Κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία μετακινεί και πάλι στρατεύματα

από Team MyPortal.gr
sms

Μαζική κυβερνοεπίθεση κατά την οποία απευθυνόταν προειδοποίηση προς τους Ουκρανούς «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα», έπληξε ιστοτόπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας χθες το βράδυ της Πέμπτης. Ορισμένοι από τους ιστοτόπους καταστάθηκαν μη προσβάσιμοι σήμερα το πρωί, αναγκάζοντας τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν σχετική έρευνα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία δημοσίευσε φωτογραφίες με περισσότερες από τις δυνάμεις της να βρίσκονται εν κινήσει.

Το περιεχόμενο των κυβερνητικών ιστοτόπων δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών επιθέσεων που δέχθηκαν και δεν διέρρευσε κανένα προσωπικό δεδομένο, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ανεστάλη η λειτουργία αριθμού άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων για να προληφθεί η εξάπλωση της επίθεσης σε άλλες πηγές. Βέβαια τονίστηκε ότι έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες από τις πληγείσες κρατικές πηγές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από παρόμοια πλήγματα στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, δημοσίευσε φωτογραφίες με περισσότερες από τις δυνάμεις της εν κινήσει.

Το Κίεβο είπε ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy πρότεινε μια τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αρχηγός του προσωπικού του Zelenskiy, Andriy Yermak, είπε ότι «η ζωή και ο θάνατος» της χώρας του εξαρτώνται από τη διατήρηση των ισορροπιών.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης σε μια χώρα που εισέβαλε το 2014.

Η ηλεκτρονική επίθεση, η οποία έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας και άμυνας μεταξύ άλλων, σημειώνεται την ώρα που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του σήμαναν συναγερμό για πιθανή νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

«Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις», αναφέρεται σε μήνυμα που εμφανίστηκε σε κυβερνητικούς ιστοτόπους που υπέστησαν επίθεση, γραμμένο στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά.

«Όλες οι πληροφορίες για σένα αποκαλύφθηκαν δημοσίως, να φοβάσαι και να περιμένεις τα χειρότερα. Αυτό ισχύει για το παρελθόν σου, το παρόν σου και το μέλλον σου».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες, Πέμπτη, ότι η απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης είναι υψηλή. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τη Δύση να αποκλείσει μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανατρέψει δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη –αιτήματα για τα οποία οι ΗΠΑ είπαν ότι «δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για να υπάρξει συνέχεια».

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα, αλλά υπάρχει μια μακρά σειρά από ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής ασφάλειας δήλωσε στο Reuters: «Όλοι οι παράγοντες κυβερνοασφάλειας ήταν ενήμεροι για τέτοιες πιθανές προκλήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επομένως, η ανταπόκριση σε αυτά τα περιστατικά ήταν η συνηθισμένη».