Καμία συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Από την σκοπιά του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Κράτος και στην Εκκλησία δίχως την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά την συνάντηση που είχε με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Το οικουμενικό πατριαρχείο έχει εκφράσει εμμέσως την ενόχλησή του με την απόφαση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αναθεώρηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας με την Εκκλησία της Ελλάδος δίχως να το προσκαλέσει να λάβει μέρος στον διάλογο.

Η Εκκλησία Κρήτης, που συνδέεται πνευματικά με το Φανάρι, έχει απορρίψει κατηγορηματικά και τους τρεις άξονες της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ η Ιεραρχία έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχτεί αλλαγή της δημοσιοϋπαλληλικής σχέσης του κλήρου.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση η κ. Γεννηματά σημείωσε πως το πατριαρχείο συνδέεται με «μείζονα» εθνικά ζητήματα, προσθέτοντας πως οι δεσμοί του ελληνικού λαού με την ορθοδοξία είναι «ιστορικοί και διαχρονικοί».

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε πως ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ περί σύστασης Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που θα αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις για την σχέση Κράτους – Εκκλησίας.

No Comments Yet

Comments are closed