Κυρ. Πιερρακάκης: Έξι στους 10 Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

από Team MyPortal.gr
sms

«Εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να άρουμε και το τελευταίο εμπόδιο και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες» είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, για την επιστροφή των Ελλήνων ακαδημαϊκών να επιστρέψουν και να διδάξουν στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στις δράσεις του υπουργείου Παιδείας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας για τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς και επισημαίνει πως το αρμόδιο υπουργείο κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να «δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες σε αυτή την κατεύθυνση».

Αναφέρεται στα βήματα που έχουν γίνει, τονίζοντας πως «ενισχύσαμε τα δημόσια πανεπιστήμια, προτεραιοποιώντας τη διεθνοποίησή τους μέσα από επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, ενδυναμώνοντας την εξωστρέφειά τους και αυξάνοντας το ακαδημαϊκό προσωπικό κατά 1000 μόνιμες θέσεις μελών ΔΕΠ».

Παράλληλα, προσθέτει, «εργαζόμαστε ώστε η χώρα μας υποδεχθεί σύντομα παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού, διορθώνοντας μια ανορθογραφία που ήταν συνώνυμη της απομόνωσης».

Η ανάρτηση του υπουργού Παιδείας

«Συμμετείχα χθες στην εκδήλωση του Deon Policy Institute όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς. Μια έρευνα με ενδιαφέροντα ευρήματα, από τα οποία ξεχωρίζει ότι περίπου 6 στους 10 θα ήθελαν να επιστρέψουν και να διδάξουν στην Ελλάδα.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στο εξωτερικό. Μέσα από την έρευνα αναδεικνύεται ότι η αγάπη για την πατρίδα και η διάθεση προσφοράς σε αυτή αποτελούν βασικά κίνητρα επιστροφής. Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να άρουμε και το τελευταίο εμπόδιο και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες σε αυτή την κατεύθυνση.

Τον τελευταίο χρόνο κάναμε σημαντικά βήματα. Ενισχύσαμε τα δημόσια πανεπιστήμια, προτεραιοποιώντας τη διεθνοποίησή τους μέσα από επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, ενδυναμώνοντας την εξωστρέφειά τους και αυξάνοντας το ακαδημαϊκό προσωπικό κατά 1000 μόνιμες θέσεις μελών ΔΕΠ. Παράλληλα εργαζόμαστε ώστε η χώρα μας υποδεχθεί σύντομα παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού, διορθώνοντας μια ανορθογραφία που ήταν συνώνυμη της απομόνωσης.

Θα κάνουμε ακόμα περισσότερα με στόχο την περαιτέρω απλούστευση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε το ακαδημαϊκό προσωπικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να μπορεί να εστιάσει απερίσπαστο στο διδακτικό και επιστημονικό του έργο. Συνεχίζουμε».