικοί συνεργάτες, εκλογές “βλέπει” και η αντιπολίτευση ενώ αυτό το κλίμα έχει εμπεδωθεί και στην λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας. Εκ των πραγμάτων επομένως έχει δημιουργηθεί ένα προεκλογικό κλίμα το οποίο η χώρα δεν μπορεί να αντέξει διότι πολύ απλά δεν θα λειτουργεί τίποτα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και όλοι θα περιμένουν για τις όποιες αποφάσεις το αποτέλεσμα της κάλπης. Ή καλύτερα της δεύτερης κάλπης, δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Για πρώτη φορά χθες αυτή τη διάσταση έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Προσεκτικά έκανε λόγο για “πρόθεσή” του να εξαντλήσει την τετραετία, συμπληρώνοντας παράλληλα πως “μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες”.

Η χώρα κινείται σε προεκλογική περίοδο και οδεύει σε εκλογές μετά τη ΔΕΘ. Το επιχείρημα περιγράφηκε ευκρινώς απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην παραπάνω αναφορά του, τα κόμματα ήδη στήνουν ψηφοδέλτια, πραγματοποιούν περιοδείες, θέτουν το διακύβευμα της κάλπης. Απομένει η ημερομηνία της πρώτης και της δεύτερης κάλπης και η ελπίδα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την χώρα τα κόμματα, παρά τις πολιτικές τους διαφωνίες που θα ενταθούν προεκλογικά, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε ότι αφορά την οικονομία