Live η συνέντευξη τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ: “Το ζήτημα των υποκλοπών αφορά την ίδια τη Δημοκρατία”

από Team MyPortal.gr
sms

Πλήρως κοστολογημένο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, αναφέροντας πως το κόστος του αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ. Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε “αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά δεν ήταν επιλογή μας και συμπλήρωσε πως “έχουμε ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες”. Τι είπε για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την ενέργεια, τις υποκλοπές.

Μέτρα – πρόγραμμα

Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο και το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Και συνέχισε διευκρινίζοντας πως το πρόγραμμα έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων. “Τα μέτρα είναι κοστολογημένα ένα προς ένα και δεν διαφέρει πάρα πολύ από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα. Αυτό πού διαφέρει είναι το σχέδιο, ο τρόπος, το όραμα και το μοντέλο”.

“Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε μνημόνια αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Και που σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές χρεοκοπίας.Το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη είναι να παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο μέσα από την έμμεση φορολογία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια και θα τη φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους μισθωτούς. Το τελευταίο επτάμηνο οι φόροι αυξήθηκαν κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς διαχειριστήκαμε χρεοκοπία και αφήσαμε 27 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Και η χώρα είναι με το κεφάλι έξω από το νερό. Εάν δεν εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο, ριζοσπαστικό πρόγραμμα θαρραλέων επιλογών για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και τη φορολογική δικαιοσύνη ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Εάν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη τετραετία”.

Υποκλοπές

Απαντώντας για το θέμα των υποκλοπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Το ζήτημα αφορά στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ίδια τη δημοκρατία και ορθώς μιλάμε για μία αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείται δημοσιογράφος γιατί ενοχλούσαν οι έρευνες του, από τη στιγμή που είχαμε την παρακολούθηση του κ. Σπίρτζη, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη έγινε σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του όπως προβλέπει το σύνταγμα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα με συνέφερε αυτό, γιατί εγώ έχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές απέναντι από τον κ. Μητσοτάκη.

Δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ελάχιστο που περιμένω είναι μία σαφή δημόσια τοποθέτηση όσον αφορά στο ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου. Η επίκληση του απορρήτου εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί είναι απόρρητο απέναντι στην ίδια τη Βουλή…Όσα γίνονται ντροπιάζουν και Δημοκρατική λειτουργία.

Για υπόθεση Πιτσιόρλα

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα μία απόλυτη θεσμική συμπεριφορά και θέση με τον διοικητή και τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο διοικητής ως όφειλε για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας και κάποια στελέχη τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όχι υπουργούς. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού η εντολή αυτή είχε δοθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Ζήτησα από τον διοικητή να με ενημερώσει εάν υπάρχει κάτι επιβαρυντικό. Ουδέποτε είχα τέτοια ενημέρωση.

Εμείς έτσι λειτουργούσαμε και είχα δώσει ρητή εντολή όλα τα κρίσιμα στοιχεία που αφορούσαν στις έρευνες να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Και όταν υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης το κράτος είχε συνέχεια. Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν όρους συμψηφισμού γιατί συγκρίσεις, είναι σύγκριση ημέρας με νύχτα σε όλα τα επίπεδα.

Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά. Δεν παρακολουθούσα κανέναν δεν έδωσα εντολή για κανέναν.  Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υπηρεσιακούς λόγους που αυτή έκρινε με συνδρομή εισαγγελέως έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι οι υπουργοί.

Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός που τιμά τον όρκο του στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες. Ορθώς ερευνήθηκε αυτή η υπόθεση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη υπόθεση και επιπλέον τόσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ όσο και ο προηγούμενος από αυτόν ο κ. Δραβίλας ό,τι ερωτήθηκαν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής κατέθεσαν το σκεπτικό τους και ενημέρωσαν την επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης γιατί έχει το στόμα του κλειστό. Ο κ. Κοντολέων γιατί έχει το στόμα του κλειστό;  Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί και είπε ότι δεν φταίει αυτός, αλλά ο ανιψιός του. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια και αυτό που πρέπει να γίνει σαφές από όλους είναι ότι η προσπάθεια του φτηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο ίδιος αθώος, αλλά προσπαθεί να πει ότι όλοι τα ίδια έκαναν. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Μεσαία τάξη και μέτρα στήριξής της

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είδε να έχει τεράστιες απώλειες ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2010 μέχρι το 2015. Την περίοδο τη δική μας με βάση την ΕΛΣΤΑΤ είχε άνοδο του εισοδήματος, αλλά είχε επιβάρυνση. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από την επιτροπεία. Αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή αλλά διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.

