Κατέρρευσε το Κάστρο Γκαζιαντέπ – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

από Team MyPortal.gr
sms

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, και ηλικίας περίπου 2.200 ετών, το Κάστρο Γκαζιαντέπ στην περιοχή Σαχινμπέι, στην νοτιοανατολική Τουρκία, επλήγη από τον ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως μετέδωσε το Anadolu «ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου Γκαζιαντέπ στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές».

Εν μέρει κατέρρευσαν ο θόλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Sirvani, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο και λέγεται ότι χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Το Κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά από την Αυτοκρατορία των Χετταίων ως σημείο παρατήρησης στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Αργότερα ανακατασκεύαστηκε σε κύριο κάστρο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. Επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ μεταξύ 527 και 565 μ.Χ. Η περιφέρεια του στρογγυλού κάστρου ήταν 1.200 μέτρα, τα τείχη χτισμένα από πέτρα ενώ το κάστρο είχε 12 πύργους.

Η ανακαίνιση του κάστρου είχε γίνει αρκετές φορές έως ότου πάρει την τελική του μορφή το 2000. Έως το χτύπημα του εγκελάδου, σήμερα, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως Πανοραμικό Μουσείο Άμυνας και Ηρωισμού της Γκαζιαντέπ.