«Συμφωνήσαμε πως οι σύνθετες προκλήσεις απαιτούν δυναμικές απαντήσεις, καθώς η ρευστή διεθνής κατάσταση απαιτεί από την Ευρώπη να ενηλικιωθεί και να ωριμάσει γεωπολιτικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή με τη Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ευρώπη πρέπει να στείλει το μήνυμα, πως παίρνει την ασφάλειά της στα σοβαρά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη:
«Σε μια εποχή που οι φωνές των λαϊκιστών από δεξιά και αριστερά ακούγονται πολύ, σε αυτή τη συγκυρία είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι νέοι μας γιατί η ΕΕ συμβάλλει στην ευημερία της πατρίδας και της ηπείρου μας. Συζητήσαμε αναλυτικά για τον ρόλο της πατρίδας μας, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το β’ εξάμηνο του 2027. Συμφώνησαμε πως οι σύνθετες προκλήσεις απαιτούν δυναμικές απαντήσεις, καθώς η ρευστή διεθνής κατάσταση απαιτεί από την Ευρώπη να ενηλικιωθεί και να ωριμάσει γεωπολιτικά.
Τονίσαμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία και στόχος είναι μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη και συμβατή με τα συμφέροντα ασφαλείας της ΕΕ. Επίσης, μιλήσαμε για τα θέματα ανταγωνιστικότητας και συμφωνούμε σε μια ενιαία αγορά και στην εφαρμογή των προτάσεων Ντράγκι-Λέτα. Η πρόοδος δεν είναι αυτή που θα θέλαμε καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Όλα αυτά απαιτούν ομοφωνία και πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, και απαιτείται τόλμη για να κάνουμε υπερβάσεις. Η Ρομπέρτα έχει αποδείξει πως ξέρει να ακούει και να παίρνει αποφάσεις.
Επιμένοντας στις συγκλίσεις, για το Δημοσιονομικό πλαίσιο, η ΚΑΠ, κεντρικός πυλώνας, πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και ιδίως προς τη διαχείριση του νερού. Για την άμυνα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και πρέπει να θεμελιώσουμε μια πραγματική στρατηγική αυτονομία.
Η Ευρώπη πρέπει να στείλει το μήνυμα, πως παίρνει την ασφάλειά της στα σοβαρά. Η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δαπανώντας παραπάνω ποσά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τις αμυντικές δαπάνες.
Τέλος, για το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και είναι πάγια θέση μας η προστασία των συνόρων μας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε παράνομα δίκτυα να ελέγχουν ποιοι εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Κλείνω με τη διαπίστωση ότι διαπιστώθηκε κοινό άγχος για τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για το καλό όλων των Ευρωπαίων».
