Κατερίνα Ζιούτα: Στόχος μου η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην πολιτική

από Ζιούτα Κατερίνα
sms

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους να πουν «ναι» στις γυναικείες υποψηφιότητες στις προσεχείς εκλογές απευθύνει η Κατερίνα Ζιούτα. Για δεύτερη φορά υποψήφια βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως πρέπει να επιτευχθεί η ισότιμη εκπροσώπηση των φύο φύλων.  Παρουσιάζει τις κυβερνητικές προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα, σημειώνει πως το πρόσημο του κυβερνητικού απολογισμού είναι θετικό και αναφέρει πως «ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων».

 

Η ΝΔ επιμένει στην αυτοδυναμία. Δεν είναι παλαιοκομματικό το επιχείρημα «ή εμείς ή το χάος»;

Η ΝΔ επιμένει στη σταθερότητα και την ισχυρή διακυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό – το διαπιστώσαμε, εξάλλου, στις πρόσφατες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, να υπάρχει ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων ώστε αυτές να υλοποιηθούν άμεσα. Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, υπό την αρχική προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, είναι βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων κι αυτό είναι ένα σενάριο εφιαλτικό για την χώρα. Συνεπώς, δεν έχει σημασία αν το επιχείρημα είναι παλαιοκομματικό, αλλά αν είναι αληθινό.

 

Η ΝΔ διαρκώς καλεί τους πολίτες να «θυμηθούν» την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019.  Εδώ όμως η κυβέρνησή σας δεν είναι αυτή που πρέπει να κρίνετε

Προφανώς η ΝΔ είναι αυτή που πρωτίστως θα αξιολογηθεί και θα κριθεί για το έργο της κατά την θητεία της διακυβέρνησής της, και για την τήρηση, ή μη, των προγραμματικών της δηλώσεων το 2019, καθώς και για το νέο της πρόγραμμα. Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο στο σύνολό του, ενισχύεται δε από τη σύγκριση της προηγούμενης τετραετίας, καθώς προκύπτει ξεκάθαρα πως όλα όσα επιτεύχθηκαν δεν είναι δεδομένα. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και οργάνωσης. Οι πολίτες, λοιπόν, δεν καλούνται να θυμηθούν, αλλά να συγκρίνουν, υπό το σύνθημα «δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά την σύγκριση» και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες της ΝΔ και της αντιπολίτευσης για ένα καλύτερο αύριο. Επί του τελευταίου δεν υπάρχει καμία σύγκριση, η ΝΔ το έχει αποδείξει με έργα και είμαι σίγουρη πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται απόλυτα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μεγάλο μέρος της κριτικής του προς την κυβέρνηση σε θέματα αδιαφάνειας, στήριξης ημετέρων κλπ.  Υποθέτω υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες στη ΝΔ δεν νιώθετε υπερήφανοι, όπως του κ. Πάτση. Τι απαντάτε σε αυτήν την κριτική;

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη ιστορική παράταξη, με ξεκάθαρες αρχές και αξίες, την οποία εκπροσώπησαν μεγάλοι πολιτικοί. Φαινόμενα όπως αυτό που αναφέρατε, δεν μπορούν να απομειώσουν τη συνολική και διαχρονική της παρουσία, την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαφυλάσσει με ακαριαίες αποφάσεις διαγραφής όσων αποδεδειγμένα την πλήττουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ασκήσει κριτική, ενώ έχει δύο αμετακλήτως καταδικασθέντες στο ψηφοδέλτιό του.

 

 Τι προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Θεσσαλονίκη και ειδικά την ύπαιθρο του νομού;

Το νέο πρόγραμμα της ΝΔ θα ανακοινωθεί λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση έθεσε εξ αρχής ψηλά στην ατζέντα της τον πρωτογενή τομέα, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, με σημαντική ελάφρυνση των παραγωγών. Στήριξε τις ενώσεις και τις ομάδες των παραγωγών, απλοποίησε τις διαδικασίες αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων, αναμόρφωσε τον ΕΛΓΑ και ενίσχυσε ουσιαστικά τους νέους αγρότες, προκειμένου να αναζωογονήσει τον αγροτικό μας πληθυσμό. Όλα αυτά τα μέτρα θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πιο στοχευμένα. Προσωπικά, με ενδιαφέρει η στήριξη των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών και η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας αγρότισσας, πεδία με τα οποία θα ασχοληθώ μόλις εκλεγώ. Ας μην ξεχνάμε, πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στον πρωτογενή τομέα η εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, που σηματοδοτεί μια στροφή του παραγωγικού μοντέλου της, καθώς και η αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι αγροτικές περιοχές. Εμβληματική είναι και η ενδυνάμωση του συστήματος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (ΑΚ15), αλλά και η αξιολόγηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών από τους παραγωγούς. Πάντως, η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της πόλης μας που θεμελιώθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως το FlyOver, το Μετρό, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στο Καλοχώρι και το ThessINTEC (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς) για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη περιοχή της Περαίας, και η σύνδεση με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, θα βελτιώσουν συνολικά τη ζωή των κατοίκων όλου του νομού Θεσσαλονίκης.

 

Ποιο είναι το πολιτικό σας μήνυμα ως υποψήφια βουλευτής;

Έχω την τιμή να κατεβαίνω για δεύτερη φορά ως υποψήφια βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη μεγάλη του προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της χώρας. Προσωπικά, προέρχομαι από το Μητρώο Στελεχών, που αποτέλεσε τον σπόρο για την ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού του κόμματος. Εκτός από την ανανέωση, λοιπόν, πρωταρχικός μου στόχος είναι η γυναικεία ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στη πολιτική. Καλώ τους πολίτες να πούμε ‘ΝΑΙ’ στις γυναικείες υποψηφιότητες, ώστε να πετύχουμε την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια, εμείς οι ίδιοι θα διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και θα καταρρίψουμε τα στερεότυπα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική“, 22-4-2023)