Κώστας Ιακώβου: Η ΝΔ άμεσα να ανακοινώσει τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το 2019

από Team MyPortal.gr
sms

Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Εντάξει” στις εκλογές του 2014, ο Κώστας Ιακώβου έχει άποψη για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και την καταθέτει στο ΜyPortal.gr. Μιλάει για τους στόχους της νέας διοίκησης του ΕΕΘ, το πρόβλημα του παραεμπορίου και την υπερβολική φορολόγηση που οδηγεί σε λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα. Ο κ. Ιακώβου ασκεί σκληρή κριτική στην διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σημειώνει πως πρέπει η ΝΔ άμεσα να γνωστοποιήσει ποιον θα στηρίξει στις εκλογές του 2019 ως υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Τι έκταση έχει πάρει το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων και λαθραίου καπνού. Γιατί ύψος διαφυγόντων εσόδων για το δημόσιο μιλάμε;

Η σωρεία επιβολής αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την ένατη επιβολή αύξησης στον ΕΦΚ από 1ης Ιανουαρίου 2017 που ως αποτέλεσμα είχε την αύξηση της τιμής των τσιγάρων και του στριφτού καπνού, εκτίναξε στα ύψη το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων υπερβαίνει το 20% της νόμιμης αγοράς, ενώ ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο από 30%. Παρόλο λοιπόν που η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση στον ΕΦΚ, αναμένοντας επιπλέον έσοδα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία, η έξαρση του λαθρεμπορίου καπνικών στερεί από το δημόσιο έσοδα ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Μια βόλτα στην παραλία ένα κυριακάτικο πρωινό αρκεί ώστε να διαπιστώσει κάποιος την έκταση του προβλήματος του παραεμπορίου. Ποιος επιδεικνύει αδυναμία ή ανοχή σε αυτήν την περίπτωση;

Είναι έκδηλη η αδυναμία των κρατικών μηχανισμών. Επαγγελματίες και πολίτες δε μπορούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Διευκρινίζω ότι κρατικοί μηχανισμοί θεωρούνται το κράτος και οι Δήμοι. Όσον αφορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Αστυνομία έχει αναλωθεί κυρίως στο να κόβει κλήσεις για τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, ωστόσο δεν επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για το παρεμπόριο με τα απλωμένα σεντόνια και το λαθρεμπόριο καπνικών που λαμβάνουν χώρα σε όλη την πόλη. Επίσης, η Αστυνομία αδυνατεί να προστατεύσει το νόμιμο εμπόριο. Όταν όμως το κράτος θέλει πραγματικά να κάνει κάτι, βρίσκει την πολιτική αντοχή ώστε να δώσει ένα τέλος. Συνεπώς, πιστεύω ότι δεν έχει ακόμα πράξει τα δέοντα με τον ανάλογο ζήλο, δεν ξέρω βέβαια ποιοι είναι οι λόγοι, αλλά ευελπιστώ ότι θα το κάνει.

Πρόσφατα εκλεχτήκατε στην Διοικητική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης;

Βασικός στόχος της νέας διοίκησης είναι ο εκσυγχρονισμός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με νέες και πρωτοποριακές ιδέες, ώστε να γίνει ένα μεγάλο «άνοιγμα» στην κοινωνία των επαγγελματιών της πόλης. Το Επιμελητήριο στοχεύει με τις δράσεις του να δώσει έναυσμα σε νέους και παλιούς επαγγελματίες, ώστε να εκσυγχρονιστεί το κάθε επάγγελμα για να μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Με βάση λοιπόν αυτούς τους στόχους, να υπάρξει δυνατότητα επανεκκίνησης της αγοράς. Επίσης, μας ενδιαφέρει να γίνει αντιληπτό σε όλους τους επαγγελματίες ότι ο ρόλος του ΕΕΘ δεν είναι διακοσμητικός, έχει πολλά να προσφέρει στην τοπική αγορά και καλό είναι να ενεργοποιηθούν όλο και περισσότεροι, ώστε να μεταφέρουν τις ιδέες τους και να γίνουν πράξη.

Πόσο ποσοστό του εισοδήματος ενός επαγγελματία πάει σε φόρους και εισφορές;

Ο συντελεστής φορολόγησης είναι στο 29% και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στο 20% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους για σύνταξη και στο 6.95% υπέρ υγείας. Με αυτούς τους συντελεστές πληρώνουμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Βλέπουμε με αυτά τα ποσοστά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και με τα χρήματα που καταβάλλουμε, το κράτος ασκεί την κοινωνική του πολιτική, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Με παλαιότερη υποψηφιότητά σας στο Δήμο Θεσσαλονίκης δείξατε το ενδιαφέρον σας και για την αυτοδιοίκηση. Πως κρίνετε την θητεία Μπουτάρη και ποια θα πρέπει να είναι η επιλογή της ΝΔ για το Δήμο το 2019;

Συμμετείχα ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά το 2014. Ήταν ένα ευχάριστο και δημιουργικό ταξίδι, το οποίο τότε άρχισε και δεν τελειώνει. Σε εκείνες τις εκλογές αναδείχθηκε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης. Οι πολίτες του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία, απ’ ο,τι φαίνεται, αλλά τελικά την άξιζε ή όχι; Διερωτώμαι, καθώς ασχολούμαι προσωπικά με τα κοινωνικά θέματα της πόλης και δεν έχω δει κάτι ουσιώδες, κάποιο έργο που έχει κάνει η διοίκηση Μπουτάρη. Δε μπορώ να αντιληφθώ τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και εκτός αυτού φαίνεται ότι η λογική τους δε συνάδει με πολλών δημοτών της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, το 2019 που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι οι δημότες της Θεσσαλονίκης θα είναι πιο «δύσκολοι» όσον αφορά στην επιλογή της ψήφου τους, και θα κρίνουν τους υποψηφίους μέχρι τελευταία στιγμή. Από την άλλη, αναφορικά με τη ΝΔ, δε θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσει με λογική της τελευταίας στιγμής για να ανακοινώσει τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει. Αυτό είναι λανθασμένη στρατηγική και ενέχει ο κίνδυνος να επιφέρει λάθος αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν λέμε στη ΝΔ ότι θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, θα πρέπει να το δείχνουμε με πράξεις και όχι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι άκρως σημαντικό να γνωστοποιηθεί ποιος θα λάβει το χρίσμα/στήριξη από τη ΝΔ, ώστε να μπορέσει και ο ίδιος αλλά και οι υποψήφιοι δημοτικοί Σύμβουλοι να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης και να εκφράσουν το όραμά τους για την πόλη στους δημότες. Άρα η ΝΔ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε αυτό το θέμα, καθώς όπως γνωρίζουμε και ο Πρόεδρός της είναι υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού. Και πιστεύω ότι άμεσα θα μάθουμε ποιος θα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.