Κ. Κούγιας: “Θα εμπιστευόμασταν την υγεία των παιδιών μας στον φθηνότερο παιδίατρο της όμορης χώρας;”

από Team MyPortal.gr
sms

Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων του ως Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Κούγιας μιλάει στο MyPortal.gr για τις προτεραιότητες του, για την επιβολή αναδρομικής εισφοράς στα μέλη του ΟΣΘ ενώ σχολιάζει και την αναζήτηση στις γειτονικές χώρες οδοντιατρικής φροντίδας λόγω του χαμηλού κόστους.


Συνέντευξη στην Γιώτα Καραπετρίδου

Ο ΟΣΘ εκτός απο ένα επιστημονικό και συντεχνιακό σωματείο αναλαμβάνει και ευρύτερες δράσεις που αφορούν την κοινωνία; Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε;

Ο ΟΣΘ συμμετέχει σε προγράμματα προώθησης της στοματικής υγείας σε σχολεία και ιδρύματα, καθώς και σε προγράμματα ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού.

Ταυτόχρονα, μέλη μας στελεχώνουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε διάφορα Δημοτικά Κοινωνικά Οδοντιατρεία.

Στο παρελθόν έχουν οργανωθεί δράσεις συλλογής τροφίμων και ρούχων για να παρασχεθούν σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Φυσικά όλες αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν και επιπλέον είμαστε σε αναζήτηση νέων ιδεών και δράσεων που δίνουν την δυνατότητα στο Σύλλογο να εκφράσει την κοινωνική του ευαισθησία.

Είναι ικανοποιητικό το επίπεδο της στοματικής υγιεινής και της πρόληψης στη χώρα μας. Είδατε διαφορές λόγω της κρίσης;

Δυστυχώς η στοματική υγεία δεν ήταν ποτέ στις άμεσες προτεραιότητες του μέσου Έλληνα. Είναι θέμα κουλτούρας ή παιδείας και ξεκινά από το σπίτι και την οικογένεια.

Δεν καταλαβαίνουμε ότι ένα στόμα νοσεί! Δείτε το και στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε… Λέμε «χάλασε το δόντι μου» και όχι «νόσησε το δόντι μου». Συνδέουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος με «επισκευή», ένα μερεμέτι και όχι με αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια θεραπεία.

Αποτέλεσμα αυτής της χαμηλής προτεραιότητας είναι να αφήνουμε χρόνιες καταστάσεις ανέλεγκτες και άρα η ταλαιπωρία και το κόστος θεραπείας και αποκατάστασης να αυξάνεται.

Η κρίση φυσικά δε βοήθησε με τη σειρά της και μετέτρεψε την αμέλεια σε αναβολή βάζοντας σε λειτουργία έναν φαύλο κύκλο. Ο στόχος πρέπει είναι η πρόληψη παρά η θεραπεία. Συμπερασματικά αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει την αξία της καλής στοματικής υγείας ας εκτιμήσει ότι η πρόληψη είναι σαφώς η οικονομικότερη οδός.

Εξακολουθούν οι Έλληνες να προσφεύγουν σε γειτονικές χώρες για την οδοντική και στοματική τους υγεία; 

Η κρίση χτύπησε άσχημα την μέση Ελληνική οικογένεια. Σε συνδυασμό με την χαμηλή ιεραρχία που έχει η στοματική υγεία σε σχέση με τους άλλους τομείς υγείας στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, οδήγησε τους Έλληνες να αναζητήσουν φθηνότερες λύσεις. Δεν μπορούμε να κακίσουμε κανέναν για τις επιλογές του γιατί μιλάμε για καθημερινή επιβίωση. Ωστόσο, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί για άλλες καθημερινές ιατρικές πράξεις δεν αναζητείται η φθηνή υπηρεσία όμορων χωρών… θα εμπιστευόμασταν την υγεία των παιδιών μας στον φθηνότερο παιδίατρο της όμορης χώρας, θα δεχόμασταν να παρακολουθεί ο αντίστοιχος «φθηνός» καρδιολόγος τον ηλικιωμένο γονιό μας; Άρα γιατί υποβαθμίζουμε την αξία της στοματικής μας υγείας; Φυσικά η απάντηση είναι γνωστή και είναι «το κόστος» αλλά και σε αυτό τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Έλληνας Οδοντίατρος είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και βιώνει και ο ίδιος τις συνέπειες της κρίσης. Ως εκ τούτου οι τιμές έχουν προσαρμοστεί στις ρεαλιστικές συνθήκες της αγοράς.

