Κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

από Team MyPortal.gr
sms

Με το νομοσχέδιο για «το επιτελικό κράτος», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, ξεκινά την Παρασκευή (26 Ιουλίου) τη νομοθετική της εργασία η Βουλή. Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη κανονική διαδικασία.

Στο νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος” η κυβέρνηση αποδίδει «συμβολικό» και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό θα εισαχθεί με κανονικές διαδικασίες, για πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια.  «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που έλειπε από την ελληνική δημόσια ζωή. Για πρώτη φορά εισάγεται νομοθέτημα συνολικής διακυβέρνησης», είχε τονίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις προγραμματικές δηλώσεις, εξηγώντας ότι εισάγεται ένα εγχειρίδιο διακυβέρνησης το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».

Οι τομές του νέου νομοσχεδίου

Στις τομές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επιχείρηση αποκομματικοποίησης του κράτους και η εμπλοκή της δημόσιας διοίκησης στην χάραξη της πολιτικής. Είναι η πρώτη φορά που θα προβλέπεται νομοθετικά η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τους υπουργούς προς τους διευθυντές των υπουργείων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το iefimerida.gr, δημιουργείται ο νέος θεσμός του μόνιμου Υπηρεσιακού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο με τριετή θητεία, ο οποίος θα επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, θα είναι δημόσιος υπάλληλος, και θα του ανατεθούν δια νόμου σημαντικές εξουσίες που έχει σήμερα το πολιτικό προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό θα απλουστευθούν οι διαδικασίες και κυρίως θα αποκομματικοποιηθούν βασικές λειτουργίες του κράτους, καθώς δεν θα μπορεί κανείς υπουργός να επηρεάσει την επιλογή του, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ανάλογες εξουσίες θα ανατεθούν και στους Γενικούς Διευθυντές της Διοίκησης οι οποίοι θα επιλέγονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

Μια φορά το χρόνο, πριν την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης, θα οργανώνεται συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με όλους τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων, για τον προγραμματισμό των δράσεων τους και την βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ πολιτικού και διοικητικού προσωπικού.
Εμφαση στη καταπολέμηση της διαπλοκής συμφερόντων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διαφάνεια και την καταπολέμηση φαινομένων διαπλοκής συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιγράφεται ένα αυστηρό πλαίσιο ασυμβίβαστων προκειμένου κάποιος να γίνει υπουργός, γενικός γραμματέας ή διοικητής δημόσιου φορέα. Τα νέα ισχυρά κωλύματα θα θεσμοθετηθούν, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων και οι προβλέψεις θα αφορούν τόσο τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους όσο και για τον επόμενο χρόνο από τη λήξη της θητείας τους.
Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης δημιουργείται νέα Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ενοποιεί όλα τα εσωτερικά σώματα ελέγχου της διοίκησης (Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης,) για να καταπολεμηθεί, όπως υποστηρίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με δραστικό τρόπο η διαφθορά, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά. Ολες αυτές οι υπηρεσίες θα τελούν πλέον υπό τη σκέπη ενός Διοικητή, ο οποίος θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία από το πολιτικό σύστημα στο πρότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στα υπόλοιπα ελεγκτικά σώματα (ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ, Υπ. Περιβάλλοντας και Ενέργειας) που αφορούν την αγορά, καταργούνται οι μετακλητοί γενικοί ή ειδικοί γραμματείς και αντικαθίστανται από Γενικούς Διευθυντές που προέρχονται από την Διοίκηση. Και οι τελευταίοι θα επιλέγονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 200 διατάξεις και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Την Παρασκευή, αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη με την ψήφιση του από την Ολομέλεια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασσούλας, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή, θα δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να μπορέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η συζήτησή του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.