Κ. Σκρέκας : “Το δίκτυο φυσικού αερίου σε λίγα χρόνια θα μεταφέρει και ανανεώσιμα αέρια”

από Team MyPortal.gr
sms

«Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία και την οικονομία τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από την Τρίπολη όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της πρώτης σύνδεσης αερίου.

Η πρώτη αυτή σύνδεση αφορά σε ένα σχολείο, το 2ο Λύκειο Τρίπολης, που είναι το πρώτο δημοτικό κτίριο που θερμαίνεται πλέον με φυσικό αέριο στην Τρίπολη.
«Τα δίκτυα αυτά δεν είναι δίκτυα που σε 10-15 χρόνια θα είναι άχρηστα. Πρόκειται για «ένα δίκτυο που σε λίγα χρόνια θα μεταφέρει και ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050», επεσήμανε ο υπουργός.

Ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υφυπουργός Κώστας Βλάσης, ανέφερε ότι είναι ένα έργο που για πολλά χρόνια έμοιαζε άπιαστο όνειρο, μια πολύ σημαντική επένδυση, προχωρά πλέον με ταχύτατους ρυθμούς συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας κα συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Αρκαδίας μας είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας“.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης υπογράμμισε αρχικά ότι η τοπική κοινωνία επιθυμούσε πάνω από 20 χρόνια την έλευση του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι είμαστε μια περιοχή με δύσκολες καιρικές συνθήκες, τη χειμερινή περίοδο. Ο δήμαρχος είπε επίσης η Βιομηχανική Περιοχή και οι επιχειρήσεις ζητούσαν φυσικό αέριο για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους.
Τα οφέλη από την χρήση φυσικού αερίου θα μπορούν να απολαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Τρίπολης που μπορούν πλέον να αιτηθούν σύνδεσης.
Με φυσικό αέριο ζεσταίνεται ήδη η Μεγαλόπολη και μετά την Τρίπολη θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα η Κόρινθος, η Σπάρτη και η Καλαμάτα.
Το κεντρικό δίκτυο στην Αρκαδική πρωτεύουσα θα εκτείνεται στα 14 χλμ και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.
Το φυσικό αέριο, το κόστος του οποίου καταγράφει πτωτική πορεία, είναι απόλυτα φιλικό καύσιμο και δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, είναι αρκετά ελαφρύτερο από τον αέρα και σε περίπτωση διαρροής φεύγει ψηλά στην ατμόσφαιρα καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την δημιουργία εκρηκτικού μείγματος.