Καταργούν τα λατινικά για να ξεχάσει ο Έλληνας τι εστί erga omnes…

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Πιο βολικό χρονικό σημείο για να εμφανιστούν τα Wikileaks στο προσκήνιο του μακεδονικού δεν μπορούσε να ζητήσει ο Ζάεφ. Λίγο πριν το δημοψήφισμα στη γείτονα, οι αποκαλύψεις δίνουν στην εκεί κυβέρνηση αυτό που χρειαζόταν για να γείρει η πλάστιγγα προς τη μεριά της: Αποδείξεις για το μέγεθος της ελληνικής ήττας. Γιατί, όμως, αυτός ο σκοπιανός θρίαμβος δεν μεταφράζεται αυτόματα σε πανωλεθρία για την ελληνική κυβέρνηση;

Το τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτή στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008 είναι αποκαλυπτικό και αξίζει μια δεύτερη ματιά. Μετά από συνάντησή του με τον Γκρούεφσκι, μεταφέρει ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να δεχτεί το Βόρεια Μακεδονία και να πάρει γλώσσα και εθνότητα. Ειδικά για το τελευταίο, σημειώνει ότι πρέπει να τύχει «λεπτής διαχείρισης» ώστε να περάσει χωρίς ελληνική έγκριση (! – not subject to Greek review/approval), ίσως ως συμπλήρωμα (annex) της συμφωνίας που θα περνούσε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται περί πλεκτάνης. Στην αναφορά περιλαμβάνεται μέχρι και το επακόλουθο δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά όχι στην Ελλάδα. Όλο το πακέτο «κομπλέ».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στεκόμαστε ενώπιον ακόμα μιας στημένης ιστορίας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έπαιξε το ρόλο της με δεξιοτεχνία. Όλες αυτές οι διαρροές ονομασιών, από «Βαρντάρσκα», και «Άνω» μέχρι «Ιλιντένσκα» (πόσο γελοίο ακούγεται τώρα) και «Μακεδονία-Σκόπια», στόχο είχαν να θολώσουν το τοπίο. Εξ ου και το «εμπάργκο ενημέρωσης» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η πληροφορία με το σταγονόμετρο, οι δημοσιογραφικές αποστολές μόνο με κάμερες της ΕΡΤ. Αποδεικνύεται ότι δεν έλαβε χώρα τελικά καμιά πραγματική διαπραγμάτευση. Το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ είπαν απλώς το ΝΑΙ στο έτοιμο πλάνο. Και τώρα που αποκαλύπτεται η απάτη, σου λένε με ύφος ότι κέρδισαν το «erga omnes». Τι, δηλαδή; Τίποτε άλλο, από την σφραγίδα με την οποία όλος ο κόσμος θα αποκαλεί τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας «Μακεδόνες», που ομιλούν «μακεδονικά»!

Γιατί δεν έχει γίνει σεισμός; Διότι βρίσκουν και τα κάνουν. Όταν οι Έλληνες ψηφίζουμε με την τσέπη και με ψυχολογία απολιτίκ και «γιούργια», τέτοια παθαίνει η πατρίδα. Κι αν ακόμα, έστω και την ύστατη στιγμή, στα δύσκολα και με την πλάτη στον τοίχο, ξεπηδούν μέσα από τον διαταραγμένο ψυχισμό μας επιτέλους τα υγιή και καθαρά πατριωτικά μας αντανακλαστικά, είναι διότι κάπου μέσα μας λειτουργούν ακόμα δύο πράγματα: Η παράδοση και η ελληνική παιδεία. Αυτή που μας ενστάλαξε, έστω και με πλημμελή τρόπο, ορισμένα βασικά περί του ποιοι είμαστε. Κι αυτήν ακριβώς την παιδεία οι νυν κυβερνώντες, αν θέλουν να έχουν οποιοδήποτε πολιτικό μέλλον μετά από τις εθνικές τους μειοδοσίες, ξέρουν καλά ότι πρέπει να την ψαλιδίσουν.

Μέρος αυτής της παιδείας, που βάλλεται συστηματικά και εντελώς συνειδητά, είναι ο «κομμένος» Επιτάφιος του Περικλή (τι κι αν τον μνημόνευσε μέχρι κι ο Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ), ο Θουκυδίδης που πρώτα κατάργησαν από την ύλη και μετά συγχώνευσαν με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπως και το άγνωστο αρχαίο κείμενο που de facto καταργήθηκε, μαζί με το ζητούμενο της μετάφρασης στον ελάχιστο Πλάτωνα και Αριστοτέλη που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία (Πρωταγόρας, Πολιτεία, Ηθικά Νικομάχεια και Πολιτικά). Τα κλαδεύουν όλα – τώρα και τα λατινικά, που, μη γελιόμαστε, είναι η προβολή του ελληνικού γλωσσικού πνεύματος στη Δύση. Διότι όσο λιγότερα ξέρουμε, όσο λιγότερα θυμόμαστε, τόσο μικρότερη αντίσταση φέρνουμε όταν μας αποστερούν τον εαυτό μας.

Οι σαραντάρηδες αυτής της πολιτικής σποράς είναι διορατικοί και αποφασισμένοι. Θα επιστρατεύσουν κάθε μέσο, κάθε ψεύδος και κάθε μεθόδευση, θα συμμαχήσουν με κάθε παλιό τους δαίμονα, κάθε πρόθυμο λαϊκιστή και κάθε μεταμοντέρνο «κουλ» δήμαρχο, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους. Κι αν σήμερα υπάρχει ακόμα μία πλειονότητα  Ελλήνων πολιτών που εξανίσταται, οι ξενοκίνητοι σαραντάρηδες του συστήματος Τσίπρα κοιτούν στο μέλλον: Στον Έλληνα που πλάθουν από τώρα. Σ’αυτόν που θα τους ανέχεται τσιμπώντας επιδοματάκια, για να τα μασουλάει ημιάνεργος βλέποντας τούρκικα. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο; Στο χέρι μας είναι.