Κορονοϊός: Και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή «Όρθρος»

από Team MyPortal.gr
sms

Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή του κορονοϊού CH.1.1 που έχει ονομαστεί «Όρθρο», σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔ.

Αναλυτικότερα, βάσει των επίσημων δεδομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν ταυτοποιηθεί 93 κρούσματα της εν λόγω υποπαραλλαγής και όλα αφορούν το 2022.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη νεότερη έκθεση του ΕΟΔΥ η υποπαραλλαγή CH.1.1 ανιχνεύθηκε σε δείγματα που ελήφθησαν τις εβδομάδες 43 – 52, δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες του 2022.

Την τελευταία εβδομάδα το στέλεχος Κράκεν ταυτοποιήθηκε σε ένα ακόμη κρούσμα, με το συνολικό αριθμό να είναι πλέον 7.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι εισαγωγές αλλά και οι νέες διασωληνώσεις ασθενών. (Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid-19 ήταν 1.748 δηλαδή  συν 7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 147 ασθενείς με κορονοϊό. Το διάστημα 9-15 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 186 θάνατοι ασθενών, από 44 έως 102 ετών. (+16% εβδομαδιαία μεταβολή με διάμεση ηλικία τα 84 έτη).

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη στη χώρα, ενώ το ποσοστό της υποπαραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του ιού.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αύξηση 280% του ιικού φορτίου στα λύματα στην Πάτρα

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν, με την Πάτρα να καταγράφει αύξηση 280%

Γρίπη: Συνολικά 12 θάνατοι

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση.

Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα.

Συνολικά έως σήμερα 46 ασθενείς με γρίπη έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και 12 έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης και των επιπλοκών της.

Κατά συντριπτική πλειονότητα, τα θετικά δείγματα ανήκουν στη γρίπη Α και συγκεκριμένα στο στέλεχος Α (Η3Ν2).  Συνολικά ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)

Διαβάστε όλη την έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