Κυρ. Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

από Team MyPortal.gr
sms

«Το ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται στις Βρυξέλλες ως νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο την κατανομή των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία. Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του ΕΛΚ, όπως θα εκφραστεί – ελπίζουμε – διά της νέας προέδρου της Επιτροπής δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, της μετανάστευσης, της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Διότι, η συζήτηση που θα γίνει, όπως είπα, δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως και τις πολιτικές. Οπότε, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο,  στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος ετέθησαν ζητήματα συντονισμού ενόψει της Συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ και ενόψει της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Την Κυριακή, από το Μπέργκενστοκ της Ελβετίας και τις εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρεί ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα τόνισε ότι «μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με το Politico, η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά την εκλογική επιτυχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα.

Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως την Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία», μετά τις ευρωεκλογές.

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι έχει καταστήσει αυτό δυνατό στο δικό της συνασπισμό», δήλωσε ο Σολτς. «Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να γίνουν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή. Και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο Γερμανός ηγέτης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να αποφύγει τις συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.