Καταγγελίες για μη τήρηση επιπέδων ασφαλείας στο εργαστήριο της Γουχάν

Πειράματα με πανδημικούς ιούς διεξάγονταν στο Εργαστήριο της Γουχάν, χωρίς να τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις τα πρωτόκολλα ασφαλείας και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αποκαλύπτουν ειδικοί σε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της ιστοσελίδας της ΕΡΤ.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες  αποκαλύψεις γύρω από το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν , αλλά και την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί, εξαιτίας της οποίας ενδυναμώθηκε περισσότερο από ποτέ η υπόθεση διαφυγής του ιού από το συγκεκριμένο ή συνεργαζόμενο εργαστήριο, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Ακριβώς αυτή η επιστημονική αβεβαιότητα συνέχισε να τροφοδοτεί διαρκώς εντεινόμενες αμφιβολίες σε όλα τα επίπεδα. Επαρκής λόγος για την δημιουργία πολιτικής και επιστημονικής αναταραχής.

H χαρακτηριστική φράση προ ημέρων του επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης του κορονοιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάικ Ραίαν ότι η πολιτικοποίηση της συγκεκριμένης προέλευσης του ιού είναι «δηλητήριο για την επιστήμη» ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Και αν η ανεξάρτητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ που βρέθηκε στην Κίνα αφιέρωσε μόλις τρεις από τις συνολικά 144 σελίδες του πορίσματος της στο ενδεχόμενο διαρροής από το εργαστήριο της Γουχάν με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά απίθανη», η συμπληρωματική δήλωση του επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος στην συνέντευξη τύπου για το πόρισμα ότι το σενάριο αυτό  δεν πρέπει να καταπέσει αλλά να ερευνηθεί ενδελεχώς, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Λίγες ημέρες αργότερα οι αποκαλύψεις του Αμερικανού ερευνητή Νίκολας Γούιντεν, ο οποίος εξέτασε έγγραφα, τις ερευνητικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και κάθε διαθέσιμη πηγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ο ιός έχει διαφύγει από το ιολογικό ινστιτούτο της Γουχάν σε έρευνες «gain of function» (κέρδους λειτουργίας) από εργαστήρια επιπέδου ασφάλειας BLS2 και BLS4, τις οποίες χρηματοδοτούσαν εμμέσως μέσω της Eco Health Alliance οι ΗΠΑ, όντας σε γνώση του Δρ. Φάουτσι, προκάλεσαν σοκ. Μάλιστα έκανε λόγο πως αρκετά πειράματα φαίνεται ότι διεξαγόταν υπό υγειονομικές συνθήκες ασφάλειας επιπέδου «οδοντιατρείου», μια παραδοχή την οποία πολλοί ερευνητές του χώρου απλά επιβεβαίωσαν στο ertnews.gr, ως καθημερινή πολλές φορές λειτουργία.

Ακολούθησαν οι γνωστές αποκαλύψεις ερευνητών στην βρετανική Daily Mail που υποστήριξαν πως διαθέτουν ισχυρές ενδείξεις πως ο «τέλειος» αυτός ιός δημιουργήθηκε στο εργαστήριο καθώς δεν έχει αφήσει «αποτυπώματα» της εξελεγκτικής του πορείας καθώς και η ανοιχτή επιστολή 18 επιφανών επιστημόνων στο περιοδικό Science, οι οποίοι ζήτησαν από τον Π.Ο.Υ να εξετάσει με ακρίβεια τόσο την φυσική προέλευση του ιού όσο και την πιθανή εργαστηριακή διαρροή στην Γουχάν.

