Κυρ. Μητσοτάκης: Στην ατζέντα η Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τα Δυτικά Βαλκάνια

από Team MyPortal.gr
sms

Στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι οι γεωπολιτικές προκλήσεις, διεθνείς και περιφερειακές, αλλά και οι προκλήσεις από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για τη Μέση Ανατολή

Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μιας ευρείας κλίμακας πολεμική σύγκρουση στον Νότιο Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή. Θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή θα επιτευχθούν με τη λύση δύο κρατών» αναμένεται να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, θα αναφερθεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, στη Διακήρυξη των Αθηνών και στο παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για Κυπριακό και Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει στην πρόσκληση που έκανε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θα αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη στήριξη της Ελλάδας σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών σε αυτό το πλαίσιο και θα κάνει ειδική αναφορά στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών» αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, ωστόσο, θα τονίσει ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επιπλέον, θα εκπέμψει το μήνυμα ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη (Συμφωνία Πρεσπών, Συμφωνίες του Ντέιτον, Συμφωνίες Πρίστινας- Βελιγραδίου).

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των social media, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών.