Kώστας Κουκοδήμος: «Πετύχαμε τους στόχους μας: οικονομική εξυγίανση, χρηματοδοτήσεις, έργα υποδομής»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στην Ελένη Ζέρβα

Έργα υποδομών, τουριστική εξέλιξη και περισσότερα από 35 εκ. ευρώ μέσω προγραμμάτων για την ανάπτυξη του Δήμου Κατερίνης, έχει εξασφαλίσει η διοίκηση του Κώστα Κουκοδήμου, από το 2019, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία του δήμου.  Ο κ. Κουκοδήμος μίλησε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ, έκανε απολογισμό του έργου του, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο, στις επερχόμενες εκλογές.

 

Τρία χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Κατερίνης. Ποιους στόχους πετύχατε, ποιους έχετε ως εκκρεμότητα;

Οι στόχοι μας αναλαμβάνοντας το Σεπτέμβριο του 2019 τη διοίκηση του Δήμου Κατερίνης ήταν η οικονομική εξυγίανση, ο προγραμματισμός έργων βασικών υποδομών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων, η εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για ζωτικής σημασίας προβλήματα της πόλης και των κοινοτήτων.  Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων προστέθηκε και ο μεγάλος και κρίσιμος στόχος της διαχείρισης της πανδημίας, της εξυπηρέτησης των ιδιαίτερα μεγάλων αναγκών που προέκυψαν από αυτή, την προστασία και τη μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Περιγράφω και θυμίζω ότι οι δήμοι κλήθηκαν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος, σε συνθήκες πρωτόγνωρες, κλήθηκαν να στηρίξουν τους δημότες τους ευρισκόμενοι και εμείς οι ίδιοι σε μια κρίση που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα αντιμετωπίσουμε.

Τα καταφέραμε. Στήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για τους δημότες, είτε αυτό λέγεται απολυμάνσεις,  είτε τήρηση μέτρων προστασίας, ασφάλειας για μαθητές, για ηλικιωμένους, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τη σίτιση και τη συνδρομή μας σε ανθρώπους που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, για την οικονομική ανακούφιση επαγγελματιών και άλλα.

Μέσα σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, πετύχαμε και στους τρεις βασικούς στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή της θητείας μας.

Πρώτος μας στόχος, η οικονομική εξυγίανση:  Παραλάβαμε έναν δήμο με ένα τεράστιο φορτίο χρεών. Μέσα σε μια τριετία ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε στην αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ενώ κατέθεσε τρεις προϋπολογισμούς απόλυτα ρεαλιστικούς.

Το 2019 η εικόνα του δήμου μας ενδεικτικά να πω ότι ήταν η εξής:

-Εγκαταλελειμμένη παραλιακή ζώνη και  ανυπαρξία τουριστικού σχεδιασμού και προβολής της περιοχής μας, δημοτικές εκτάσεις αναξιοποίητες, κατεστραμμένες ή εγκαταλελειμμένες υποδομές, κτίρια κουφάρια, αφιλόξενοι κοινόχρηστοι χώροι, δημότες που διεκδικούσαν τα αυτονόητα (νερό στα χωριά, καθαρούς και προσβάσιμους χώρους αναψυχής και πρασίνου).

Δεύτερος στόχος, ο προγραμματισμός έργων βασικών υποδομών, όπως δίκτυο ύδρευσης στον Κορινό, η αντιμετώπιση λειψυδρίας με μικρά ή μεγαλύτερα έργα ύδρευσης σε κοινότητες που τους θερινούς μήνες έλεγαν το νερό -νεράκι, έργα αγροτικής οδοποιίας σε αγροτικές περιοχές του δήμου μας είναι κάποια ενδεικτικά έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε δρομολογήθηκαν μέσα από χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε.