Η προστασία και η ασφάλεια των εργαστηρίων στην Ευρώπη 

Εγείρονται το ερώτημα πόσο προστατευμένα είναι τα εκατοντάδες εργαστήρια, στα οποία ερευνητές σε όλο τον κόσμο χειρίζονται μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνα παθογόνα και πόσο ασφαλή είναι τα εργαστηριακά πειράματα με ιούς.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Φριντριχ Λόφλερ, ερευνά σε εργαστήρια υψηλής ασφάλειας μολυσματικές ασθένειες σε ζώα για περισσότερα από 110 χρόνια στο νησί Ρίεμς της Βαλτικής Θάλασσας το οποίο συνδέεται μόνο με την ηπειρωτική χώρα με φράγμα.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Δρ. Μεττενλαίτερ, όπως ανέφερε, δεν αποκλείει κατά 100 % ότι ένας ιός ή άλλη βιολογική ουσία μπορεί δυνητικά να διαρρεύσει από ένα εργαστήριο, ωστόσο το θεωρεί απίθανο με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, για τον SARS-CoV-2  ότι έγινε μια εργαστηριακή διαρροή για την οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδείξεις.

Στο ινστιτούτο του λειτουργεί εργαστήριο με το υψηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας, χαρακτηρισμένο ως BLS4. Είναι ένα από τα τρία στον κόσμο όπου διατηρούνται και τα ζώα. Τα παθογόνα που χειρίζονται οι εργαζόμενοι εκεί είναι από τα πιο επικίνδυνα μεταξύ των οποίων ο Έμπολα, ο πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, και ο ιός Νιπάχ, εξαιτίας του οποίου το 75 % των ανθρώπων που μολύνονται πεθαίνουν.

Τα εργαστήρια και οι χώροι των ζώων βρίσκονται υπό μόνιμη αρνητική πίεση. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει το γερμανικό ινστιτούτο εάν εισέλθει ιός, δεν μπορεί να διαφύγει από το εργαστήριο μέσω του αέρα. Επιπλέον, οι χώροι είναι εξοπλισμένη με τα λεγόμενα διπλά φίλτρα σωματιδίων υψηλής απόδοσης και κανένας ιός δεν μπορεί να διαφύγει μέσω του συστήματος εξαερισμού. Παράλληλα όλα τα συστήματα λειτουργούν με ένα δεύτερο σύστημα στο παρασκήνιο, το οποίο στη συνέχεια ξεκινά, εφόσον υπάρξει απώλεια ρεύματος.

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι μπορούν να εμφανιστούν διαρροές από εργαστήρια. Για παράδειγμα σε ένα εργαστήριο στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας Λανζού της Κίνας, οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν απολυμαντικά που έχουν λήξει. Στη συνέχεια, τα βακτήρια μπήκαν στο περιβάλλον μέσω του συστήματος εξαερισμού. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερα από 3.000 άτομα να μολυνθούν με παθογόνα Brucella, τα οποία συχνά προκαλούν πυρετό και ρίγη, αλλά μερικές φορές επίσης βλάπτουν τα ανθρώπινα όργανα.

Ανάγκη για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας 

Ανεξάρτητα από την προέλευση του κορονοϊού, οι ειδικοί λένε ότι ήρθε η ώρα να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα των εργαστηρίων βιοασφάλειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δυο ερευνητές στον τομέα της βιοασφάλειας δημοσίευσαν τον πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη των εργαστηρίων επίπεδου βιοασφάλειας 4 (BSL-4), όπου οι επιστήμονες εργάζονται με τους πιο θανατηφόρους παθογόνους μικροοργανισμούς υπό συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Ο χάρτης περιλαμβάνει 59 εργαστήρια, μαζί με κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, αν και είναι διασκορπισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και διάφορες χώρες εκτός ΕΕ. Υπάρχουν 14 στη Βόρεια Αμερική και 13 στην Ασία.

«Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε να ακολουθούν όλες τα ίδια πρότυπα. Σήμερα αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε χώρα», λέει η Φίλιππα Λέντζος ερευνήτρια βιοασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, μιλώντας αποκλειστικά στο ertnews.gr και την Εύη Τσιριγωτάκη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει υποδείξεις και όχι κανόνες, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες. Ωστόσο, λέει η ερευνήτρια, τα περισσότερα εργαστήρια (BSL-4) στην Ευρώπη, είναι διαγνωστικά και όχι ερευνητικά εργαστήρια τα οποία ερευνούν επικίνδυνους παθογόνους ιούς.

