Κορώνα ή γράμματα; Ποιοι τύποι ανθρώπων κοσμούν το παγκόσμιο χρήμα

από Team MyPortal.gr
sms

Ποιανού πρόσωπο θα βάζατε σε ένα νέο χαρτονόμισμα δολαρίου αν η απόφαση ήταν δική σας; Ίσως… το δικό σας;

Ακούγεται ματαιόδοξο, αλλά αυτό ακριβώς έκανε ο Spencer Clark, Έφορος του Εθνικού Γραφείου Νομισμάτων των Η.Π.Α., το 1864. Έχοντας εντολή να βάλει τον «Clark» στο νέο τότε χαρτονόμισμα των 5 σεντς, «παρερμήνευσε» την οδηγία και τύπωσε το πρόσωπό του και όχι αυτό του συνονόματού του εξερευνητή William Clark. [Από το 1862 έως το 1876, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδιδε και τα σεντς σε χαρτονομίσματα για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη έλλειψη νομισμάτων, γιατί ο κόσμος τα έλιωνε για το μέταλλο].

Το χαρτονόμισμα των πέντε λεπτών με τον Spencer Clark (NATIONAL NUMISMATIC COLLECTION/ SMITHSONIAN INSTITUTION/PUBLIC DOMAIN)

Ο Spencer Clark ήταν ήδη αμφιλεγόμενη μορφή και η στιγμή της ματαιοδοξίας του ώθησε τον Γερουσιαστή Russell Thayer να απαγορεύσει την εμφάνιση προσωπογραφιών ζωντανών ανθρώπων στο αμερικανικό νόμισμα – ή, με τα δικά του λόγια, «κόψτε τους τα κεφάλια!» Γι’αυτό και έκτοτε στα αμερικανικά δολάρια βλέπουμε μόνο ιστορικά πρόσωπα.

Ποιοι τύποι ανθρώπων εμφανίζονται συχνότερα στα διεθνή νομίσματα;

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα μιας χώρας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα είδος τεστ προσωπικότητας για την ίδια τη χώρα. Στα χρήματα σε όλον τον κόσμο, θα δείτε από επαναστάτες μέχρι ποιητές να εμφανίζονται σε περίοπτη θέση. Πώς όμως αναλύεται ποσοτικά αυτό το μείγμα σημαντικών ανθρώπων;

Αυτό το γραφικό της NetCredit δείχνει τους τύπους ανθρώπων, με βάση τα κύρια επαγγέλματα και τους ρόλους τους, που εμφανίζονται σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα παγκοσμίως.

Το παγκόσμιο χρήμα προβάλλει τη δύναμη

Για να ανακαλύψει τους τύπους των ανθρώπων που εμφανίζονται περισσότερο στα χρήματα, η NetCredit ανέλυσε όλα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα που κυκλοφορούσαν σε κάθε χώρα του κόσμου το 2022.

Από μονάρχες έως αθλητές, η ανάλυση διαπίστωσε ότι πολλοί τύποι ανθρώπων εμφανίζονται στα χρήματα παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, προσδιορίστηκαν 51 διαφορετικά κύρια επαγγέλματα και ρόλοι, οι οποίοι στη συνέχεια οργανώθηκαν σε οκτώ γενικές κατηγορίες:

  • Ηγεσία
  • Διακυβέρνηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητισμός & Αναψυχή
  • Στρατός & Κατασκοπεία
  • Θρησκεία
  • Τέχνες
  • Θετικές και ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ακολουθεί μια ανάλυση στα ελληνικά και των 51 διαφορετικών επαγγελμάτων και σε ποιο ποσοστό των παγκόσμιων νομισμάτων εμφανίζονται.

Η ανάλυση δείχνει ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων που εμφανίζονται στα χρήματα είναι είτε μονάρχες είτε αρχηγοί κυβερνήσεων, πολλοί από τους οποίους δεν βρίσκονται πλέον στην εξουσία.

Για παράδειγμα, η Μπελίζ ήταν κάποτε βρετανική αποικία και εξακολουθεί να έχει την αείμνηστη Ελισάβετ Β’ σε όλα της τα χρήματα – παρόλο που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1981.

