K. Ιακώβου: Πιστεύω στη συνύπαρξη απο διαφορετικές παρατάξεις στη διοίκηση του Δήμου

από Team MyPortal.gr
sms

Μονόδρομο χαρακτηρίζει τις συνεργασίες στο δήμο Θεσσαλονίκης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ) του δήμου, Κώστας Ιακώβου. Ο κ. Ιακώβου μιλά στο myportal.gr για την αποχώρησή του από την παράταξη του Γ. Ορφανού και τη στήριξή του στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα τον οποίο και χαρακτηρίζει άνθρωπο με ιδανικά και αξίες που νοιάζεται πραγματικά για την πόλη. Ο νέος πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ αναφέρεται επίσης στα νέα του καθήκοντα αλλά και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Η απλή αναλογική επιτάσσει συνεργασίες και συναίνεση για το καλό της πόλης και των δημοτών. Όταν αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα τι είχατε στο μυαλό σας;
Η συνεργασία είναι μονόδρομος, καθώς προς εκείνη την κατεύθυνση μας οδηγούσε εξαρχής ο νόμος του Κλεισθένη. Αποφάσισα να συνεργαστώ με τον κ. Ζέρβα, γιατί είναι ένας άνθρωπος με ιδανικά και αξίες, που νοιάζεται πραγματικά για την πόλη μας. Δέσμευση τόσο δική μου όσο και των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των δημοτών μας, να είμαστε δίπλα τους και να ενεργούμε προς όφελός τους, στόχοι τους οποίους μοιραζόμαστε με τον κύριο Κωνσταντίνο Ζέρβα και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του. Προτεραιότητά μας είναι φυσικά το καλό της Θεσσαλονίκης μας και των πολιτών της.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να «συνυπάρξετε» άνθρωποι από διαφορετικές παρατάξεις στη διοίκηση του δήμου και να παράξετε έργο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα;
Φυσικά και πιστεύω ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε άνθρωποι από διαφορετικές παρατάξεις, άλλωστε εμπιστεύομαι πολύ το δήμαρχό μας, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τις αποφάσεις που παίρνει. Άλλωστε αυτό γίνεται φανερό και από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όπου όλα τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, πέρασαν με πλειοψηφία. Χαρακτηριστική θετική αλλαγή αποτελεί η αναίρεση της απόφασης της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σας εμπιστεύτηκε τη θέση του προέδρου στον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ). Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας;
Αρχικά πρώτα πρέπει να δω τι αναλαμβάνω. Ειδικότερα να δω τι έκανε ο οργανισμός αυτός τα προηγούμενα χρόνια και πως λειτουργούσε. Βασικός μου στόχος είναι σίγουρα να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο η καθημερινή παροχή φροντίδας στα τέκνα βρεφικής και προσχολικής ηλικίας. Να παραμείνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες που ήδη διαθέτει ο Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. για τη στήριξη της οικογένειας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικογένεια χρειάζεται στήριξη εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνει. Εμείς ως Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ευθύνες που έχουμε απέναντι τους και στις αυξημένες υποχρεώσεις, καθώς θέλουμε να δίνουμε το εκατό τοις εκατό του εαυτού μας στην ελληνική οικογένεια. Ένας από τους βασικούς στόχους μας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του διαιτολογίου των παιδιών, ώστε να είναι εναρμονισμένο με την Ελληνική και Μακεδονική κουζίνα. Επιπλέον, θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους γονείς, στις οποίες θα λάβει μέρος όλο το προσωπικό του οργανισμού, ενώ δεν θα σταματήσουμε και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να πραγματοποιούμε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών θα γίνονται συζητήσεις γονέων με το διδακτικό προσωπικό, την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό, ώστε να επισημαίνονται τυχόν προβλήματα και να διορθώνονται άμεσα. Ακόμη, το προσωπικό του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για να προσφέρει πάντα τις καλύτερες υπηρεσίες του στα παιδιά. Εν κατακλείδι, το όραμά μου και το όραμα όλου του προσωπικού του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. είναι να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να ανταποκριθούμε στους στόχους που θα θέσουμε, διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Πρέπει να βοηθήσουμε να φτιαχτούν νέοι παιδικοί σταθμοί, να εκσυγχρονίσουμε τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μας μέσα, να απορροφήσουμε κονδύλια ΕΣΠΑ ώστε οι παιδικοί σταθμοί να είναι πιο σύγχρονοι ως προς τη λειτουργία τους, και να περάσουμε σε μια πράσινη ανάπτυξη, προκειμένου και εκεί να βρούμε κονδύλια ΕΣΠΑ για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης;
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές και σε παλαιότερες συνεντεύξεις μου, η Θεσσαλονίκη μας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Τα σημαντικότερα φυσικά είναι το κυκλοφοριακό (κάτι το οποίο ενισχύεται από τις λιγοστές θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης), η καθαριότητα, το παρεμπόριο – λαθρεμπόριο και οι αστικές συγκοινωνίες. Ας μην αναφερθούμε και στη δημιουργία του μετρό, η οποία πάει από αναβολή σε αναβολή (το 2020 μετατράπηκε σε 2023 που μπορεί να γίνει και 2024). Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στους δρόμους της πόλης μας, καθώς τα έργα που γίνονται κλείνουν σημαντικούς δρόμους κυκλοφορίας με αποτέλεσμα οδηγοί και επαγγελματίες της περιοχής να υποφέρουν. Αυτά δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι σίγουρα τα σημαντικότερα.

Τι να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς από τη νέα δημοτική αρχή;
Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να συγκεντρώσει αλλά και να σμίξει όλους τους φορείς της πόλης μας, προκειμένου να συνυπάρξουμε όλοι οι επαγγελματίες μαζί και να συμβάλλουμε στην καλυτέρευση της Θεσσαλονίκης μας. Αυτό που σίγουρα θέλει να πετύχει η νέα δημοτική αρχή είναι να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους πολίτες.