Όλα τους είχαν προτεραιότητα καθώς επί σειρά ετών, ταλαιπωρούσαν τους δημότες στην πόλη ή τις κοινότητες. Υπάρχει σαφώς πολύς δρόμος για να πούμε ότι πετύχαμε απόλυτα αυτό το στόχο όμως μέσα σε μια τριετία έγιναν πολλά έργα και τέθηκαν οι βάσεις για ακόμη περισσότερα. Και αυτό συνδέεται με τον τρίτο στόχο, την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων που πετύχαμε μέσα στην τριετία.

Εξασφαλίσαμε ουσιαστικά περισσότερα από 35 εκ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις είτε μέσω προγραμμάτων όπως το «Α.Τρίτσης» είτε μέσα από μελέτες που ολοκληρώσαμε και καταθέσαμε.

 

Πρόσφατα κάνατε απολογισμό στα έργα που εντάξατε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πόσα χρήματα δόθηκαν στον δήμο σας και για ποια έργα;

Μέσα από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» ο Δήμος μας πέτυχε τη χρηματοδότηση 1.810.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία   Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση παρεμβάσεων σε 11 υφιστάμενες αγροτικές οδούς, σε Κοινότητες του Δήμου, με σκοπό τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και του οδοστρώματός, συνολικού μήκους 8.946,02 μ.

Επίσης πετύχαμε τη χρηματοδότηση  1.100.000 ευρώ για την αποπεράτωση του  Πολιτιστικού μας Κέντρου

Εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» την ένταξη του έργου: «Αποχέτευση όμβριων Παραλίας» προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Και φυσικά, 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κορινού, με προϋπολογισμό. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Κορινό, το οποίο επί πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε «απαίτηση» των κατοίκων του, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από διακοπές στην υδροδότηση, ιδιαίτερα τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Τέλος πάλι από το πρόγραμμα Τρίτσης 430.000 ευρώ  για την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Κατερίνης

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Ανάκαμψης, που ο δήμος Κατερίνης κατέθεσε προτάσεις και μελέτες και πέτυχε σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

Ενδεικτικά και πάλι να σας αναφέρω:

– 5 εκατομμυρίων ευρώ, για παρεμβάσεις σε 17 κοινόχρηστους χώρους και πλατείες στην Κατερίνη.  -1,1  εκ. ευρώ για τις γωνιές ανακύκλωσης -1,2 εκ. ευρώ για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων Pay as you throw μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος -1,1 εκ. ευρώ για το Τ9 Κλειστό Γυμναστήριο στο Σ. Σταθμό -1,1 εκ. ευρώ για το δρόμο Καρυές -Μηλιά – 2,3 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών στο πρόγραμμα Smart Cities-283.000 ευρώ για δυο νέες Παιδικές χαρές ΑμΕΑ σε Πάρκο και Πλατεία Ευκαρπίδη – 702.000 ευρώ για την κατασκευή αγωγού ύδρευσης στα Φωτεινά. – 334.010 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση και την μετατροπή δύο χώρων σε κοινόχρηστους, στην Επέκταση του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.- 100.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση 27 στάσεων αστικών λεωφορείων.  -700.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση Β’ ΔΑΚ  -825.000 ευρώ για προμήθεια νέων απορριμματοφόρων -400.000 για μηχανήματα έργου  -372.000 ευρώ για το κυνοκομείο -379.000 ηλεκτρικά ποδήλατα -443.000 ευρώ  για συστήματα πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες -253.000 ευρώ για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμΕΑ σε σχολεία -110.000 ευρώ για την ανάπλαση πάρκου Ευαγγελικών

Επιπλέον 20 εκ.  ευρώ προτάσεις έργων και μελετών του Δήμου έχουν κατατεθεί σε αντίστοιχα προγράμματα και περιμένουμε έγκριση, ενώ πετύχαμε και την παραχώρηση δυο χώρων πρώην στρατοπέδων κοντά στον αστικό ιστό της πόλης.

