Λιανική ρεύματος: Βραχνάς οι ανεξόφλητες οφειλές

από Team MyPortal.gr
sms

Σημαντική είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά της προμήθειας ρεύματος, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, περίπου το 30% των καταναλωτών, παρουσιάζει έστω και μία ημέρα καθυστέρησης την ίδια στιγμή που οι εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους και την επαγρύπνησή τους, με ενίσχυση των τμημάτων collection, των νομικών υπηρεσιών κλπ.

Πάντως από το σύνολο των καταναλωτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, το ποσοστό των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 45 ημερών είναι σημαντικά χαμηλότερο και υπολογίζεται στο 4 έως 6%.

Την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά περιγράφει στέλεχος της αγοράς σημειώνοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσει στα 3 δισ. με τη ΔΕΗ επί της ουσίας να μην κάνει τίποτα για να περιορίσει το φαινόμενο. Σήμερα κινούμαστε προς αυτά τα επίπεδα (ακόμη απέχουμε) με τις εταιρείες σε επαγρύπνηση κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για τον περιορισμό του φαινομένου.

Ως προς τις κατηγορίες των πελατών που βρίσκονται σε αδυναμία και δεν πληρώνουν, πολύ έντονο είναι το φαινόμενο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν πλήρως ακάλυπτες και δεν λάμβαναν καθόλου επιδότηση του λογαριασμού τους. Επίσης σημαντική είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων των νοικοκυριών.

Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των λογαριασμών εντείνουν τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να καταβάλουν άμεσα τις οφειλές τους στους διαχειριστές, την στιγμή που μπορεί να εισπράξουν τα ποσά στην καλύτερη περίπτωση δύο μήνες αργότερα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, καθώς οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο αφήνοντας πίσω τους οφειλές που η εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει με νομικά μέσα.

Σε αυτό το εξαιρετικά προβληματικό για τις εταιρείες πλαίσιο, ο κλάδος έχει θέσει αίτημα για προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων, οι οποίες με το ισχύον σύστημα εισπράττονται τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Σε διαφορετική περίπτωση οι εταιρείες απειλούνται με οικονομική ασφυξία.