Κλειδώνει το «Βόρεια Μακεδονία»;

από Team MyPortal.gr
sms

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σήμερα θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία.

«Μιλήσαμε για μία ώρα, είναι μια ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα telegrafi, κάνοντας λόγο για μία δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες.

Οταν ρωτήθηκε για την ονομασία δεν θέλησε να απαντήσει. «Είναι σημαντικό και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δύο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ολοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή της ονομασίας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζάεφ ανέφερε ότι αν ο Ιβάνοφ δεν επικυρώσει τη συμφωνία, μπλοκάρει την πρόσκληση του ΝΑΤΟ. «Εάν ο Ιβάνοφ σταματήσει την επικύρωση της συμφωνίας, μπλοκάρει και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα και όλοι θα μπορούν εκφράσουν τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει τα συμφέροντα του κράτους», σημείωσε.

Στο μεταξύ πλούσιο είναι το παρασκήνιο της σημερινής συνομιλίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Επί μία περίπου ώρα Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά και αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Οπως φαίνεται κλειδώνει το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), παραμένει όμως αγκάθι του erga omnes κάτι που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ. Τα Σκόπια είχαν απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη», η Ελλάδα το «Μακεδονία-Σκόπια» αλλά και το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Άνω Μακεδονία και όπως άφησε να εννοηθεί ο Νίκος Κοτζιάς σε σημερινή του συνέντευξη ο Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες η οποία φέρεται να είναι το «Βόρεια Μακεδονία».