Κύπρος: Στα χέρια του N. Αναστασιάδη η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση φυσικών πόρων

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στη Λεμεσό τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Σεργκίι Ιλαριόνοφ, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση, προστίθεται.

 

Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πίσω στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά τις χρησιμοποιεί και ως μοχλό πίεσης στη Λευκωσία, για να δεχθεί το πλάνο για μοίρασμα των κοιτασμάτων. Αυτό το μήνυμα έστειλε εξάλλου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, αν η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν αποδεχθεί την πρόταση συνεργασίας που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Η πρόταση αυτή του Μουσταφά Ακιντζί- που προβλέπει τη συνεργασία της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων- θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters.

Πληροφορίες για επιτυχή γεώτρηση των Τούρκων

Κι ενώ ο Τσαβούσογλου έστελνε αυτά τα μηνύματα μέσω άρθρου του, ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο για επιτυχή γεώτρηση των Τούρκων ανοιχτά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η πηγή από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής»- που ήταν ανοιχτά της Πάφου το τελευταίο διάστημα- έκανε επιτυχή γεώτρηση και γίνεται λόγος για κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισ. κυβικά μέτρα.

No Comments Yet

Comments are closed