Στους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι από τη χρήση των ψηφιακών πλατφορμών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ. Όπως υπογράμμισε, ο σχολικός εκφοβισμός έχει πλέον και το «ψηφιακό» του δίδυμο, ενώ η προσκόλληση των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα συνδέεται με την κατάθλιψη, την απομόνωση και τον εθισμό.
Το κουμπί του παγκόσμιου συναγερμού για την προβληματική χρήση των social media από τους εφήβους και την αύξηση της βίας μεταξύ των ανηλίκων, χτυπούν οι χώρες, φέρνοντας στο τραπέζι του διαλόγου την κατάσταση και τις πιθανές διεξόδους. Από το βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις από την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
“Ο σχολικός εκφοβισμός, που κάποτε περιοριζόταν στον πραγματικό κόσμο, έχει τώρα τον ψηφιακό του δίδυμο. Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με κατάθλιψη, αισθήματα απομόνωσης, στέρηση ύπνου και εθισμό” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κάνοντας αναφορές στη μανιώδη χρήση των social media σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες, επαινώντας την Αυστραλία που προχώρησε στη θέσπιση ηλικιακών κριτηρίων.
“Επικροτώ πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανακοίνωσε η Αυστραλία για τη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών. Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις” είπε ο πρωθυπουργός.
Στην Αυστραλία συντάσσεται ήδη ένα νομοσχέδιο προκειμένου να προφυλάξει τους ανήλικους από την υπερέκθεση στα social media και, σύμφωνα με αυτό, η ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιεί αναμένεται να οριστεί μεταξύ στα 14 και 16.
Για “ολοένα και πιο προβληματική κατάσταση” κάνει λόγο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που σε πρόσφατη έρευνα καταγράφει ότι:
- Περισσότεροι από έναν στους 10 εφήβους εμφάνισαν σημάδια προβληματικής συμπεριφοράς στα social media, δυσκολεύονταν να ελέγξουν τη χρήση τους και βίωναν αρνητικές συνέπειες.
- Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα προβληματικής χρήσης από τα αγόρια (13% έναντι 9%).
- Περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων ανέφεραν συνεχή επαφή με φίλους στο διαδίκτυο, με τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών (44%).
- Το 16% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 11 έως 15 ετών, είχαν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό.
“Το υπουργείο είναι υπέρ της τεχνολογίας κι έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση μέτρα ώστε οι μικρές ηλικίες να μην ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα” δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Εντούτοις, αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι κανόνες όπως η επιβολή ηλικιακού ορίου θα μπορούσαν να ανακατευθύνουν πολλά παιδιά προς διαδικτυακούς χώρους ήσσονος ποιότητας.
Από πλευράς του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ΕΡΤNews άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κοινωνικοποίηση των νέων. “Θα δείτε λοιπόν πρωτοβουλίες και γι αυτό το κομμάτι. Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε την αυτονόητη πρωτοβουλία στα σχολεία (με το κινητό) αλλά επειδή τα σχολεία το μεσημέρι τελειώνουν και υπάρχει και ζωή το απόγευμα, το βράδυ, υπάρχει ζωή τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει λοιπόν εκεί πέρα όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις“.