Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήλθε στο νέο έτος με πιο αδύναμο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Έχοντας ανακτήσει το επίπεδο παραγωγής προ πανδημίας ήδη από το καλοκαίρι του προηγουμένου έτους, αναμενόταν μια ήπια επιβράδυνση και στις φθινοπωρινές προβλέψεις.
Ωστόσο έκτοτε τα προβλήματα για την ανάπτυξη έχουν ενταθεί, και η οικονομία αναμένεται να ανακτήσει το ρυθμό ανάπτυξης της στο β΄ τρίμηνο του έτους, και να παραμείνει ισχυρή στο προσεχές μέλλον.
Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,3% το 2021, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί 4% το 2022, όπως και στην ευρωζώνη, και κατά 2,8% το 2023 (2,7% στην ευρωζώνη).
Η αναζωπύρωση της πανδημίας το προηγούμενο φθινόπωρο και η εξάπλωση της Όμικρον, οδήγησαν σε νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας και σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αδειών από τις εργασίες τους, για πολλούς πολίτες σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν επαναφέρει τους περιορισμούς -αν και γενικότερα είναι πιο ήπιοι ή με πιο στοχευμένο χαρακτήρα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα.
Τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων και των ελλείψεων σε επεξεργαστές και κάποια μεταλλεύματα, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την παραγωγή, όπως και οι αυξημένες πηγές της ενέργειας.
Οι ισχυρότερες του αναμενόμενου πληθωριστικές πιέσεις, επιβαρύνουν την αγοραστική ισχύ των νοικοκυριών.
Η πρόβλεψη της Κομισιόν προϋποθέτει ότι η επίπτωση στην οικονομία που προκαλείται από το τρέχον κύμα του κορονοϊού, θα είναι βραχύβια και ότι τα περισσότερα προβλήματα εφοδιασμού θα εξασθενίσουν κατά τη διάρκεια του έτους.
Τέλος, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν προς το τέλος του έτους. Κοιτάζοντας πέρα από αυτή την βραχυπρόθεσμη αναστάτωση, μια συνεχώς βελτιούμενη αγορά εργασίας, μεγάλες συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, τις ακόμη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την πλήρη ανάπτυξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι όλα έτοιμα να υποστηρίξουν μια παρατεταμένη και ισχυρή επεκτατική φάση.
Σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά, καθώς οι ενεργειακές τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι πιέσεις των τιμών διευρύνονται σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλότερα του 3% μέχρι το γ΄ τρίμηνο του έτους.
Καθώς οι πιέσεις από τις τιμές ενέργειας και την προσφορά εξασθενούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, και να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 2% στο επόμενο έτος.
Συνολικά, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται από το 2,6% το 2021 (2,9% στην ΕΕ), στο 3,5% (3,9% στην ΕΕ) το 2022, προτού μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην ΕΕ) το 2023.
Το τρέχον κύμα των μολύνσεων θα μπορούσε να έχει πιο μακροχρόνιο οικονομικό αντίκτυπο από ό,τι αναμενόταν, φέρνοντας νέα προβλήματα στην κρίσιμη αλυσίδα εφοδιασμού.
Επίσης, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί πιο δυναμικά, όπως παρατηρήθηκε μετά από προηγούμενα κύματα, ενώ οι επενδύσεις θα μπορούσαν να δώσουν ισχυρότερη ώθηση στη δραστηριότητα.
Η Κομισιόν τονίζει επίσης ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό μπορεί να αυξηθούν, εάν οι πιέσεις του κόστους περάσουν από τους παραγωγούς στις τιμές καταναλωτή σε μεγαλύτερο βαθμό, αυξάνοντας την πιθανότητα ισχυρών δευτερογενών επιδράσεων.
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τις προοπτικές του πληθωρισμού, επιδεινώνονται επίσης από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.