Έχουμε υποχρέωση τις όποιες αδικίες επιβάλαμε να τις αποκαταστήσουμε. Καταθέσαμε χθες ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο 5,6 δισεκατομμυρίων. Το σχέδιο σκοπεύει να επιφέρει μία ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Εάν αθροίσουμε τους πόρους από το ΕΣΠΑ μιλάμε για ένα ποσό 80 δισεκατομμυρίων.

Καλούμε τους πολίτες να συγκρίνουν και να δουν ποιες είναι οι πολιτικές που ευνοούν το δημόσιο συμφέρον και ποιες πολιτικές ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το σχέδιό μας έχει σημαντικές ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα αυτά θα γίνουν με μία έγνοια από την πλευρά μας για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Το αφορολόγητο θα χτίζεται μέσα από αποδείξεις και από πλαστικό χρήμα. Ξέρουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, είμαστε ώριμοι, αλλά έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον δρόμο της ραγδαίας ενίσχυσης των ανισοτήτων.

Ενέργεια, ΔΕΗ, χρηματιστήριο ενέργειας

Κατέθεσα μία σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και αυτό που κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να μειώσει το εισόδημα των πολιτών. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία που πρέπει να διερευνηθεί. Η πολιτική έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη συμφερόντων αυτών που έχουν τις μετοχές. Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με υπερκέρδη και με τρομακτική αύξηση στην τιμή της χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα επιδοτείται η αισχροκέρδεια μέσα από τα δημόσια ταμεία. Δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η ΔΕΗ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας μετά την ιδιωτικοποίησή της και έχει μία διοίκηση που έχει σπεύσει επανειλημμένα να χειραγωγήσει τις τιμές στο χρηματιστήριο. Της μετοχής της. Το πρώτο για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι αυτό το πάρτυ θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα περάσει και πάλι σε δημόσιο έλεγχο. Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Γιατί προφανώς δεν ισχύει ο κανόνας της επιδότησης της αισχροκέρδειας με τα λεφτά των φορολογουμένων και άρα έχουν ζημιές και το κράτος αναλαμβάνει. Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα της ενέργειας όταν περνάμε μία τόσο μεγάλη κρίση.

Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα την παρέκκλιση της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το ζήτησε ποτέ αυτό;

Για παρακολουθήσεις και πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα απαξιώσει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία ή θα το επιχειρήσει τουλάχιστον. Η εξεταστική επιτροπή είναι μία παρωδία. Ένας εξευτελισμός. Η προστασία του συντάγματος εναπόκειται και στους ίδιους τους πολίτες. Σε όλους μας. Τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός και την υπόθεση αυτή δεν θα την αφήσουμε έτσι. Θα παλέψουμε για να μη μείνει αυτή η υπόθεση στο σκοτάδι. Ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια. Ποινικές ευθύνες πιθανότητα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η αλήθεια να βγει στο φως.

Kυβερνήσεις συνεργασίας

Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα εάν θέλουμε να είμαστε μία ισχυρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε στη θεσμική τομή. Και πιστεύω ότι αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. Και να έχουμε κυβερνήσεις με πλατιά νομιμοποίηση.

Δεν δημιουργεί αστάθεια. Δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Και υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα στον τόπο να φτιάξουμε την πιο Δημοκρατική κυβέρνηση που έχει ο τόπος. Το βάρος του προγράμματος που θα αποτελεί σύνθεση και σύγκλιση προγραμματική θα έχει να κάνει με το βάρος που θα δώσει ο ελληνικός λαός στα πολιτικά κόμματα. Δεν διεκδικούμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος υπάρχει μόνο μία εκδοχή. Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για δημοσκοπήσεις και εικόνα ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και διαμορφώνουν μία εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που συναντά κανείς με μία απλή βόλτα σε ένα καφενείο.

Υπάρχει μία διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχει να κάνει με συστημικό πρόβλημα των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις έχουν μία άξια αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Και εκεί όλοι θα κριθούμε και τα κόμματα και οι μετρήσεις αυτές.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, είναι πλαστογραφία της στιγμής. Μία από τις εταιρείες, μέσα από τη Διαύγεια, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις. Όλα αυτά που σε άλλες χώρες θα έριχναν μία κυβέρνηση στην Ελλάδα θεωρούνται κανονικότητα.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα έξι σημείων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους αλλά και αύξηση φορολογίας στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κοστολογεί τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αλ. Τσίπρα στα 5,6 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως το σύνολο των δαπανών, μεταξύ άλλων για ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανέρχεται στα 9,35 δισ. ευρώ. Τα έξοδα αυτά αντισταθμίζονται από έσοδα 3,74 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών και φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%.

 

Δείτε εδώ τη Live συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα