Κ.Ζουράρις στο MyPortal.gr (vid): Η δημοκρατία είναι ο συνωστισμός της πρωτιάς, γι’ αυτό είναι ασταθές πολίτευμα

Ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους διανοούμενους Έλληνες, ο Κώστας Ζουράρις, μιλά στην web εκπομπή «30+3» του MyPortal.gr και τη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρις είναι ένας κοσμοπολίτης νομικός, καθηγητής, συγγραφέας, εκδότης, μουσικός αλλά και πολιτικός.

Όταν αποφασίζει να μιλήσει δημοσίως, δεν μπορείς να περιορίσεις τη διάθεσή του για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στα 30+ 3 λεπτά, που διαρκεί η εκπομπή.

Ο ανατρεπτικός σύγχρονος φιλόσοφος επέλεξε ως αγαπημένο του σημείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το σχολείο του, το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ. Στην συνέντευξη εξηγεί τι σημαίνει για τον ίδιο η φοίτησή του εκεί και με εκείνους τους δασκάλους.

Κάθεται στο πιάνο και τα δάχτυλά του αφήνονται πάνω στα πλήκτρα πλημμυρίζοντας μελωδίες την αίθουσα «πολλαπλών» χρήσεων, ενώ συγκινείται όταν βλέπει την προτομή της δασκάλας του αλλά και όταν μιλάει για τον τότε διευθυντή του σχολείου, Ξηροτύρη.

Παραδόξως μιλώντας στη δημοτική αναφέρεται σε όλη τη διαδρομή του βάζοντας στην κορυφή το Παρίσι και το διδακτικό του έργο σε συνδυασμό με τη συγγραφή αμέτρητων βιβλίων και αφηγείται πως έβγαλε τα πρώτα του λεφτά με «πίεση» από τον Μάνο Χατζηδάκι.

Περιγράφει τη μητέρα του ως την απόλυτη Ελληνίδα καλλονή, πως έζησε την «φυγή» του πατέρα του στη Γερμανία εξαιτίας των πολιτικών αριστερών πεποιθήσεών του αλλά και πως ο ίδιος έμαθε άπταιστα αρχαία.

Παραδέχεται ότι είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και φυσικά αναφέρεται στον ΠΑΟΚ, ότι δεν είναι θρησκεία αλλά ιερή κοινότητα.

Όσον αφορά στις υπουργικές του αρμοδιότητες απαριθμεί τα προβλήματα που έχουν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και οι εκπαιδευτικοί, ενώ επισημαίνει τι πρέπει να αλλάξει στα βιβλία της ιστορίας.

Ο ίδιος υπήρξε εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Μακεδονία», μιλάει για εκείνη την εποχή αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα μέσα ενημέρωσης. Να σημειωθεί ότι χρονικά η συνέντευξη είχε προηγηθεί των δυσάρεστων εξελίξεων στην εφημερίδα που αποτέλεσε μέρος της ιστορίας της πόλης.

Επαναλαμβάνει την άποψή του για την ονομασία των Σκοπίων, εκφράζει τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Εξηγεί γιατί υπερασπίστηκε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στη δίκη της 17 Νοέμβρη και κάνει μία εντυπωσιακή ανάλυση του ψέματος με αφορμή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

No Comments Yet

Comments are closed