Τα επίπεδα ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν 

«Το εργαστήριο της Γουχάν λειτουργεί σύμφωνα με πρότυπα BSL4, αλλά υπάρχουν και άλλα εργαστήρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας που δεν είναι BSL4, αλλά BSL2 και BSL3. Το εργαστήριο BSL4 βρίσκεται στην ίδια πανεπιστημιούπολη», εξηγεί η ερευνήτρια.

Δεν είναι σαφές τι συνέβη, καθώς δεν μας δίνεται πλήρης πρόσβαση σε όλα τα αρχεία ή τις δημοσιεύσεις. Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ερευνών για τον κορονοϊό έγινε σε εργαστήρια BSL2 και BSL3. Από ό,τι φαίνεται, η πιο αμφιλεγόμενη εργασία δεν έγινε σε εργαστήριο BSL4.

«Κατά τη γνώμη μου, ο ιός μπορεί να διέφυγε από κάποιο εργαστήριο αλλά όχι απαραίτητα από το ινστιτούτο ιολογίας, καθώς υπάρχουν και άλλα εργαστήρια που μελετούν κορονοϊούς στη Γουχάν. Οπότε, ναι είναι πιθανό να προήλθε από κάποιο εργαστήριο και αυτή η θεωρία θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη σοβαρά από την αρχή, πριν από ενάμισι χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι», λέει η Λέντζος.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία για καμία από τις δυο θεωρίες. Αυτό που έχουμε τώρα είναι έμμεσες ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ μιας πιθανής διαρροής από εργαστήριο, ενώ δεν έχουμε νέα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι προήλθε από την φύση. Δεν έχουμε δει ενδείξεις για ενδιάμεσα ζώα, όπου ο ιός θα μπορούσε να έχει μεταπηδήσει από μια νυχτερίδα σε ένα ενδιάμεσο ζώο-ξενιστή και στη συνέχεια στον άνθρωπο. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να το ανακαλύψουμε.

«Πρέπει να έχουμε μια αξιόπιστη έρευνα. Μπορείτε να δείτε την επιρροή του Πεκίνου σε όλη τη διάρκεια της έρευνας και στα συμπεράσματα που προέκυψαν. Παρόλα αυτά δε νομίζω ότι μια νέα έρευνα θα καταλήξει σε νέα συμπεράσματα. Θα αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε μια οριστική απάντηση», λέει η ερευνήτρια.

Έρευνα “Gain of Function” – Ποια πειράματα πρέπει να απαγορευθούν 

Το 2004, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο «Η βιοτεχνολογική έρευνα στην εποχή της τρομοκρατίας», στην οποία απαριθμούν επτά «πειράματα που προκαλούν ανησυχία» και θα πρέπει να απαγορευτούν. Πρόκειται για τα εξής:

– Επίδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορεί να καταστεί ένα εμβόλιο αναποτελεσματικό

– Μεταβίβαση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά ή αντιιικούς παράγοντες

– Ενίσχυση της μολυσματικότητας ενός παθογόνου μικροβίου ή μετατροπή ενός μη μολυσματικού μικροβίου σε μολυσματικό

– Αύξηση της μεταδοτικότητας ενός παθογόνου

– Μεταβολή του εύρους ξενιστών ενός παθογόνου

– Ενίσχυση της ικανότητας ενός παθογόνου να αποφεύγει διαγνωστικές ή ανιχνευτικές μεθόδους

– «Οπλοποίηση» ενός βιολογικού παράγοντα ή μιας τοξίνης

Ως απάντηση στην έκθεση αυτή, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ δημιούργησαν την Εθνική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοασφάλειας (NSABB), αλλά επέτρεψαν να συνεχιστεί η αμφιλεγόμενη έρευνα.

