Κωνσταντίνος Ζέρβας – Κώστας Μπακογιάννης: Ίδιο όνομα, ίδιος στόχος, παρόμοιες αξίες, φρέσκιες καμπάνιες.

από Team MyPortal.gr
sms

 

Η ανακοίνωση υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη για το Δήμο Αθηναίων ήταν μία πρωτοποριακή εκδήλωση με ενδιαφέρουσα σκηνογραφία και concept. Φρέσκια προσέγγιση, απλότητα, αμεσότητα, μέσα στο κοινό και όχι απέναντι από αυτό. Λίγες μέρες πριν προηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη με παρεμφερή προσέγγιση. Εκεί βέβαια υπήρχε αναλόγιο, αλλά ο υποψήφιος δήμαρχος ήταν και αυτός μέσα στο κοινό, μέσα στο ακροατήριο. Δεν δίστασε μάλιστα να αστειευθεί και να κεράσει κρασί Κυρ- Γιάννη σπάζοντας τα κλισέ και τον ξύλινο ατσαλάκωτο ρόλο του υποψήφιου δημάρχου.

Πρόκειται για δύο υποψηφιότητες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά καθώς οι δύο υποψήφιοι είναι μετριοπαθείς, έχουν αστική παιδεία και υπόβαθρο και προσεγγίζουν τα ζητήματα των δύο πόλεων με έναν τρόπο που συνδυάζει τεχνοκρατική οπτική αλλά και συναισθηματική εγγύτητα – αυτό που λένε πολλοί ενσυναίσθηση. Είναι υποψηφιότητες καλά δουλεμένες, στηρίζονται στην αποκτηθείσα εμπειρία και γνώση των υποψηφίων και βασίζονται σε συλλογική δουλειά και προετοιμασία.

Υπήρξαν όμως δάνεια της μίας καμπάνιας στην άλλη; Για να δούμε.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στις 24 Οκτωβρίου στο MAKEΔΟΝΙΑ PALACE έλεγε χαρακτηριστικά:
«Τα παράπονά σας – και τα όνειρά θα προσέθετα εγώ – στο δήμαρχο. Τα παράπονά σας στο δήμαρχο. Και τα όνειρά σας θα πρόσθετα εγώ. Τι σημαίνει αυτή η διαχρονική φράση; Σημαίνει ότι υπεύθυνος για πολλά και σημαντικά που καθορίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, είναι ο δήμαρχος» για να έρθει ο Κώστας Μπακογίαννης και να σημειώσει «Ο δήμαρχος είναι σύμμαχος με τα όνειρα των δημοτών. Έίναι παντού. Για τα πάντα. Και πάντα. Μαχητικά, πέρα και πάνω από αρμοδιότητες. Εδώ θα ισχύει στα αλήθεια το γνωστό… Τα παράπονά σας στον δήμαρχο».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ζέρβας θέλοντας να τονίσει τη συλλογική προσπάθεια και την αξία του να έχει αυτή μεράκι και όρεξη και δυνατούς δεσμούς κοινών στόχων και αξιών τόνισε πως η παράταξη της οποία ηγείται αντλεί δύναμη από τις παρέες της πόλης. «ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ γιατί κουραστήκαμε με την άρνηση, την παραίτηση, τη μιζέρια.ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ γιατί την ιστορία τη γράφουν οι παρέες. Τις μεγάλες αλλαγές άλλωστε τις πετυχαίνουν όσοι μοιράζονται το ίδιο όραμα» για να πάρει τη σκυτάλη ο Κώστας Μπακογιάννης λέγοντας πως « Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ιστορία γράφουν οι παρέες. Ο δήμαρχος δεν είναι τίποτα παραπάνω από διευθυντής ορχήστρας. Και η αλλαγή έρχεται μόνο από κάτω προς τα πάνω»

Αμφότεροι οι υποψήφιοι επικέντρωσαν στα ζητήματα της καθημερινότητας, τονίζοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που αυτά έχουν για τον πολίτη και δημότη των δύο μεγαλύτερων πόλεων. Ο μεν Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ομιλία του ρώτησε τους παρευρισκόμενους «Αλήθεια, πως ήρθατε εδώ; Με το αυτοκίνητό σας; Πού παρκάρατε; Πήρατε μήπως λεωφορείο; Με ποδήλατο; Στη διαδρομή αυτή είδε το μάτι σας πράσινο; Είδατε ελεύθερους δημόσιους χώρους, επαρκή φωτισμό, ελεύθερα πεζοδρόμια, κάδους; Είδατε μία πόλη καθαρή ή μια πόλη παρατημένη, με σκουπίδια;» για να ακολουθήσει ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα με άλλα λόγια αλλά το ίδιο νόημα λέγοντας «Δημόσια ασφάλεια χωρίς την οποία, οτιδήποτε άλλο, καθίσταται άκυρο. Λειτουργία της πόλης ώστε να είναι ανθρώπινη. Είναι το πώς μαζεύουμε τα σκουπίδια και η διαχείριση των 11.500 σημείων αποκομιδής. Είναι η ανακύκλωση, η οποία σήμερα δεν ξεπερνάει το 10%. Είναι τα πεζοδρόμια, που δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται. Είναι ο φωτισμός, που τόσο μας λείπει. Πρέπει να κάνουμε στην πόλη ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ.»

Στο ζήτημα του προεκλογικού προγράμματος δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και σημασία. Δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν πρόγραμμα κοστολογημένο, με ιεράρχηση, δεσμευτικό. Πρόγραμμα με το οποίο επιθυμούν να κριθούν εάν οι πολεις τους εμπιστευθούν.

Τέλος οι δύο άνδρες τόνισαν πως η δημαρχιακός θώκος δεν είναι αυτοσκοπός με τον κ. Ζέρβα στην εναρκτήρια ομιλία του να τονίζει πως «Ποτέ για μένα δεν ήταν αυτοσκοπός η καρέκλα. Πιστεύω από βάθους καρδιάς πως όποιος ασχολείται με τα κοινά, και ιδιαίτερα με του Δήμου, πρέπει να έχει πυξίδα του την προσφορά» και τον κ. Μπακογιάννη να ξεκαθαρίζει ότι  «το δημαρχείο, η καρέκλα, δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή και για μένα είναι αυτοσκοπός», εξηγώντας ότι, «δεν έχει σημασία ποιος είσαι, δεν έχει σημασία τις λες, αλλά τι κάνεις».

Έχει ενδιαφέρον η πορεία αυτών των δύο προεκλογικών εκστρατειών. Θα υπάρξει αλληλεπίδραση; Θα υπάρξει ανταλλαγή ιδεών; Εν τέλει μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μία αλλαγή παραδείγματος. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις που δίνουν χρώμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές