Κάλεσμα Γεωργιάδη στα Η.Α.Ε. για το στρατόπεδο Γκόνου

από Team MyPortal.gr
sms

Κάλεσμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση logistics στο στρατόπεδο Γκόνου απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια του γεύματος που παραδοσιακά προσφέρει το ΕΒΕΘ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Ο υπουργός επιφύλασσε και μια ανακοίνωση που αποτελεί αίτημα του επιμελητηριακού κόσμου και αφορά στις θητείες των προέδρων. Όπως έκανε γνωστό άμεσα θα νομοθετηθεί η άρση του πλαφόν των δυο θητειών για τους προέδρους των επιμελητηρίων μέσα από το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Η οικονομία πάει καλά

«Η οικονομία πάει καλά». Με τη φράση αυτή περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας ο υπουργός ενώ όπως είπε δεν θα τον εκπλήξει «αν στο τέλος του 2022 το ποσοστό της ανάπτυξης της οικονομίας έχει το 6 μπροστά».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη στο σύνολο του έτους στο 4,1% είναι βέβαιο ότι θα ξεπεραστεί δεδομένου μάλιστα ότι στο εξάμηνο η ανάπτυξη ήταν στο 7,8% ενώ το τρίτο τρίμηνο, που έχει άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό, αναμφίβολα θα είναι πολύ καλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έχει επέλθει ισορροπία στην οικονομία καθώς πλέον το 1/3 βασίζεται στην κατανάλωση, το 1/3 στις επενδυσεις / εξαγωγές και το 1/3 στον τουρισμό. Πριν το 2010 η οικονομία βασιζόταν κατά 85% στην κατανάλωση.

Στοιχεία και για τις εξαγωγές έδωσε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας πως το 2010 αντιστοιχούσε στο 20% του ΑΕΠ, το 2021 άγγιξε το 40% ενώ το 2022 αναμένεται να επιτευχθεί μεγαλύτερο ρεκόρ καθώς φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τα 47 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στις επενδυσεις τόνισε πως αναμένεται φέτος να είναι υψηλότερες από πέρυσι όποτε κατέγραψαν ρεκόρ αγγίζοντας τα 7,5 δις πέρυσι.

31 φιλοεπενδυτικά νομοσχέδια

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «έχουν περάσει 31 φιλοεπενδυτικα νομοσχέδια, έχουν απλουστευτεί οι διαδικασίες,δίνοντας την αίσθηση στους επενδυτές πως θα βρουν ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν».
Αναφερομενος στις καταθέσεις σημείωσε πως καταγράφουν αυξητική πορεία ειδικά αυτές που κινούνται στο πεδίο από 0 έως 50.000 ευρώ.

Το λιανεμπόριο

Για το λιανεμπόριο ο υπουργός σημείωσε πως πάει καλά καθώς στο εξάμηνο τα έσοδα άγγιξαν τα 28,41 δις έναντι 24,96 δις ευρώ πέρυσι.

Για την ενέργεια ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση στήριξε περισσότερο πολίτες και επιχειρηματίες επιδοτώντας τους, έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα ανακοίνωσε πως άμεσα, την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα επιδότησης ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα παράγεται για ιδιοκατανάλωση μέσω ΕΣΠΑ για ΜμΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ύφεση που αναμένεται, φέτος, λόγω του ξέφρενου ράλι της ενέργειας να αντιμετωπίσουν άλλες χώρες δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα να επηρεάσει την ταχύρυθμη ανάπτυξη της Ελλάδας ωστόσο «η χώρα μας είναι προετοιμασμένη όποτε δεν πρέπει να υπάρχει πανικός».

Τι ζήτησε το ΕΒΕΘ

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες υποδομές και παρεμβάσεις, προκειμένου να απελευθερώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές της δυνατότητες η Θεσσαλονίκη, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

«Ήδη κάποια σημαντικά έργα, όπως το αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ, έχουν προχωρήσει» ανέφερε ο κ. Μασούτης υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και μια σειρά από άλλα έργα που πρέπει να επιταχυνθούν, όπως:

• Η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμανιού, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, η ίδρυση κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Εξίσου απαραίτητη παρέμβαση είναι η μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων.

Τέλος, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, θα πρέπει να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ενδεικτικά: η επιτάχυνση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC κ.ά.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται, να προσαρμόζονται, να γίνονται πιο ανθεκτικές. Είναι οι επιχειρήσεις που κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια και οι ίδιες είναι τώρα έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία, θα στηρίξει την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Στην ταχύτητα με την οποία τρέχει η κυβέρνηση τα έργα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης πως η κυβέρνηση μιλά με έργα και όχι με λόγια.