Προτρέπω όλους να μην φοβούνται να αναζητήσουν την γνώμη του Έλληνα, φίλου, γείτονα οδοντιάτρου ώστε μαζί να βρείτε την βέλτιστη λύση στο πρόβλημα υγείας του στόματός σας.

Τι προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του ΟΣΘ με τον κ. Μητσοτάκη;

Μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση των Επιστημονικών Φορέων στη διάρκεια της ΔΕΘ. Ενημερώσαμε τον κ Πρωθυπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες, υψηλή φορολογία, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την διαρροή ασθενών σε όμορες χώρες. Εστιάσαμε όμως την ενημέρωση κυρίως στην σχεδόν παντελή έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Υπάρχουν κάποιες δομές σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας (παλαιό ΙΚΑ) που διενεργούν κάποιες περιορισμένες θεραπευτικές πράξεις (εμφράξεις, εξαγωγές) και κάποιες περιορισμένες προσθετικές πράξεις. Σίγουρα ο αριθμός είναι ελάχιστος σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και σίγουρα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το σύνολο των Ελλήνων ανά την επικράτεια.

Όλοι δικαιούνται και θα πρέπει να έχουν αξιοπρεπή οδοντιατρική φροντίδα και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί πως μπορεί αυτό να καταστεί εφικτό.

Η επιβολή αναδρομικής εισφοράς επηρέασε τα μέλη σας;

Σαφώς δεν είναι ευχάριστο να βρίσκεσαι να χρωστάς από το πουθενά με αναδρομική ισχύ. Ειδικά οι Έλληνες Οδοντίατροι όπως και οι υπόλοιποι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε χτυπηθεί στα όρια του οικονομικού αφανισμού από πλείστα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Πολλά μάλιστα ξεκίνησαν ως έκτακτα (τέλος επιτηδευματία, ΕΝΦΙΑ) και κατέληξαν να γίνουν τακτικά και μόνιμα!

Ως νέος πρόεδρος ποιες ειναι οι προτεραιότητές σας;

Ο ΟΣΘ είναι ο δεύτερος πολυπληθέστερος οδοντιατρικός σύλλογος της χώρας. Στόχος μας είναι σε συνεργασία με την νέα διοίκηση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας να απλοποιήσουμε τη γραφειοκρατία κάνοντας τις καθημερινές συναλλαγές των μελών μας με τον σύλλογο κατά το δυνατόν απλούστερες, λιγότερο χρονοβόρες και ει δυνατόν ηλεκτρονικές.

Επίσης είναι σημαντική η προβολή και η εξωστρέφεια του Συλλόγου μας ως φορέα της πόλης της Θεσσαλονίκης και σε αυτό θα είμαστε και στο πλευρό της νέο-εκλεγείσας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στα πλαίσια της προβολής, ενεργοποιούμε τη νέα μας ιστοσελίδα η οποία θα απευθύνεται τόσο στο κοινό όσο και στα μέλη μας. Σε αυτήν, το κοινό θα μπορεί να αναζητήσει το πλησιέστερο νόμιμο Οδοντιατρείο και άρθρα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τη στοματική υγεία. Τα δε μέλη μας θα έχουν πρόσβαση σε τρέχοντα θέματα της επαγγελματικής μας καθημερινότητας καθώς επίσης Νομική και Λογιστική συμβουλή εφόσον τη χρειαστούν.

Προτεραιότητα επίσης του Συλλόγου είναι να διοργανώνει δωρεάν επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού κύρους που απευθύνονται στα μέλη μας στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επαγγελματικής επιμόρφωσης. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πιστοποιημένες και μοριοδοτούνται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Θεμάτων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προς όφελος τόσο των συναδέλφων όσο και της δημόσιας υγείας.

Τέλος είναι σφοδρή επιθυμία μας να αναβιώσουμε την Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου μας.