Αυτές είναι κάποιες από τις σημαντικότερες χρηματοδοτήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας στα πρώτα 3 χρόνια διοίκησης, που δίνουν το στίγμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε, παρά τα σοβαρά προβλήματα που δυσκόλεψαν την προσπάθεια μας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 

Ο Δήμος Κατερίνης αποτελεί τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση αυτού του τομέα και ποιες κινήσεις έχετε κάνει για την ενίσχυσή του;

Εδώ ο στόχος ήταν ένας. Να βγει ο δήμος μας από την αφάνεια. Το καταφέραμε.  Ένας δήμος όπως η Κατερίνη με ακτές και μεγάλη δυναμικότητα τουριστικών μονάδων, δεν είχε ούτε στρατηγική, ούτε πρόγραμμα, ούτε πολιτική τουρισμού. Συστήσαμε Αντιδημαρχία Τουρισμού.  Άμεσα προχώρησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων και σήμερα, τρία χρόνια μετά η εικόνα της παραλιακής ζώνης άλλαξε.  Μετατράπηκε σε πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2022 που καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση και πληρότητα σε Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή και Κορινό.

Μια σειρά παρεμβάσεων και έργων στο παραλιακό μέτωπο, η κατασκευή της προβλήτας, η  αντικατάσταση αποδυτηρίων, ο καθαρισμός ακτών, τα sea trucks έφεραν το δήμο μας στο προσκήνιο και την πρώτη σημαντική μας διάκριση με  την απονομή του χρυσού βραβείου προσβασιμότητας ΑμΕΑ στις ακτές του δήμου μας

Στον ορεινό τουρισμό, καθιερώσαμε τα Γαστρονομικά Φεστιβάλ σε ορεινές κοινότητες και προσελκύσαμε το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα εκπονήθηκε ένα σπουδαίο πρόγραμμα προβολής και συμμετοχής σε στοχευμένες εκθέσεις εντός και εκτός χώρας, προωθήθηκε ο γαστρονομικός και ορεινός τουρισμός.  Η Κατερίνη έγινε ορατή,  instragramers από όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν,  φωτογράφισαν και ανέδειξαν τις ομορφιές του δήμου Κατερίνης.

Τέλος, να αναφερθώ σε δράσεις που έφεραν στην Κατερίνη κόσμο από όλη την Ελλάδα μέσα στην Άνοιξη. Το Φεστιβάλ Πάρκου Κατερίνης με μια πληθώρα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών δράσεων στην καρδιά της πόλης. Δεινόσαυροι και streetfood, πλανητάριο, θέατρο, συναυλίες, υπαίθριο σκάκι, αθλητισμός, εθελοντισμός. Συστατικά γιορτής και μάλιστα από τις πιο επιτυχημένες.

 

 Θα είστε και πάλι υποψήφιος για τον Δήμο Κατερίνης; Κι αν ναι ποιο είναι το επιχείρημα με το οποίο σκοπεύετε να πείσετε τους πολίτες να σας εμπιστευτούν και πάλι;

Με σχέδια και μελέτες τέθηκαν οι βάσεις ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης και επιτέλους μπήκαν οι προτεραιότητες που ο τόπος είχε πραγματικά ανάγκη. Είμαι περήφανος γι’αυτό.

Ξεκινήσαμε από τα λεγόμενα «μικρά και καθημερινά», για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για έναν δήμο που βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό (Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους για ον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ”.

Μιλάμε για έναν Δήμο που κατέθεσε μελέτη και προχωρά τις διαδικασίες για να αλλάξει τη φυσιογνωμία ενός ολόκληρου οικισμού και να   μετατρέψει μια εγκαταλελειμμένη ζώνη 42 στρεμμάτων,  σε ζωτικό χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, σε μια Τεχνόπολη σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Κατερίνης. Αναφέρομαι στη μεγάλη αστική αναβάθμιση στον οικισμό Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, καθώς υπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κατερίνης – ΟΣΕ Α.Ε.& ΓΑΙΑΟΣΕ Α.

Θα είμαι λοιπόν και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος και το επιχείρημα είναι ένα: μέσα σε μια τριετία η Κατερίνη βγήκε από την αφάνεια. Στα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνει δήμος πρωταγωνιστής.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 5-11-2022)