Κέρδη 0,73% με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον

από Team MyPortal.gr
sms

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ και την κίνηση αυτή ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.219,39 (+0,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.217,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Σε επίπεδο εβδομάδας και μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,25%.

Η διορθωτική κίνηση που έλαβε χώρα στο Χ.Α., δεν αναίρεσε το ανοδικό βραχυχρόνιο trade εντός του οποίου κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η διόρθωση συντελέστηκε χωρίς ακραίες ημερήσιες μεταβολές και με τους αγοραστές να συνεχίζουν να τοποθετούνται επιλεκτικά, διαφυλάσσοντας έτσι την τεχνική εικόνα της αγοράς και αναζητώντας νέους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Οι «long» συνεχίζουν να ελέγχουν την μεσοπρόθεσμη τάση και θα συνεχίσουν να δηλώνουν παρουσία όταν και όπου απαιτείται. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στην παρούσα φάση το Χ.Α. μπορεί να ξεφύγει από την συσσώρευση των τελευταίων ημερών και να κινηθεί προς νέα υψηλά 9ετίας, καθώς δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που διαπραγματεύονται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και αυτό απαιτεί αυξημένη προσοχή από τους ενεργούς traders.

Η προσοχή και στην κίνηση των διεθνών αγορών, αλλά με το Χ.Α. να δείχνει διάθεση αυτονόμησης και καλύτερης εικόνας τόσο στις ανοδικές, όσο και στις διορθωτικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη, η προοπτική δύο τουλάχιστον νέων IPO’s στο Χ.Α εντός του 2023 (Optima Bank, Δ.Α.Α.) και η προοπτική επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας θα συνεχίσουν να συντηρούν το ενδιαφέρον και μένει να φανεί αν αυτό συμπεριλάβει και περισσότερους τίτλους από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, «υπάρχει σημαντικός αριθμός κεφαλαίων με κατεύθυνση προς το ελληνικό χρηματιστήριο, που η παρουσία του θα γίνεται περισσότερο αισθητή, όσο πλησιάζει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αφού ολοκληρωθεί και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 τρέχοντος μήνα. Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα έχει δύο σκέλη θετικών επιδράσεων. Το πρώτο είναι το ράλι που θα προκαλέσουν τα funds που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν πριν τους ξένους θεσμικούς και το δεύτερο είναι η βελτίωση στα μεγέθη του κόστους των εισηγμένων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε μέτρια ροή εντολών, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που επέλεξαν την στάση αναμονής, λόγω επερχόμενου τριημέρου και αυτό επιβεβαιώνεται και από την σημαντική υποχώρηση του τζίρου, που περιορίστηκε στα 87,5 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες, η Bank of America αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τις επιδόσεις της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον οίκο, «με τα επίπεδα δραστηριότητας να είναι πλέον πάνω από τα προ της Covid επίπεδα, η ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί σε πιο κανονικό ρυθμό: Το ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου 1,7% – 1,2% ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια (πολύ πάνω από το 0,6%-0,8% για το σύνολο της ζώνης του ευρώ)».

Τα επόμενα τρίμηνα, η BofA βλέπει τρεις κύριους παράγοντες να οδηγούν τη σχετικά θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία: 1) την ακόμη ισχυρή ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες το καλοκαίρι, 2) τη συνέχιση της κρίσιμης ανάκαμψης στις ελληνικές πάγιες επενδύσεις και 3) την ενισχυμένη πολιτική σταθερότητα διατηρώντας την ευθυγραμμισμένη με τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη διακρίθηκαν οι Alpha Bank (+3,02%), Viohalco (+2,86%), Quest (+1,51%), Jumbo (+2,73%), Εθνική (+1,51%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,04%), ΔΕΗ (+1,59%), ΟΠΑΠ (+1,59%), ΟΤΕ (+1,24%)  και Τέρνα Ενεργειακή (+1,97%).

Από τους υστερήσαντες τίτλους, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-3,52%), Lamda Development (-2,20%), Motor Oil (-1,11%), Autohellas (-1,71%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θετικές εντυπώσεις απεκόμισαν οι Ευρωσύμβουλοι (+6,93%), Ιντερτέκ (+6,16%), Frigoglass (+4,59%), Mevaco (+3,98%), Performance (+3,37%) και Profile (+2,77% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).