Φωτογραφία από www.belizeadventure.ca

Διεθνή νομίσματα: Οι πιο δημοφιλείς «κορώνες»

Κοσμώντας περισσότερα από 100 διαφορετικά νομίσματα σε όλον τον κόσμο, η αείμνηστη Ελισάβετ η Β’ είναι το πιο προβεβλημένο πρόσωπο στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του κόσμου. Αυτό είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία ιστορική εμβέλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της ακμής της βασιλείας της στις αρχές του 20ου αιώνα, η Βρετανική Αυτοκρατορία κάλυπτε σχεδόν το ένα τέταρτο του κόσμου.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 6 από τα 10 πιο δημοφιλή πρόσωπα σε νομίσματα είναι μονάρχες, ενώ τα υπόλοιπα 4 είναι αρχηγοί κυβερνήσεων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ακόμα την έκφραση «κορώνα ή γράμματα» όταν «στρίβουμε» ένα κέρμα… Είχαμε κι εμείς κάποτε βασιλείς στις δραχμές μας (και όχι μόνο).

Νόμισμα (Β. Φαληρέας (χαράκτης), Ελληνικό κράτος) / Φωτογράφιση: Worldcoingallery.com
Από Νόμισμα (Β. Φαληρέας (χαράκτης), Ελληνικό κράτος) / Φωτογράφιση: Worldcoingallery.com – http://worldcoingallery.com/countries/Greece.php
Νόμισμα (Β. Φαληρέας (χαράκτης), Ελληνικό κράτος) / Φωτογράφιση: Worldcoingallery.com

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα ήδη δύναμης εκτός από τη διακυβέρνηση… Περισσότεροι από το 5% των ανθρώπων που προβάλλονται σε νομίσματα παγκοσμίως είναι ποιητές. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη μάλιστα, σχεδόν το 89% των προσώπων στα χρήματα ανήκουν σε ποιητές – χάρη σε έναν κανόνα που ορίζει πως μόνο συγγραφείς επιτρέπεται να κοσμούν το τοπικό νόμισμα.

Γυναίκες στα χαρτονομίσματα

Ενώ το πιο δημοφιλές πρόσωπο στα νομίσματα σε όλον τον κόσμο είναι όπως είπαμε γυναίκα, αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγες άλλες γυναίκες εκτός από την Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έχουν λάβει την ίδια τιμή.

Μια μελέτη ανέλυσε 1.006 τρέχοντα διεθνή χαρτονομίσματα και διαπίστωσε ότι μόνο το 15% πρόβαλε εικόνες γυναικών. Μια οπτικοποίησή τους μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο γράφημα που δημιούργησαν οι Ivett Kovács και η Gabrielle Merite.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες σχεδιάζουν να τιμήσουν περισσότερες γυναίκες στα χρήματά τους. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει εδώ και χρόνια πως πρόκειται να βάλουν τη Harriet Tubman στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, και ενώ υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις,  φαίνεται πως πρόκειται τελικά να κυκλοφορήσει έως το 2030.

(AP Photo/Carolyn Thompson)

Δείξε μου τα πρόσωπα στο νόμισμά σου να σου πω τι χώρα είσαι

Σχεδόν κάθε χώρα έχει έναν μονάρχη ή άλλο εθνικό ηγέτη σε μερικά τουλάχιστον από τα χαρτονομίσματα ή τα νομίσματά τους. Αλλά σε πολλά από αυτά τιμούν άλλες διάσημες προσωπικότητες, από καλλιτέχνες και αθλητές μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς και κατασκόπους. Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο διαδραστικό εργαλείο που δημιούργησε η NetCredit για να κατατάξετε τις χώρες ανάλογα με το πόσα από κάθε επάγγελμα έχουν στα μετρητά τους.

Για παράδειγμα, η επιλογή «Σκηνοθέτης ταινιών» αποκαλύπτει ότι μόνο το νόμισμα μιας χώρας τιμά έναν σκηνοθέτη, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ingmar Bergman, που είναι το πρόσωπο του χαρτονομίσματος των 200 κορωνών της Σουηδίας.

Πηγές: ERT