Την έκθεση «Προμηθέας Λυόμενος – Ένα αριστούργημα ξαναβγαίνει στο φως» που διοργανώνει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του σημαντικότατου έργου του Καρλ Μπλοχ στο ελληνικό κοινό μετά από πολλές δεκαετίες. Η έκθεσή του στο Μουσείο Κανελλοπούλου – η πρώτη παρουσίαση του σημαντικότατου έργου στο ελληνικό κοινό, μετά από πολλές δεκαετίες – είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την τέχνη και για τον πολιτισμό, καθώς στην ουσία συστήνει το έργο στο ελληνικό κοινό, ως πρόδρομος της μόνιμης και οριστικής αποκατάστασής του στη φυσική του θέση, στη μόνιμη έκθεση της συλλογής του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, όπως επισημαίνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
«Αυτό που κάνει το έργο του Καρλ Μπλοχ “Προμηθέας Λυόμενος”, ακόμη πιο ξεχωριστό είναι η ιστορική του διαδρομή», είπε η Λίνα Μενδώνη στα εγκαίνια της έκθεσης και εξήγησε: «Παραγγέλθηκε από τον Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας, Δανό στην καταγωγή βασιλιά, που το 1863 ανέλαβε τον θρόνο της χώρας. Η επιλογή του μύθου του Προμηθέα δεν ήταν τυχαία. Για τον νεαρό βασιλιά, το θέμα αντιπροσώπευε τις φιλοδοξίες του για την καθολική απελευθέρωση και αναγέννηση της Ελλάδας, μετά την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, το έργο είχε ιδιαίτερη σημασία και για τη Δανία, όπου εκτέθηκε το 1865, μία μόλις χρονιά μετά την ήττα της χώρας στον Πρωσσο-Δανικό πόλεμο. Οι Δανοί είδαν στον Προμηθέα ως σύμβολο της δικής τους εθνικής αντίστασης και ελπίδας για την απελευθέρωσή τους, κάνοντάς το ένα έργο διπλής εθνικής σημασίας».
Το έργο, που έχει ως θέμα τον μύθο του Προμηθέα, του τιτάνα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την προσέφερε στους ανθρώπους, αντιπροσωπεύει έναν διαχρονικό συμβολισμό της ελευθερίας και της αντίστασης απέναντι στην καταπίεση. Ο πίνακας αναπαριστά τη σκηνή της απελευθέρωσης του Προμηθέα από τον Ηρακλή, επί της ουσίας δηλαδή μια στιγμή θριάμβου και λύτρωσης που εκφράζεται με μία τεράστια δύναμη και δραματικότητα. Ο Καρλ Μπλοχ καταφέρνει να αποδώσει την ένταση της στιγμής μέσα από τον άψογο χειρισμό του φωτός και της σύνθεσης, ενώ η αλληγορία της ελευθερίας που προσδίδει το θέμα διαπερνά και το έργο και τον θεατή.
«Το έργο “Προμηθέας Λυόμενος”, επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την έκθεσή του, το 1865, στη Δανία, τοποθετήθηκε στο κεντρικό κλιμακοστάσιο των παλαιών ανακτόρων, στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου, το έργο εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα. Για δεκαετίες θεωρείτο χαμένο. Εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Κτήμα Τατοΐου. Το 2022 κηρύχθηκε μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, το έργο επανεκτέθηκε το 2023, σε αναδρομική έκθεση του Καρλ Μπλοχ στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας. Σε αυτήν την έκθεση, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τον Μπλοχ, που εξερεύνησε τις πολλαπλές πτυχές του έργου του και της πολυκύμαντης καριέρας του, ο “Προμηθέας Λυόμενος” κατείχε κεντρική τιμητική θέση, ως ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του καλλιτέχνη, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας του για το λαό της Δανίας», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.
Την έκθεση του έργου του Καρλ Μπλοχ διοργανώνει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Η έκθεση “Προμηθέας Λυόμενος-Ένα αριστούργημα ξαναβγαίνει στο φως”, θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2025.