Μια σειρά εργαστηριακών ατυχημάτων (Anthrax lab incident, CDC influenza lab incident, smallpox lab incident) ώθησε τα NIH το 2014 να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης έρευνας που αφορούσε ιούς που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πανδημία, όπως η γρίπη και οι κορονοϊοί (π.χ. SARS και MERS). Όμως, τον Ιανουάριο του 2017, το μορατόριουμ άρθηκε αφού η NSABB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πειράματα ενέχουν μικρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Λόρα Καν, γιατρό και ερευνήτρια στον τομέα χάραξης πολιτικής, πολλά από τα μέλη του συμβουλίου ήταν «πολύ έμπειρα, ενεργά εμπλεκόμενα στην έρευνα». Με άλλα λόγια, υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Το 2004, ένα άτομο στο Πεκίνο πέθανε από SARS-1 αφού η κόρη της, ιολόγος, μολύνθηκε σε ατύχημα στο εργαστήριο. Το περιστατικό αυτό δεν έλαβε χώρα σε εργαστήριο BSL-4, και ο SARS δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των παθογόνων υψηλού κινδύνου.

Η χρηματοδότηση του NIH για την έρευνα της EcoHealth Alliance, με τίτλο «Κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης του κορονοϊού της νυχτερίδας», περιγράφει την έρευνα gain-of-function που δημιουργεί νέα γονιδιώματα κορονοϊών και τα χρησιμοποιεί για να μολύνει πειραματικά μια σειρά από κυτταρικές καλλιέργειες από διάφορα είδη ζώων έως και ανθρωποποιημένα ποντίκια. Το ερευνητικό έργο είχε χρηματοδότηση από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Μάιο του 2019 και σύμφωνα με ένα άρθρο στο «Nature Medicine» πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις επιπέδου βιοασφάλειας 3 (BSL 3).

Τον Οκτώβριο του 2015, το Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) στο οποίο είναι μέλος και η Ελλάδα – δημοσίευσε ένα έγγραφο 45 σελίδων σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα και τη χρήση δυνητικά πανδημικών παθογόνων. Το έγγραφο ανέφερε ότι τα πρόσφατα πειράματα της GoF για την τροποποίηση της γρίπης των πτηνών H5N1 ήταν αμφιλεγόμενα λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων.

Η ΕΡΤ επικοινώνησε με το EASAC το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της συγκεκριμένης έρευνας.

Παρόλα αυτά και όπως εξηγεί η Φίλιππα Λέντζος, η ίδια η έρευνα δεν είναι μια ασυνήθιστη τεχνική στην ιολογία. Το θέμα προκύπτει όταν χρησιμοποιούνται επικίνδυνα παθογόνα. Συνήθως οι επιστήμονες πραγματοποιούν πειράματα για την απόκτηση κάποιου είδους λειτουργίας. Τις περισσότερες φορές αυτό που συμβαίνει, είναι απώλεια λειτουργίας.

Από την άλλη, είναι η μόνη διαδικασία σήμερα που μπορεί και ξεκαθαρίζει ποια ιικά γονίδια ή πρωτεΐνες είναι υπεύθυνα για μία συγκεκριμένη λειτουργία.

Θέματα βιοασφάλειας στα εργαστήρια της Γουχάν- Η έρευνα της ομάδας DRASTIC 

«Ξεκινήσαμε με περίπου 5 άτομα και τώρα έχουμε περίπου 26 βασικά μέλη τα οποία βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές χώρες. Άλλα μέλη προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμα, για παράδειγμα κάποιοι επιστήμονες και ιδιαίτερα εμπειρογνώμονες της Κίνας με τους οποίους συνεργαζόμαστε ανεπίσημα», λέει η ομάδα μέσω email μιλώντας στο ertnews.gr.

