Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις

από Team MyPortal.gr
sms

Σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα από το αναμενόμενο παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 11η αξιολόγηση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.

Στην έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 4,3% φέτος ενώ για το 2022 εκτιμά ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στο 6%, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εαρινές προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από ό,τι προ πανδημίας και επισημαίνει ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται με καλό ρυθμό σε μεγάλο εύρος τομέων. Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022, επισημαίνει την περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 15,9% σε σχέση με το 17,1% του δευτέρου τριμήνου με όχημα την τουριστική σεζόν, ωστόσο σημειώνει την αβεβαιότητα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η έκθεση υπενθυμίζει την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδα ύψους 3,96 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου και επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει την κινητοποιήση συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Σημειώνει ακόμα ότι το ελληνικό σχέδιο που υιοθέτησε η Κομισιόν θέτει το στρατηγικό ορίζοντα για συνολικά 21 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προσομοιώσεις της Κομισιόν δε, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με την Επιτροπή να υπογραμμίζει ότι οι προσομοιώσεις δεν συνυπολογίζουν τις ενδεχόμενες θετικές επιπτώσεις των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρει το ελληνικό σχέδιο, συνεπώς είναι ουσιαστικά μετριοπαθείς.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν μέτριος μέχρι τώρα, χάρη στο μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τις ελληνικές αρχές αλλά και σε επίπεδο ζώνης του ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμεινε στο 30%, παρόμοιος με αυτόν στο τέλος του 2020, αλλά η τάση συνεχούς βελτίωσης αναμένεται να ξεκινήσει ξανά τα επόμενα τρίμηνα στη βάση περαιτέρω σημαντικών τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλή.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η 11η αξιολόγηση αναφέρει ότι ουσιαστικά διατηρούνται οι εκτιμήσεις της προηγούμενης και πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του παραμένουν συγκρατημένοι.