Λαγκάρντ: Δεν αρκεί η απόσυρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της πολιτικής για τον πληθωρισμό

από Team MyPortal.gr
sms

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι η τρέχουσα φάση του υψηλού πληθωρισμού δεν θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιτρέποντας έτσι να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση, αυξάνοντας τα επιτόκια μας κατά 200 μονάδες βάσης και περιμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω στα επίπεδα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%”, ανέφερε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σήμερα στη Φρανκφούρτη.

“Περιμένουμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μας – και η απόσυρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης [της πολιτικής] ενδεχομένως να μην αρκεί, πρόσθεσε”.

“Στο τέλος, θα αυξήσουμε τα επιτόκια μας σε επίπεδα που θα μειώνουν τον πληθωρισμό πίσω στο μεσοπρόθεσμο στόχο [του 2%]… το πόσο μακριά θα χρειαστεί να πάμε, και πόσο γρήγορα, θα καθοριστεί από τις προοπτικές του πληθωρισμού”, ανέφερε.

Όπως εξήγησε η Λαγκάρντ, αυτή η πολιτική της κεντρικής τράπεζας να κοιτάζει μπροστά ενσωματώνει όλες τις διαφορετικές δυνάμεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: τις οικονομικές προοπτικές, το πόσο θα επιμένουν οι πιέσεις, την αντίδραση στο μισθολογικό επίπεδο, τις πληθωριστικές προσδοκίες αλλά και τη μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.