Πειράματα που αφορούσαν τους βητακορονοϊούς των νυχτερίδων διεξήχθησαν σε λίγα μόνο εργαστήρια στη Γουχάν. Tουλάχιστον τρία εργαστήρια στο ινστιτούτο ιολογίας (WIV), το Κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών της Γουχάν και το Πανεπιστήμιο, συμμετείχαν ενεργά σε μελέτες σχετικά με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων και σε δραστηριότητες δειγματοληψίας νυχτερίδων χωρίς τη χρήση κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) πριν την έλευση της πανδημίας. Μια έκθεση του 2019 που αναφέρεται στο θέμα της βιοασφάλειας των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου της Γουχάν αποκαλύπτει ότι «υπάρχουν πολλά σκουπίδια στο εργαστήριο. Το εργαστήριο αποθηκεύει πολλά χαρτοκιβώτια, τα οποία είναι γεμάτα. Οι φοιτητές δεν φορούν εργαστηριακές ποδιές. Τα χημικά και τα οικιακά απόβλητα αναμειγνύονται».

Αυτά τα ζητήματα βιοασφάλειας αναλύουν οι συγγραφείς με σχετικό άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Biosafety and Biosecurity». Συγκεκριμένα, οι Guo κ.ά. επισημαίνουν ότι τα πειράματα σε ζώα που περιλαμβάνουν παράγοντες βαθμού κινδύνου 3, όπως ο SARS CoV, ο HIV, ο M.tb, ο H7N9 και η Brucella, θα πρέπει να διεξάγονται σε εργαστήριο ABSL3 λόγω της αυξημένης πιθανότητας μόλυνσης των εργαζομένων από τα ζώα.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι «υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στα εργαστήρια ABSL-3» και ότι «θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη διαχείριση της εργαστηριακής ασφάλειας, των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού».

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Γουχάν πραγματοποίησαν δειγματοληψία νυχτερίδων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής έρευνας πεδίου από τις 18 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου 2019, στις περιοχές Yunnan και Shenzhen.

Είναι σαφές από τις φωτογραφίες της DRASTIC, ότι οι φοιτητές της έρευνας δεν φορούσαν τα κατάλληλα ΜΑΠ κατά την αλίευση και δειγματοληψία νυχτερίδων.

Ο τομέας της βιοασφάλειας γεννήθηκε το 1984 με την ίδρυση της Αμερικανικής Ένωσης Βιολογικής Ασφάλειας (ABSA) και τη σύνταξη εγγράφων που προωθούσαν τις βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν οι επιτροπές για να επιβλέπουν θέματα βιοασφάλειας στον τομέα της έρευνας ανασυνδυασμένου DNA σε όλα τα ιδρύματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα NIH. Στις επιτροπές αυτές, θα πρέπει να συμμετέχουν επιστήμονες, εργαστηριακό προσωπικό και δύο μέλη της κοινότητας που δεν συνδέονται με τα ιδρύματα.

Ωστόσο, υπάρχει μια αδυναμία σε αυτό το καθεστώς βιοασφάλειας, τονίζει η Καν, μέλος των DRASTIC. Δεν υπάρχουν συστήματα επιτήρησης των εργαστηριακών λοιμώξεων και, αν εμφανιστούν, δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί μηχανισμοί για την ενημέρωση των κρατικών και τοπικών υγειονομικών αρχών σχετικά με τις λοιμώξεις αυτές. Οι εργαστηριακές λοιμώξεις δεν είναι «κοινοποιήσιμες» ασθένειες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των CDC, οπότε δεν αναφέρονται στους τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους υγείας.

Τα πειράματα «gain of function» πραγματοποιούνται σε συνθήκες που ορίζονται νομοθετικά σε κάθε περιοχή και η αποδεκτή επιστημονική πρακτική είναι η πραγματοποίηση τους σε τέτοιες συνθήκες ασφαλείας που να εμποδίζουν τη διαρροή του μελετούμενου οργανισμού στο περιβάλλον, ενώ για παθογόνους οργανισμούς είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η μελέτη τους πρέπει γίνεται στις υψηλότερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας τόνισε μιλώντας στο ertnews.gr και τον Κώστα Δαβάνη, ο υπεύθυνος ερευνητής, στο εργαστήριο μελέτης πολυκυτταρικών συστημάτων, του Ινστιτούτο Friedrich Miescher της Βασιλείας στην Ελβετία Χαρίσιος Τσιαΐρης.

