Κυρ. Μητσοτάκης στο Νταβός: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

από Team MyPortal.gr
sms

Την πεποίθηση ότι δεν  υπάρχει  κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησής του σε πάνελ στο Νταβός, τονίζοντας ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακαρία για το Καστελόριζο και το εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο ίδιος επισήμανε πως «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως «το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο» και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι «δεν απειλείς τους γείτονές σου, αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους». «Δεν είναι καλή προσέγγιση γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη», πρόσθεσε.

«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» σημείωσε και υπενθύμισε την εισβολή στην Κύπρο. « Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, που θα είναι περίπου την ίδια στιγμή στις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και να διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

Συμπλήρωσε πως δυστυχώς «έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας».

«Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης -π.χ. η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, αν διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, δεν θα βρούμε λύση» υπογράμμισε ακόμα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθά τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».