Υπογράμμισε πως τέτοια πειράματα αναφέρονται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όπου μελετάται η επάρκεια ενός γονιδίου για μια ιδιότητα. Συνήθως πρόκειται για προσθήκη αλληλουχίας DNA στο γονιδίωμα του οργανισμού η στοχευμένες μεταλλάξεις που αυξάνουν την παραγωγή ή την αποτελεσματικότητα κάποιων πρωτεΪνών.

Τα πειράματα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμελιώδη για τη μελέτη του ρόλου των γονιδίων και όπως είναι αναμενόμενο χρησιμοποιούνται στη γενετική μελέτη όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ιών.

Ο Χ.Τσιαϊρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την νομιμότητα των πειραμάτων σημείωσε πως τα πειράματα αυτά, ως γενική πρακτική και ανεξάρτητα από τους κορονοιούς, επιτρέπονται. Εφόσον όμως υπάρχουν σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, τότε αυτοί ορίζουν το πλαίσιο, πέρα από την επιστημονική δεοντολογία. Αυτό σημαίνει, αν λάβει κανείς υπόψη του την νομοθεσία διαφόρων χωρών, ότι ειδικά για τους κορωνοιούς τέτοιου είδους μελέτες επιτρέπεται στην Κίνα, όμως σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ, την ΕΕ, και κάποιες ασιατικές χώρες η έρευνα απαγορεύεται ή διέπεται συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

Ο Έλληνας ερευνητής τόνισε παράλληλα πως εάν και εφόσον διεξάγονταν τέτοιου είδους πειράματα στην Γουχάν, τότε η πρακτική που θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί  είναι η καταγραφή τους σε ένα βιβλίο ή αρχείο όπου περιγράφεται η διαδικασία βήμα προς βήμα, όπως τα υλικά, η προσέγγιση, και το αποτέλεσμα. Μια τέτοια πρακτική είναι τυποποιημένη και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.

Τι είδους έλεγχος έγινε στο εργαστήριο της Γουχάν 

Η κινεζική πλευρά ωστόσο έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, ότι διεξάγονταν πειράματα «gain of function» με τον Sars-Cov2 στο συγκεκριμένο εργαστήριο.  Σύμφωνα όμως με πολλούς άλλους επιστήμονες δεν έγινε από τους εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ στην Κίνα, διεξοδική ανάλυση σε τέτοιου είδους βιβλία ή χώρους αποθήκευσης κορονοιών, στο παγκοσμίως γνωστό ιολογικό ινστιτούτο έρευνας κορονοϊών.

Η παραδοχή αυτή ήρθε να ενισχυθεί και απο το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature που τόνισε πως κατά τη διάρκεια της έρευνας για την προέλευση του ΠΟΥ στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές του ιολογικού ινστιτούτου είπαν στους εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ, ότι καλλιεργούσαν μόνο τρεις κορονοϊούς στο εργαστήριο και κανένας δεν είχε στενή σχέση με το SARS-CoV-2.

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν του καταψύκτες στο ιολογικό ινστιτούτο για να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες, ο μικρός αριθμός γονιδιωμάτων και καλλιεργειών δεν προκαλεί έκπληξη στους ιολόγους. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν ή να τροποποιήσουν γενετικά τους ιούς, πρέπει να τους κρατήσουν ζωντανούς (ή συνθετικούς μιμητές τους), βρίσκοντας τα κατάλληλα ζωντανά ζωικά κύτταρα για να ζουν οι ιοί στο εργαστήριο, κάτι που μπορεί να είναι μια πρόκληση.

No Comments Yet

Comments are closed